łyżek orzechów włoskich - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1 duża pietruszka - 2 małe marchewki - 1 duży burak - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek do polania warzyw - 1 łyżeczka przyprawy curry - 4 szczypty sumaku (do kupienia w sklepach z kuchniami świata) - 1 łyżeczka płynnego miodu - odrobina chili - 2 szczypty cynamonu - sól - 3-4 szczypty kurkumy Warzywa myjemy, obieramy i kroimy(...)ćwiartki, bądź ósemki, jeśli są dość spore. Blachę metalową wyłóż folią aluminiową, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp cynamonem, curry, kurkumą, solą, chilli, polej oliwą i miodem. Wstaw do pieca na 35-45 minut temp. 210 stopni C. Warzywa nie mogą się przypalić, mają się ładnie podpiec i na brzegach skarmelizować. Zaglądaj i kontroluj czas, każdy piekarnik troszkę inaczej piecze
SMYKWKUCHNImarchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz oliwa z oliwek łyżeczka curry Sposób przygotowania zupy marchewkowej. Marchewkę oraz cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do rosołu i gotować do miękkości. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem
Pani domowakapusty pak choi 1 pietruszka 1 batat 150 g groszku, mrożonego 2 łyżki natki pietruszki 100 g mozzarella 150 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka curry w proszku 50 g wędzonego boczku Włóż kurczaka do garnka. Obierz pietruszkę, batata i pokrój w kostkę. Dodaj do kurczaka wraz z liściem laurowym, porem i cebulą i czosnkiem. Wlej(...)kości i skóry i włóż z powrotem do garnka. Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę, aż mozzarella się rozpuści. Usmaż boczek i lekko przestudzony pokrusz. Podaj zupę w głębokim talerzu
codojedzeniaSkładniki: 1 szklanka soi 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szczypta oregano 1 szczypta kminku 1 szczypta curry Do garnka z wodą wsypuję soję. Dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, sól, pieprz, liść laurowy, ziela angielskie, curry, oregano i kminek. Gotuję przez 2 godziny od czasu
MojaQchnia.plWitajcie w nowym tygodniu! Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według
Codzienne GotowanieJadłonomi i zakochałam się w nim po uszy. Ważne tutaj jest aby podstawowe składniki były świeże i bez zamienników a potem to już będzie błyskawicznie. Ważne aby kurkuma, liście curry, kumin, gorczyca i kozieradka były pachnące z dobrego źródła. Ja swoje liście curry kupowałam na allegro a resztę przypraw nabędziecie w Vegepack. Zachęcam do spróbowania bo danie jest przepyszne
Moje Małe CzarowanieKalafior w wersji na ostro z suszonymi pomidorami. Składniki : - kalafior - suszone pomidory - curry - chilli - olej Przygotowanie : 1. Kalafiora opłukać i rozdzielić na różyczki, a nastepnie gotować około 15 minut. 2. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić kalafiora, suszone pomidory, dodać curry oraz chilli. 3. Składniki dusić na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego
Kuchenne innowacjeupieczony i przypomina biszkopt, z tym że w wersji wytrawnej. Najlepiej będzie smakował z sosem czosnkowym :) OMLET: 4 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżki oleju rzepakowego papryka słodka mielona NADZIENIE: 1 mała cebula 300 g pieczarek 1 mały filet z kurczaka 2 łyżki kukurydzy konserwowej 200 g żółtego sera sól pieprz czarny(...)żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka ubić z solą, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Wlać olej i delikatnie wmieszać przesianą mąkę razem z przyprawą curry. Przelać do formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu ostrożnie usunąć papier
https:KKuchniaMniamTrochę passaty, majonezu, curry i ... serka o smaku biszkoptowym i (pyszna!) salsa gotowa. Połączenie różnych smakowych produktów daje niesamowity, ciekawy smak i aromat całego dipu. Teraz już tylko fantazja dotycząca przekąsek, przystawek, zakąsek:) Niezastąpiona do różnych przekąsek mięsnych, serowych, przystawek z ciasta francuskiego. Pasuje na kanapkę do plasterka wędliny lub inaczej, np. bułeczka z salsą na to pomidorek(...)szklanki passaty łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 120 g serka o smaku biszkoptowym (użyłam Danone) świeżo zmielony pieprz do smaku, szczypta (naprawdę szczypta) soli płaska łyżeczka mielonego curry Przygotowanie: w miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki do idealnego połączenia, doprawiamy do smaku. Możecie ewentualnie zwiększyć lub zmniejszyć proporcje produktów w zależności od potrzeby:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnikuchni będę wytrwale zachęcać do bliższego jej poznania. Aromatyczne przyprawy, cudowne kolory, głębokie i intensywne smaki – to kwintesencja orientalnych potraw. Niemniej, nasze podniebienia nie muszą być tu zdominowane przez curry – bo z tym większości z nas kojarzy się kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się(...)powinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodjakiś czas można zgrzeszyć , raz nie zawsze , smak bardzo fajny . Składniki 200 dag śledzia matias 1 średnia cebulka 1 jabłko średnie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka Wykonanie Na wstępnie nasze śledzie zalewam mlekiem i dostawiam na kilka godzin , aby pozbyć się nadmiaru soli(...)słoność nam odpowiada , kroimy w 3 cm kawałki i przekładamy do miski , następnie jabłko , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładam do śledzia , dodaję nasze przyprawy , curry ,pieprz ziołowy , pieprz czarny , majonez , wszystko razem mieszamy i przekładamy do słoika , pod przykryciem odstawiamy na całą noc do lodówki , na następny dzień są super
Mój Smakłyżka klarowanego masła 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą ) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przypraw ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym(...)maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną kolendrą lub natką pietruszki . Smacznego Post Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżymięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej ) przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia sól do smaku Mięso mielone , mieszamy z jajkiem , startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i wyciśniętym praską czosnkiem oraz solą do smaku . Mięso musi być dobrze(...)wyrobione , inaczej cygara mogą się rozpadać . Nabieramy niewielkie porcje – łyżka , formujemy zgrabne cygara , mocno je dociskając podczas formowania . Muszą być gładkie . Połowę cygar obtaczamy w garam masali ( lub curry ) , a drugą połowę w wędzonej papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco
Ogrodnik w podróżypodwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z 1 łyżki(...)oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami
Prosto i Smacznie z Anetąskosztować wszystkiego, a krewetek to już na pewno. SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 8 dużych krewetek (obranych, oczyszczonych) - 1 fioletowa marchew - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw
Kuchnia bezglutenowa Loli