curry - 8956 przepisów (strona:192/598)

KURCZAK Z PIECZARKAMI W DELIKATNYM SOSIE ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 138

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: mała pierś kurczaka, 30 dag małych pieczarek, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, 200 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, słodka papryka, curry, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody do zagęszczenia, 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w małą kostkę, umyte pieczarki wraz z ogonkami w plasterki. Na rozgrzanym oleju z masłem(...)podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Po 1-2 minutach wrzucam pieczarki, dodaję odrobinę soli, czosnek niedźwiedzi, curry i słodką paprykę. Smażę do momentu wyparowania wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Całość zalewam śmietanką, zagotowuję. Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną wody, wrzucam posiekaną natkę. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
Młoda kapustka z warzywami-idealna na obiad 217

selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory pokrojone bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka łyżek oleju pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy sól,pieprz ziołowy posiekana natka pietruszki i posiekany koperek można dodać również obgotowaną fasolkę szparagową pod koniec duszenia,ale ja akurat tym razem nie miałam) Przygotowanie: Marchewkę(...)bigos kapustę,i dalej przesmażam,dodaje pomidory,wyciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby kilka łyżek wody.Dorzucam jeszcze obgotowane kalafior z marchewką i pietruszką,koncentrat i przyprawy(curry,kurkumę,sól,pieprz),jak wszystko razem się połączy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę i gotowe możemy wcinać,ale równie pyszne będzie jak trochę przestygnie-dlatego idealnie sprawdzi się do pracy

Swojskie jedzonko
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 237

szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba(...)kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry, suszoną włoszczyznę, suszone pomidory i inne ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj ją do reszty składników

Via Gusto
PIECZEŃ DOMOWA 168

pieprz Sól 1 duży ząbek czosnku 30 dag.żółtego sera Po 1 łyżce - musztardy , koncentratu pomidorowego i keczupu do mięsa i jeszcze raz do posmarowania pieczenia z wierzchu  Curry do posypania pieczeni Przyprawa do gyrosa *************************************  1 . Kaszę mannę ugotować w bulionie oraz dobrze ją wystudzić. 2 . Mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę , musztardą , startym żółtym serem(...)wyłożyć folią aluminiową , dno posypać kaszą manną . 4 . Masę mięsną wyłożyć do formy , posmarować wymieszaną razem musztardą ,koncentratem pomidorowym i keczupem marynatą wierzch  , posypać przyprawą do gyrosa i curry. 5 . Mięso piec 1 godzinę w 220 stopniach.Jesli zauważymy że mięso nam się mocno już przyrumieni z wierzchu a czas jego pieczenia jeszcze się nie skoñczyl ,przykryjmy pieczeń

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piątek: Pistacjowo-brokułowy krem i grzankami z gruszką 136

zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet. Składniki: Brokuł 2 ząbki czosnku 50 g mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie(...)będzie lepszy, gdyż orzechy trzeba zemleć na proszek. Na pięć minut przed końcem gotowania wsyp migdały do brokułów. Dodaj też suszone zioła i korzenie: 3 łyżki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kminu, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj

Niedzielny kucharz
Potrawka / sos z czerwonej soczewicy (wegański obiad) 237

tani! Zapraszam //   Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula 1/2 dużego pomidora 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich) 1 łyżka przyprawy do mięs curry, sól oliwa Sposób przygotowania: Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez(...)minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry. Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie. Via Gusto życzy

Via Gusto
Kari ze szparagów 129

strąkami ) sól morska 1 czerwona cebula ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem(...)kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki. Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko rosołem, posoliłem, popieprzyłem, gotowałem na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałem śmietanę, raz zagotowałem. Wymieszałem groszkiem i kefirem

R'n'G Kitchen
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 101

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość

Qchnia po prostu
Oryginalne curry z kurczaka i chlebkiem naan 123

Bardzo smaczne curry, Trochę się namęczyłam żeby uzyskać smak, ale udało się. Wszystkim smakowało, więc mogę polecić to danie. Trzeba samemu dozować dodawanie chili, każdy lubi mniej lub bardziej ostre. Mięso pokroić w paski, cały tłuszcz usunąć za pomocą ostrego noża. Doprawić solą. Wszystkie suche przyprawy wymieszać razem i obtoczyć w nich mięso. Czosnek obrać i posiekać. Cebule obrać(...)straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć

Kuchnia Pokoleń
KURCZAK PO PRUSKU 182

szczypta imbiru 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 250 ml.bulionu 1 niewielka łyżka łagodnejj musztardy szczypta mielonej kolendry sól pieprz Do dekoracji : ******************** 4 liście sałaty 4 plasterki cytryny szczypta curry *************************************** 1 . Kurczaka podzielić na 4 części . 2 .Na patelni rozgrzać masło i obsmažyć z każdej strony mięso na rumino.Przełożyć do rondla. 3 . Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej(...)Liście sałaty umyć i osuszyć i ułożyć na talerzach.  Na każdy z nich ułożyć kawałek kurczaka i obficie polać sosem. 7. Udekorować plasterkiem cytryny .Całość oprószyć szczypta curry ! Bardzo szczególnie  do tego przepisu zachęcam.Kurczak ma wyborny smak i jest delikatny.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z boczniakami 188

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry z boczniakami

czarrna od kuchni
Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 137

orientu :) Polecam Wam bardzo! Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę 300 g młodej kapusty, posiekanej 1 puszka(...)łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu szczypta chili sól do smaku 1 szkl. mrożonego groszku W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund. Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy. Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI - OBIAD W 20 MINUT 175

ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu i curry (przez 2-3 minuty

JejKuchnia
Kasza bulgur z kurczakiem 115

białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy(...)zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Indyk z ajvarem i szpinakiem 184

piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól(...)wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania