Jeżeli jeszcze nie próbowaliście smaku kalafiora z musztardą i z curry, to koniecznie trzeba to zmienić ! Po jego zjedzeniu już nigdy nie spojrzycie na kalafiora tak jak kiedyś ! Składniki : 1 duży kalafior 1 łyżka musztandardy 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry KOTANYI 3 łyżki octu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Szczypta ziół dalmatyńskich pieprz, sól dla smaku Jak przygotować
dlaSmaQzostać 50 dag dyni), 25 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię(...)przypalił). Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już
blog.moje-pasje.infojasnego sosu uniwersalnego Łowicz 10 dag salami 1/2 małej dyni 1/2 papryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami(...)oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone warzywa, posolić i doprawić pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wtedy dodać słoiczek sosu Łowicz doprawić curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze. #lowicz Wpis dodaje do akcji konkursowej
Wanilia i KardamonSkładniki: 250 g makaronu, 5-6 plastrów szynki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki zielonej, 3 duże pieczarki, 4 czubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni(...)podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam ugotowany makaron, dodaję śmietanę i przyprawy - papryki, bazylię, curry, odrobinę soli. Mieszam. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniakości) 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu 1 łyżka musztardy ostrej 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka curry Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy
Kuchnia Pełna Pasjiłyżeczki chili w proszku RYŻ 1/2 szklanki suchego ryżu 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 30 g masła 1 łyżka sezamu 1 ząbek czosnku (starty na tarce) 1/2 łyżeczki curry w proszku sól SOS CZOSNKOWY 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego koperku DODATKOWO: 8 drewnianych patyczków do szaszłyków WYKONANIE(...)Przed samym podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce czosnek i przyprawę curry. Smażymy 1 minutę, dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty. SOS CZOSNKOWY : wszystkie składniki mieszamy w miseczce KOFTY: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę
cool and mintykaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, sos sojowy Sposób(...)przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj też startą na tarce marchewkę oraz sól, curry i majeranek. Kaszę z marchewką gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę
Via Gustocielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml przetartych pomidorów z kartonu ½ łyżki wędzonej papryki w proszku ½ łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku natka pietruszki do posypania Obierz szalotki i przekrój(...)ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion
codojedzeniabulionu warzywnego saszetka ryżu parabolicznego duża pierś z kurczaka przyprawa chińska 5 smaków KAMIS 2 cytryny mleczko kokosowe 400 ml 3 ząbki czosnku 2 kieliszki oleju łyżeczka curry 3 zółtka sól, pieprz dla smaku łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI szczypta ziarenek smaku WINIARY świeży tymianek Jak przygotować: Zacznijmy od piersi kurczaka, bo ona potrzebuje trochę czasu aby "poczuć smak marynaty(...)cienkie plastry. W osobnej misce - kroimy cienko 3 ząbki czosnku, które zasypujemy łyżeczką soli himalajskiej. Mieszamy, zostawiamy na 5 min. Do czosnku dodajemy 2 czubate łyżki przyprawy chińskiej, łyżeczkę curry , 2 kieliszki oleju. Mieszamy marynatę. Na folii aluminiowej układamy pierś, w którą wmasowujemy naszą marynatę. Zawijamy piersi i zostawiamy na min. 30 minut. W miedzy czasie parzymy dwie cytryny wrzątkiem
dlaSmaQOstatnio jest dość zimno i deszczowo, szaro, buro i ponuro, ale m amy w końcu piątek i weekendu początek! Na rozgrzanie polecam super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu <3 Ostatnio polubiłam takie smaki indyjskie :) Polecam! Danie jest wegańskie i bardzo smaczne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldPoszłam za ciosem i po ogórkach kanapkowych z kurkumą , zrobiłam te, z papryką i dodatkiem curry. Dzisiaj po dwóch tygodniach, otworzyłam słoiczek, żeby porównać smaki i powiem Wam, że trudno wybrać. Z kurkumą są jakby delikatniejsze, tutaj jednak bardzo fajnie smak podkręca dodana papryka. Sami zatem musicie zrobić i zdecydować, bo naprawdę warto :) Składniki: 3 kg długich, prostych ogórków(...)wody 1 i 3/4 szklanki octu 1 i 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka ziaren gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć i pokroić w długie plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki
Gosia gotujeświeżej dyni 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego ½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki wędzonej papryki sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki posiekanego koperku ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% groszek ptysiowy lub grzanki Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić(...)warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, posiekany koper, curry i wędzoną paprykę i jeszcze raz zagotować. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękitczerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić, cukinię w centymetrowe plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli(...)gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać curry, sól i gorczycę. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać warzywa w słoikach, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjąć
Gosia gotujePolski. Jak powszechnie wiadomo głodny Polak to zły Polak. Czym jest? To grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią(...)przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse. W Berlinie znajdziesz też muzuem dedykowane daniu jakim jest"currywurst", mnóstwo pamiątek z motywem słynnej niemieckiej kiełbaski. Posłuchasz też piosenki . Czy warto? Będąc u naszych zachodnich sąsiadów warto
U FiolkiSkładniki (jedna porcja): 50 gram kaszy jaglanej 1/2 puszki ciecierzycy (ok 110 gram) 4-5 suszonych pomidorów w oleju 1 czubata łyżka kremu z bakłażana bio 1 płaska łyżeczka curry garść kiełków lucerny (wykiełkowanych z nasion alfalfa bio ) Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie umieść ją w mice, dodaj krem z bakłażana i curry, wymieszaj
Smiling Shrimp