curry - 8456 przepisów (strona:204/564)

Wyśmienita sałatka z pomidorem i bananem 221

Nigdy w życiu nie myślałam, że połączenie pomidora i banana może być tak udanym duetem. Prosta dwuskładnikowa sałatka o niesamowitym smaku podkręconym przyprawą curry. Lekko kwaśna, lekko słodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej(...)mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu Sos • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • szczypta przyprawy curry Wykonanie: • Pomidory pomarańczowe i banana pokroić w plastry a czerwony pomidor w kostkę. • Ułożyć na talerzu na obwodzie pomidory pomarańczowe, w środku banany

To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 116

pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia(...)kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę z jajkiem, sosem sojowym, curry. Doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
Pasta curry zielone 129

Pasta curry własnego wyrobu jest świetnym rozwiązaniem, gdy lubimy jedzenie z nutką orientu. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, ale w ten sposób przynajmniej wiemy, co jest w środku. Wersja bez glutaminianu, benzoesanu sodu i sztucznych barwników. Niezawodna pasta curry czeka w lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy

To co kocham
Chakalaka 217

łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu z puszki, 3 pomidorów, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę(...)marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłem 4 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodałem do niego 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 łyżeczkę mielonej papryki ostrej i 2 łyżeczki suszonego tymianku i podgrzewałem. Kiedy przyprawy zaczęły intensywnie pachnieć dodałem na patelnię poszatkowaną kapustę, kontynuując podgrzewanie. Po pięciu minutach

Wyprawy kulinarne
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 125

racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe.  Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego(...)łyżki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki u pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną dynię blendujemy na mus.  W średnim garnku podsmażamy na oleju

Czarnawisienka
Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem 236

filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony oliwa z oliwek Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Obsmażyć krótko i ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni rozgrzać

https:KKuchniaMniam
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 130

cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć  pokrojoną

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z brokuła i kaszy jaglanej 324

piekarnika gotowy.   1 szkl. kaszy jaglanej 1 mały brokuł 2 jajka 100 g sera feta 100 g sera żółtego 50 g masła sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki curry Kaszę ugotować do miękkości i wystudzić. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo. Żółtka utrzeć z masłem,wymieszać z kaszą. Dodać brokuła podzielonego na mniejsze różyczki,fetę pokrojoną(...)kosteczkę,doprawić do smaku solą,pieprzem i curry. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z kaszą,brokułem i fetą.  Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika,posypać potartym serem i piec jeszcze

Kolorowa kuchnia Elki
Polędwiczki wieprzowe w sossie pomidorowo-śliwkowym 143

miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w trzy centymetrowe plastry, rozbić najlepiej przegubem dłoni. Posypać solą, pieprzem, papryką i suszonym czosnkiem. Obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć(...)śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir i curry oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować

Czerwień i błękit
Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken) 173

mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki masła klarowanego 0,5 łyżeczki papryczki chili w płatkach garść płatków migdałowych kawałek imbiru wielkości kciuka sól Przygotowanie: Kurczaka pokroić na kawałki wielkości(...)Cebulę posiekać bardzo drobno, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i lekko zeszklić, dodać imbir i pozostałą część Garam Masala, curry, chili, migdały i wszystko razem krótko podsmażyć, zalać pomidorami , doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. (Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych

Kulinarne Inspiracje
Curry z soczewicą i warzywami 166

świetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula(...)ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić

Fabryka pomysłów
Jaja sadzone w pomidorach i na szpinaku z nutką curry i czosnkiem 153

być zdrowo i pysznie. Zatem zapraszam do stołu. Danie przygotuje w mgnieniu oka. Składniki jaja – ile chcecie szpinak świeży pomidorki koktajlowe bądź śliwkowe polski czosnek czerwona cebula łyżeczka   curry olej kokosowy olej z ostropestu sól himalajska różowa u mnie bazylia bądź natka pietruszki Pecorino Romano DOP do podania opcjonalnie, ale pasuje jak ulał! Na gorący olej kokosowy wrzuć cebulę(...)pokrojoną w piórka. Dodaj curry, podsmaż. Dodaj pomidorki. Wszystko podduś. Dodaj czosnek w plasterkach i na to wrzuć szpinak, dosmacz solą i przykryj pokrywkę. Gdy szpinak opadnie i zmniejszy swoją objętość, wbij jaja, posól i dosmacz pieprzem. Przykryj i poczekaj ,aż jaja się zetną. Przełóż na talerze.Na każda porcję przeznacz 1 łyżeczkę oleju z ostropestu tłoczonego na zimno. Zadbasz

Z Kuchni Do Kuchni
Curry ze szpinakiem i batatami 118

Kolejna wersja indyjskiego curry na naszym blogu. Klasyczna baza do tego dania została wzbogacona o świeży, młody szpinak i bataty. Jako dodatek mamy sproszkowany młody jeczmień, żeby curry było bardziej zielone. Smak jest lekko słodkawy z wyraźną nutą szpinaku

Milion Smaków
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 193

orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie(...)sojowym, słodkiej papryce, czosnku, curry, soli i pieprzu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Jeśli macie kokosowy, używamy kokosowego, jeśli nie macie, to żadna strata, użyjcie tego, który jest (byle nie oliwy z oliwek!). Czas marynowania jest w zasadzie dowolny, jeśli bardzo Wam się spieszy to mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 156

mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka(...)oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania