Odmiana pomidora w zielonym kolorze, o soczystym miąższu i kwaskowatym smaku pobudzającym kubki smakowe. Pomidory tej odmiany są dostępne m.in. w sieci sklepów MAKRO Cash & Carry. Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.pldużo jeśli chodzi o warzywa . Kotleciki smakują wspaniale , szczególnie pokochają je Ci co lubią smak słodkiego zielonego groszku – tak jak ja . Pasują do każdego sosu , ale wybitnie do curry lub jogurtowo-czosnkowego . Nawet na zimno są genialne . Polecam , nie tylko wegetarianom " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Smażymy, na dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu , układając kotleciki na papierowym ręczniku . Teraz wystarczy podać z sosem curry lub jogurtem doprawionym czosnkiem czy koperkiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> A na zimno z majonezem na chrupiącym toście ..pychota Smacznego ! Post Kotleciki z zielonego groszku
Ogrodnik w podróżyryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki cebule 2 duże pierś z kurczaka 1 szt. lub skrzydełka zalewa: masło pół kostki 1 łyżka vegety pieprz papryka słodka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ketchup 3 łyżki 1 żabek czosnku woda 2 szklanki woda 1 szklanka do podlania Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę(...)pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą. Zalewa: Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny. Gdy minie około 50-60 minut albo gdy zobaczę, że nie ma już
Kuchnia Vikiindyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki 1 papryka czerwona (200 g) ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki curry 3 łyżki oliwy z oliwek Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli szalotki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu odrobina masła Dodatkowo(...)nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki. Na tą samą patelnie wrzucić paprykę (pokrojoną w krótkie paski) oraz
KuchniaWeDwoje.plkuchni indyjskiej nie używa się, ani sztućców, ani pałeczek, no może czasami łyżkę. Dlatego dobrze jest do gęstego curry zamiast ryżu zrobić od czasu do czasu indyjskie placuszki. Chlebki naan, bo akurat je postanowiliśmy wziąć na tapetę są doskonałym rozwiązaniem, nie tylko jako dodatek do potraw typu curry. My uwielbiamy jeść je same, polane jedynie masłem klarowanym. Mogą stanowić doskonałą
Kuchnia od dwojgastronie wujka Bena piszą, że " Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak(...)sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka pietruszki Przygotowanie: Nastawiamy wodę na ryż, solimy
Życie zaczyna się w kuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Mała głów ka sałaty rzymskiej, puszka kukurydzy, średnia cebula czerwona, mała pierś z kurczaka, oregano, ostra papryka, curry, sól, mały jogurt naturalny, koperek suszony, 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, opró szam solą, oregano, papryką i curry. Podsmażam na oleju (ma być soczyste). Osączam na ręczniku papierowym
JejKuchniakurczaka, 2 większe cukinie, 4 pomidory suszone, 4 łyżki oliwy (użyłam tej z pomidorów suszonych), 2 ząbki czosnku, majeranek, szczypta soli, szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta bazylii, szczypta curry, ostra papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki vegety. Przygotowanie: O liwę mieszam z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, kolendrą, bazylią, curry i papryką. Marynatą zalewam
JejKuchniaORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 40 dag m ielonego, średnia cebula, 1/2 małej cebuli czerwonej, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 kg pieczarek, łyżeczka soli, łyżeczka curry, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 3 małe ząbki czosnku, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej), 2 łyżki masła, około(...)śmietany. Przygotowanie: Cebulę białą siek am, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję
JejKuchniaselera naciowego, 3 małe marchewki, 5 średnich ziemniaków, mała cebula, duży por, średnia pietruszka, około 1,2 l wody, mały jogurt naturalny, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, curry, tymianek, sól, pieprz, 5 jajek ugotowanych na twardo, 1/2 pęczka pietruszki i szczypiorku, łyżka masła. Przygotowanie: Warzywa obieram. Pora, selera i pietruszkę kroję na kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem(...)listków laurowych, soli i pieprzu. Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję. Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję do zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam. Zupę przelewam
JejKuchniakurczaka, 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy, średni por, 2 suszone papryczki chili peperoncini, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 30%, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, słodka papryka, ostra papryka, curry, sól, szczypta tymianku, sok z 1/2 cytryny, świeża kolendra ( można zastąpić natką pietruszki). Przygotowanie: Piersi kurczaka kroję w kostkę. Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry
JejKuchniakalafior, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, 7 większych ziemniaków, 3 małe marchewki, pietruszka, garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego koperku, 200 g kremowego sera topionego, większy ząbek czosnku, curry, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, sól, suszona pietrusz ka - 1/3 opakowania. Przygotowanie: Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około(...)dodatkiem soli około 20 minut. W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut. Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem. Na koniec dodaję posiekaną
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 125 g makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego(...)czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory. Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię z sosem wrzucam makaron, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał
JejKuchniaorientalna, delikatna. Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1,2 l bulionu drobiowego 100 g ryżu 2 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy(...)pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min. Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Dodajemy ryż, gotujemy bez przykrycia około 20 min. Całość mieszamy ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenjajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout
Chilli Czosnek i Oliwa