łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie, użyjcie kostki rosołowej) duża szczypta suszonej chilli szczypta gałki muszkatołowej mała szczypta curry pieprz i sól do smaku groszek ptysiowy, natka pietruszki, kremowy serek kozi do podania Przepis 1 W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Kiedy się(...)Całość zalewamy gorącym bulionem, taka ilość aby zakryć warzywa (tak ponad 1 cm) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. 3 Następnie blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy papryką, gałką, curry oraz pieprzem i solą. 4 Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek kozi, natka pietruszki i groszek ptysiowy. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliipracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku do obiadu lub dodawałam do curry. Tym razem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się z brokułem i okazało się, że to było bardzo smaczne spotkanie. W lodówce znalazłam jeszcze pomidorki paprykowe(...)łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową
Kuchcik gotujedyni 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 700 ml wody 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 10 dag kiełbasy lisieckiej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki curry pieprz, sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy koncentrat bulionu drobiowego i wodę, dodajemy ziemniaki i dynię. Wstawiamy(...)przesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneskórki 2-3 cebule sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, suszony lubczyk – wszystko do smaku wg uznania opcjonalna wersja z innymi przyprawami: sól, pieprz, mielony imbir lub curry do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Dynie obieram ze skóry – jeśli kupiliście dynię hokkaido to razem ze skórką gotujcie tak jak ja, tej dyni nie trzeba obierać), wyjmuję pestki(...)litrów wody, przyprawiam i gotuję pod przykryciem przez około 30-40 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody. Pod koniec gotowania można dodać mielony imbir lub curry do smaku, wedle uznania, ale ostrożnie by nie zdominowały smaku dyni. Zupę miksuję blenderem na gładką masę. Przed podaniem doprawiam do smaku, podaję z tartym parmezanem, natką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchninazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika. 4 grzyby kanie 2 marchewki 30 dkg cielęciny 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 6 pomidorków koktajlowych 1 papryka zielona 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki śmietany 30 % sól, pieprz estragon świeży, bazylia świeża 1 łyżeczka mąki pszennej olej rzepakowy Grzyby kanie myję, kroję na paski i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, wykładam(...)pięć minut. Dolewam bulion drobiowy i duszę na wolnym ogniu koło 30 minut. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa, dosypuje przyprawę curry i duszę dalej około 15 minut. Pod koniec dodaję pokrojone pomidorki. Mąkę rozrabiam w śmietanie i dodaję do gulaszu, doprawiam estragonem i bazylią świeżą. Gulasz zagotowuję
wesoła kuchniaComment / 22/06/2016 ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016 LENIWE CURRY / LAZY CURRY 0 Comments / 02/06/2016 Previous Next
Martyna Cooksbiałego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins 200 g cheese (eg. Gouda) ham (chicken or nothing) Sauce: 200 g Greek yogurt(...)tablespoon mayonnaise 2-3 garlic cloves curry, turmeric, salt, pepper, pinch of favorite herbs Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu, odcedź, wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia. Ugotuj wodę w czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki
Martyna CooksJeżeli jeszcze nie próbowaliście smaku kalafiora z musztardą i z curry, to koniecznie trzeba to zmienić ! Po jego zjedzeniu już nigdy nie spojrzycie na kalafiora tak jak kiedyś ! Składniki : 1 duży kalafior 1 łyżka musztandardy 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry KOTANYI 3 łyżki octu 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Szczypta ziół dalmatyńskich pieprz, sól dla smaku Jak przygotować
dlaSmaQzostać 50 dag dyni), 25 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię(...)przypalił). Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już
blog.moje-pasje.infojasnego sosu uniwersalnego Łowicz 10 dag salami 1/2 małej dyni 1/2 papryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami(...)oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone warzywa, posolić i doprawić pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wtedy dodać słoiczek sosu Łowicz doprawić curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze. #lowicz Wpis dodaje do akcji konkursowej
Wanilia i KardamonSkładniki: 250 g makaronu, 5-6 plastrów szynki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki zielonej, 3 duże pieczarki, 4 czubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni(...)podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam ugotowany makaron, dodaję śmietanę i przyprawy - papryki, bazylię, curry, odrobinę soli. Mieszam. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniakości) 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu 1 łyżka musztardy ostrej 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka curry Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy
Kuchnia Pełna Pasjiłyżeczki chili w proszku RYŻ 1/2 szklanki suchego ryżu 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 30 g masła 1 łyżka sezamu 1 ząbek czosnku (starty na tarce) 1/2 łyżeczki curry w proszku sól SOS CZOSNKOWY 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego koperku DODATKOWO: 8 drewnianych patyczków do szaszłyków WYKONANIE(...)Przed samym podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce czosnek i przyprawę curry. Smażymy 1 minutę, dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty. SOS CZOSNKOWY : wszystkie składniki mieszamy w miseczce KOFTY: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę
cool and mintykaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, sos sojowy Sposób(...)przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj też startą na tarce marchewkę oraz sól, curry i majeranek. Kaszę z marchewką gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę
Via Gustocielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml przetartych pomidorów z kartonu ½ łyżki wędzonej papryki w proszku ½ łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku natka pietruszki do posypania Obierz szalotki i przekrój(...)ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion
codojedzenia