każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki mrożonej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy(...)cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto. Fasolkę blanszujemy kilka minut we wrzątku. dodajemy wraz z ugotowaną kaszą do kurczaka, doprawiamy curry i przecierem. Dokładnie mieszamy farsz. Cukinie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy przy pomocy łyżki gniazda nasienne. Skrapiamy połową pozostałej oliwy, solimy i pieprzymy każdą połówkę. Nakładamy farsz do naszych cukinii
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie: Aby upiec dynię, należy pokroić ją w półksiężyce, wydrążyć miękki środek razem z pestkami, skropić oliwą i zapiekać około 15-20 minut w piekarniku(...)momentu jej zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy kilka sekund, wykładamy puree z dyni i podlewamy bulionem. Chwilę gotujemy kilka minut na małym ogniu, potem przyprawiamy pastą curry i solą. Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec można jeszcze doprawić i zmiksować, ja lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą zupę przekładamy
Blondynka Gotujeczerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy
słodki bratekzregenerować się po zimie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula 3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz(...)Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny
My Chcemy Jeśćsłono-słodką sałatkę-ja ją pokochałam Składniki: puszka ananasów, woreczek ryżu, pół puszki kukurydzy garść rodzynek, paczka słonecznika łuskanego, pierś z kurczaka, 1-2 łyżki majonezu,sól,pieprz,szczypta curry Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie-studzimy,pierś z kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry solimy ,pieprzymy i oprószamy szczyptą curry podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej ale może być zwykła) studzimy
Swojskie jedzonkozimno. KUSKUS Z KALAFIORA Składniki: 1 średni kalafior 3 cebule pół główki czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżej tajskiej bazylii lub kolendry 2 łyżki indyjskiej przyprawy Curry sól himalajska świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy. Cebule podsmażamy na beztluszczowej patelni. Dodajemy kalafior, szczyptę soli(...)curry. Smażymy kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz poszatkowane zioła. Starannie doprawiamy do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Kuskus kalafiorowy podajemy obficie posypany ulubioną zieleniną. Smacznego, na zdrowie A dla tych, co wychodzą z postu lub nie poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną
Naturalna KuchniaSkładniki dla 2 osób: szklanka czerwonego ryżu marchewka cebula 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję(...)kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję zmiażdżony czosnek, groszek i kukurydzę. Na koniec przyprawiam solą, pieprzem i zioła według gustu. Ja używam dużo kurkumy, curry, ziół prowansalskich. Na koniec posypuję warzywa posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Bike By Lifejest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak. 1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie(...)posypując słodką papryką i solą. Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie). Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru). Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. Po chwili wymieszać. Dodać ryż oraz warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli. Całość podgotować 10 min. Doprawić wg smaku
Di gotujegodziny używając tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła! Składniki: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 cm kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą. Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem. Dodać
zadanie-gotowaniechleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad. 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy: sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką. Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną
Di gotujecurry z brokułem Składniki: - ryż jaśminowy - 1 łyżeczka garam masali - 35g mieszanki(...)łyżeczki curry - 100g brokuła - ¼ łyżeczki kuminu - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki kurkumy - roszponka (lub inne sałaty) - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek awokado
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka(...)średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięwodą, zostawiamy do ostygnięcia. Jajka dokładnie i powoli obieramy ze skorupek. Ostrym nożem przecinamy każde jajko na pół. Delikatnie wypychamy żółtka do osobnej miseczki. Żółtka rozdrabniamy dokładnie widelcem, dodajemy curry, kurkumę, srirachę i tyle majonezu, żeby masa była plastyczna, ale sztywna – powinna utrzymać kształt. Żółtka należy z przyprawami i majonezem utrzeć na gładką masę. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego(...)miękką masę jajeczną na sztorc. Do czasu podania jajka przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI 6-8 jajek M 3-4 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki majonezu 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki sosu sriracha lub tabasco 5 pełnych łyżek pomieszanych startych twardych serów – Parmezanu, Grana Padano, cheddara 2 cieniutkie plasterki bekonu 3-4 gałązki drobnego szczypioru
Karo in the KitchenSkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający
w mojej kuchniZapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz
Taste Therapy