curry - 8956 przepisów (strona:208/598)

KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej 261

gryczanej (niepalonej) 100 g marchewki 1 cebula 300 ml gorącej wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 garście sezamu 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia/pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą(...)dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu kaszę przykryj. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij ją z wody. Cebulę drobno posiekaj, możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Kaszę gryczaną i marchewkę wymieszaj z odciśniętą cukinią oraz cebulką

Via Gusto
KOTLECIKI RYŻOWE 166

temu podczas formowania i smażenia kotleciki zachowają nadany kształt i nie będą się rozsypywały. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ryżu który pozostał z obiadu i podaję z sosem curry, pomidorowym lub po prostu z mizerią. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej lekko rozgotowanego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka(...)Smażymy z obu stron na rumiano, na 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z mizerią / ulubioną surówką (np. coleslaw) / sosem pieczarkowym / warzywnym sosem curry

cool and minty
Curry z ananasem i liczi 258

Curry, to szybkie danie, tylko pół godziny i efektowny obiad gotowy 🙂 Przepis bierze udział w wydarzeniu Błyskawiczny piątek 🙂 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka … Czytaj dalej Curry z ananasem i liczi

czarrna od kuchni
Ogórki w zalewie curry 406

Wiele osób dopytuje o ogórki w curry. Ja niestety takich nie robię bo nie lubimy tej przyprawy. Ogóreczki te robi moja Mama więc polecam jej przepis. Ogórki można dowolnie pokroić a także obrać ze skórki więc jak kto tam lubi. składniki: ok 2-3 kg ogórków do każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego zalewa 1 litr wody 3/4 szklanki(...)octu 10 % 2 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy

Monia miesza i gotuje
Ogóreczki do wódeczki-do słoików 478

każdą imprezę,jak i do obiadu-polecam gorąco Składniki: 2,5 kg średnich ogóreczków 4 duże cebule 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy  Na zalewę: 1 szkl.wody 1,5 szkl octu 1,5 szkl.cukru Przygotowanie: Ogórki pokroić w ćwiartki,cebulkę w paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić(...)godz. Po tym czasie dodać pieprz,paprykę,curry,gorczycę,wymieszać i odstawić znowu na 1 godz. Po tym czasie wkładamy do słoików razem z powstałą wodą, zagotowujemy składniki zalewy i uzupełniamy nią jeszcze słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min Smacznego

Swojskie jedzonko
Zupa cukiniowa z miętą. 199

szybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1/2 cytryny 150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany sól i pieprz grzanki Wykonanie: Cebulę drobno posiekać(...)zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukinie pokrojone na ćwierćplasterki o grubości około 1/2 cm, oprószyć kuminem i curry i smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze

zadanie-gotowanie
PULPECIKI W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM 143

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:   11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, pomidory w puszce, 120 g śmietany 30%, suszona natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, curry,  papryka słodka, zioła prowansalskie, jajko, bułka tarta, 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej), 1-2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem(...)ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki. Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka. Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo - za każdym razem mieszając), w razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
gołąbki z ryżem i warzywami 218

białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała lub pekińska przyprawy - sól ziołowa i cytrynowa, pieprz, kurkuma lub curry masło lub olej Przygotowanie: kapustę sparzamy  - jeśli to pekińska nie trzeba ;)  ryż gotujemy o 10 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu - można pod koniec gotowanie wsypać łyżeczkę(...)kurkumy lub curry, nie dość że walory smakowe będą mocniejsze, to jeszcze walory kolorystyczne marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach pieczarki kroimy w plasterki cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju do cebuli dodajemy marchew, pietruszkę i pieczarki - podsmażamy aż pieczarki puszczą soki suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw podduszone warzywa dodajemy

Gotowanie z pasją
wegański paprykarz z kaszy jaglanej 153

pietruszka 1 czerwona papryka  1 średnia cebula  2 ząbki czosnku  1/2 puszki pomidorów  sól i pieprz do smaku  papryka słodka, kurkuma lub curry  olej do smażenia  Przygotowanie: kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu  cebulę pokroić w kostkę i zezłocić w garnku dodać posiekany czosnek marchewkę i pietruszkę zatrzeć na tarce(...)poddusić  po chwili  dodać pomidory, dokładnie wymieszać i dalej dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i curry zdjąć z ognia i poczekać aż lekko ostygnie dodać ugotowaną kaszę i zblendować (szczerze mówiąc każdemu będzie odpowiadała inna konsystencja ;) ) przełożyć do skoczków i przechowywać w lodówce  Smacznego

Gotowanie z pasją
OGÓRKI CURRY 480

Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).     SKŁADNIKI Zalewa: 6 szkl(...)wody 1,5 szkl. octu 1,5 szkl. cukru 3 łyżki soli o'Sole 2 łyżki przyprawy curry ogórki gruntowe-  ilość w zależności od tego jak pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg) Do każdego słoika: po kilka ziaren gorczycy kwiatostany kopru liście selera WYKONANIE Składniki na zalewę zagotowujemy. Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry

słodki bratek
Curry z warzywami na mleku kokosowym 126

Ogromny wybór sezonowych warzyw zachęca do odkrywania nowych smaków w kuchni. Jednym z moich ostatnich eksperymentów jest cudowne, aromatyczne curry z warzywami: cukinią, papryką […] Artykuł Curry z warzywami na mleku kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Kurczak zapiekany z fasolką szparagową i mozzarellą 109

Składniki: 4 filety z kurczaka sól, oregano, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, curry 2 kulki mozzarelli po 250-300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej cukier Szparagówkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół. Wrzucić na posłodzony wrzątek. Gotować 3 minuty, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, ziołami(...)curry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć odcedzoną fasolkę, na wierzchu poukładać koło siebie kawałki mięsa. Mozzarellę odcedzić, pokroić na grubsze kawałki i rozłożyć na mięsie. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 o C (do zrumienienia

Czerwień i błękit
Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów 161

czerwona 4 szkl. bulionu warzywnego 2 niewielkie dymki 1 mała puszka kukurydzy 4 małe pomidorki 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pół łyżeczki przyprawy curry sół, pieprz Sposób przygotowania: Ryż opłucz, osącz. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Papryki umyj,oczyść, potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robić(...)wlej resztę bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry. Nałóż do miseczek. Lekko ugnieć i wybij na talerze.  Smacznego życzę

Różne smaki w kuchni
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 143

mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku granulowanego 🍜1 łyżeczka papryki chilli 🍜2 łyżki przyprawy curry 🍜1 łyżeczka oregano 🍛Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron zalewam wrzątkiem i przykrywam na ok 1 minuty. Odcedzam wodę. W garnku o grubym dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję(...)mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem. Do sosu dodaję makaron, mieszam. Posypuję wierzch serem tartym cheddar

Gotowanie Patki
Młode ziemniaki duszone z warzywami 162

document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -10 małych ziemniaków -2 cebule -3 ząbki  czosnku -1 łyżeczka  kminku -1 łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości(...)fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania