podałam kąski z sosem czosnkowym i mówię Wam, pycha!!! Bardzo polecam! Składniki na chrupiące kąski kurczaka: podwójny filet z kurczaka 100 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka musztardy szczypta kardamonu szczypta chilli 2-3 garści płatków kukurydzianych sól pieprz olej do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy w ściereczce, kroimy na niewielkie (około 2 cm) kawałki(...)następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku
Rozpustne gotowanieZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego. Składniki -kilka ziemniaków curry i pietruszka PROECO vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek najwyższej jakości sól i pieprz do smaku Zimniaki obierz, umyj , pokrój na cząstki. Wsyp do miski(...)lekko dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj trochę oliwy z oliwek. dodaj łyżeczkę curry i 2 łyżeczki pietruszki Proeco. Następnie dodaj vinaigrette. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wsyp ziemniaki. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę dodałem(...)śmietany, wymieszałem, doprawiłem sola, pieprzem i curry. Wstawiłem do lodówki na godzinę
R'n'G Kitchenosób Składniki: 600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na suchej patelni, rozgrzanej prażymy skruszony liść laurowy, kolendre i kmin następnie należy wszystko zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw
Niezły MłynekPostanowiłam że będę proponowała Wam filmy z domieszką kulinarną w tle. Specjalna zakładka na górze strony usprawni poszukiwania ulubionego filmu. Zakładka "Kuchnia i film". Dziś proponuję hinduski film "Smak curry" ( The Lunchbox) w reżyserii Ritesh Batra. Życie w Indiach jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i kolory. Gdy wskutek kulinarnej pomyłki losy dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie(...)sprawa indywidualna co kto lubi. Ponieważ film budzi wiele kontrowersji warto go obejrzeć aby wyrobić sobie swoje zdanie. W tle przewijają się dania: Paneer do pyaza, wiosenne jabłka, Pasanda curry czy chlebek indyjski Paratha. Życzę miłych i smakowitych wrażeń. Motto: "I zły pociąg może dowieść na właściwą stację
Moje Małe Czarowaniepomidorowa. Kochają ją wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku(...)wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki 0 jednak namawiam do wykonania samemu Po pół łyżeczki : kurkumy kolendry kozieradki kminu rzymskiego gorczycy białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej gałki muszkatołowej mielonego ziela angielskiego szczypta chili szczypta cynamonu 1 goździk Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp
AZgotuj!każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki mrożonej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy(...)cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto. Fasolkę blanszujemy kilka minut we wrzątku. dodajemy wraz z ugotowaną kaszą do kurczaka, doprawiamy curry i przecierem. Dokładnie mieszamy farsz. Cukinie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy przy pomocy łyżki gniazda nasienne. Skrapiamy połową pozostałej oliwy, solimy i pieprzymy każdą połówkę. Nakładamy farsz do naszych cukinii
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie: Aby upiec dynię, należy pokroić ją w półksiężyce, wydrążyć miękki środek razem z pestkami, skropić oliwą i zapiekać około 15-20 minut w piekarniku(...)momentu jej zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy kilka sekund, wykładamy puree z dyni i podlewamy bulionem. Chwilę gotujemy kilka minut na małym ogniu, potem przyprawiamy pastą curry i solą. Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec można jeszcze doprawić i zmiksować, ja lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą zupę przekładamy
Blondynka Gotujeczerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy
słodki bratekzregenerować się po zimie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz(...)Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny
My Chcemy Jeśćsłono-słodką sałatkę-ja ją pokochałam Składniki: puszka ananasów, woreczek ryżu, pół puszki kukurydzy garść rodzynek, paczka słonecznika łuskanego, pierś z kurczaka, 1-2 łyżki majonezu,sól,pieprz,szczypta curry Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie-studzimy,pierś z kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry solimy ,pieprzymy i oprószamy szczyptą curry podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej ale może być zwykła) studzimy
Swojskie jedzonkozimno. KUSKUS Z KALAFIORA Składniki: 1 średni kalafior 3 cebule pół główki czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżej tajskiej bazylii lub kolendry 2 łyżki indyjskiej przyprawy Curry sól himalajska świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy. Cebule podsmażamy na beztluszczowej patelni. Dodajemy kalafior, szczyptę soli(...)curry. Smażymy kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz poszatkowane zioła. Starannie doprawiamy do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Kuskus kalafiorowy podajemy obficie posypany ulubioną zieleniną. Smacznego, na zdrowie A dla tych, co wychodzą z postu lub nie poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną
Naturalna KuchniaSkładniki dla 2 osób: szklanka czerwonego ryżu marchewka cebula 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję(...)kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję zmiażdżony czosnek, groszek i kukurydzę. Na koniec przyprawiam solą, pieprzem i zioła według gustu. Ja używam dużo kurkumy, curry, ziół prowansalskich. Na koniec posypuję warzywa posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Bike By Lifejest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak. 1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie(...)posypując słodką papryką i solą. Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie). Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru). Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. Po chwili wymieszać. Dodać ryż oraz warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli. Całość podgotować 10 min. Doprawić wg smaku
Di gotujegodziny używając tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła! Składniki: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 cm kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą. Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem. Dodać
zadanie-gotowanie