tata z okazji swoich urodzin. Ucieszyła nas ta wiadomość, ponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli(...)niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne curry było tak ostre, że normalnie takich rzeczy nie jem, chociaż lubię ostre jedzenie. Zamówiłam podwójne picie i podwójny ryż, bo to było pyszne i musiałam to zjeść, ale z ostrością
Karola gotujeszklanki kaszy kuskus 250 g boczniaków 20 dkg pieczarek 2 marchewki 2 małe cukinie 1 cebula czerwona duża 100 g tofu sól, pieprz przyprawa garam masala natka pietruszki przyprawa curry olej Kuskus zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem. Boczniaki, pieczarki myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz, na tej samej patelni przesmażam cukinię(...)grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam jeszcze według uznania, posypuję natką
wesoła kuchniaowców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z ananasa 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przygotowania : Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę łączymy z ananasem, odsączonymi
Pobite gary Barbarykilku dni na Kabatach w Warszawie działa hinduska restauracja - Moje Curry . Piękne, industrialne wnętrze, wszechobecne przyprawy i zioła, przeszklona kuchnia to nie jedyne, co zachwyca w restauracji. Największym atutem jest jedzenie, przygotowywane przez hinduskich kucharzy, którzy jak nikt inny potrafią tworzyć mieszkanki przypraw - masale, piec mięso w piecu Tandoor i przygotowywać wyśmienite placki Naan. W menu znajdziemy sezonowe zupy, przystawki(...)zabawy. Sama karta menu również została stworzona dla najmłodszych - ale o tym co mam na myśli przekonacie się odwiedzając restaurację. Serdecznie zachęcam i zapraszam do odwiedzenia restauracji Moje Curry ! Róbcie rezerwacje, bo inaczej goście ustawiają się w kolejce po wolny stolik
Kuchnia Bon Appetitgarść vegeta lub kucharek 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka(...)olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki
Kuchnia Paulettesmięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo wymieszać(...)aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni
Ciastka - domowe słodkościmarchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry z dobrego źródła szczypta cejlońskiego cynamonu kilka nasionek kolendry szczypta kurkumy sól morska lub sól himalajska różowa drobna około 20 listków bazylii + kilka do dekoracji(...)noże w kuchni i nie potrzebujemy arsenału . Warzywa gotowe, co dalej? W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy i wsyp imbir i cebulę, obsmaż i po chwili dodaj curry i kurkumę. Następnie wlej pomidory , dodaj czosnek i warzywa. Delikatnie posól. Wlej mleko kokosowe oraz około 2 szklanek wody. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Spróbuj, dopraw. Dodaj ugotowana kaszę
Z Kuchni Do KuchniPyszne rozgrzewająca Składniki 2 łyżki masła 1 cebula 800 g selera naciowego 1 łyżka przyprawy curry 800 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, seler drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez ok. 10 min. Następnie dodajemy curry, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy
R'n'G Kitchenktóra świetnie sprawdza się podczas domowych przyjęć. Do sałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy Przygotowanie Sałatę(...)kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Paprykę, ogórka, cebulę kroję w kostkę,dodaję do sałaty, wsypuję kukurydzę. Kurczaka przyprawiam curry i smażę kilka minut na oliwie. Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce. Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta
Kukuleczkikaszy bulgur 350 g piersi z indyka 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw) 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry pieprz, sól do smaku masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie(...)całą wodę. Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie. Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut. Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Przypraw danie bazylią, oregano, solą
Ze smakiem i z pasjądzisiaj coś na śniadanko, trochę odmienione kanapki z paprykarzem :) Składniki: paprykarz (wedle uznania) kajzerka 2 plasterki sera sól,curry serek kanapkowy Wykonanie: Kajzerkę kroimy na pół. Smarujemy obie serkiem kanapkowym. Następnie posypujemy ją pieprzem i curry (troszeczkę). Smarujemy paprykarzem i nakładamy po plasterku sera, Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy je ok.10 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekukurydzą i szczypiorkiem. SKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2 filetu z kurczaka 15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki czosnku WYKONANIE Makaron gotujemy ok. 10 min ( staramy się nie rozgotować). Przelewamy zimą wodą kilka(...)razy. Do makaronu dodajemy kukurydzę, szczypior, pokrojony w drobną kostkę ser. Kurczaka, płuczemy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z curry i obsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ( czosnek wyciskamy przez praskę). Dodajemy do sałatki i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewypieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki ziół dalmatyńskich 3 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól do smaku olej kokosowy/oliwa z oliwek/olej Przygotowanie(...)przypalało. Kiedy widzisz, że ryż wchłonął już większość bulionu, dodaj go jeszcze. Risotto dosól do smaku, ja jeszcze czasem dodaję na tym etapie więcej chili i curry. Od dodania ryżu wszystko powinno się tak gotować przez około 15 minut. Konsystencja dania ma być kleista. Risotto możesz podawać ze świeżą poszatkowaną bazylią. Smacznego! A Wy co dobrego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbarramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną kostkę(...)dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę
To co kochamdzięki zamarynowaniu udek w jogurcie. Kolor, zapach, smak i prostota to ważne atuty w tym daniu. Składniki: • 4 udka kurczaka • 1 duży jogurt naturalny • 1 łyżeczka curry • szczypta kurkumy • sól, pieprz do smaku • płatki suszonych pomidorów • posiekana natka pietruszki Wykonanie: • Udka posypać solą i pieprzem. • Jogurt wymieszać z curry, dodać sól, pieprz, kurkumę
To co kocham