osób) 4 bułki zwykłe 1 średnia pierś z kurczaka Garść szpinaku 1 jajko surowe średnia cebula Ząbek czosnku 10 dag sera żółtego Sól Pieprz czarny Łyżeczka curry Wykonanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, cebulę obieramy, kroje w kostkę, dodaje do kurczaka, doprawiamy naszymi przyprawami, i dodaje curry, wszystko razem mieszam
Mój SmakNature House) ok. 300-350 g pieczarek 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka(...)dusić z so l ą , pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć. Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Do dać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce , wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez
Simply Foodskładniki mieszamy w moździerzu, ponieważ z niego wydobędziesz wszystko, co najlepsze i najzdrowsze. Z drugiej strony polecam także młynek, który dodaje do swego zestawu Mix&go Russell Hobbs. Curry jest to indyjska mieszanka przypraw, która przedłuża życie i często przeciwdziała nowotworom, ponieważ ma swoim składzie kozieradkę, pepperoni (albo chili), kardamon oraz kurkumę, cynamon, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu w komórkach
pichcisztoposiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek 100 g posiekanych grubo orzechów macadamia Wykonanie: Mango okroić wzdłuż pestki a miąższ pokroić w średnio(...)ogień na większy i dusić przez 1-2 minuty. Teraz dodać mango, zamieszać i dusić kolejną 1 minutę. W osobnej misce zmieszać razem sok ananasowy, ocet jabłkowy, cukier i curry w proszku. Dodać tę mieszankę do mango. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przez kolejne 30 minut dusić mieszankę często mieszając. Mieszanka zredukuje się do gęstego chutney. Pod koniec duszenia dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryczerwona papryka 1 cukinia 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym(...)najlepiej. Dodać curry, ostrą i slodką paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka
Kubki smakułyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce(...)wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni. Danie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie: Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę(...)kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyduże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego imbiru. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć(...)razem podsmażać, aż warzywa staną się złociste. Dodać posiekany imbir i rozgniecione ząbki czosnku i przez krótką chwilę (około 1 minuty) wszystko razem podsmażać. Następnie dodać kurkumę, czerwoną pastę curry i bulion i gotując na średnim ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do czasu, aż kalafior będzie upieczony. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić
Gospodyni Miejskamielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory 80 dag mięsa mielonego kukurydza w puszcze 3 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki curry płaska łyżka cukru płaska łyżka soli sól, pieprz tłuszcz do smażenia makaron do podania natka pietruszki Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy(...)minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryindyjskim Coś dla fanów quinoi - świetnie smakuje nie tylko na kromce chrupiącej bagietki, ale także... jedzona prosto ze słoiczka. W składzie znajdziemy ciekawe zestawienie smaków - banana z curry. Smakuje owocowo, tropikalnie. Całość jest słodka, lekko pikantna. Po prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników(...)zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak w wersji de luxe. Dlaczego? Ponieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę w minerały. Bardzo ciekawa alternatywa
Poranek na słodkokokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny(...)mango, wysuszoną na wiór śliwkę albo pachnące plastikiem, miękkie orzechy. Bakalie od Morga na szczęście nie posiadają żadnych z tych cech. Najbardziej zaciekawiły mnie nerkowce obsypane papryką i przyprawą curry. Uwierzcie - o niebo lepsze niż solone orzeszki ziemne, spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny
Poranek na słodkopotrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka(...)pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy
Z Kuchni Do Kuchnimała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry
Atlas Smakówzalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne
Weekendy w domu i ogrodziezupę-krem. Składniki 5 szklanek pokrojonej w kostkę dyni,może być więcej czerwona duża cebula 4 żabki czosnku , duże 2 jabłka łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka kurkumy olej kokosowy ryż ekologiczny czarny olej rzepakowy do skropienia dyni Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia(...)wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry. Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem. Przed podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe! Pyszne
Z Kuchni Do Kuchni