kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny(...)mango, wysuszoną na wiór śliwkę albo pachnące plastikiem, miękkie orzechy. Bakalie od Morga na szczęście nie posiadają żadnych z tych cech. Najbardziej zaciekawiły mnie nerkowce obsypane papryką i przyprawą curry. Uwierzcie - o niebo lepsze niż solone orzeszki ziemne, spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny
Poranek na słodkopotrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka(...)pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy
Z Kuchni Do Kuchnimała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry
Atlas Smakówzalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne
Weekendy w domu i ogrodziezupę-krem. Składniki 5 szklanek pokrojonej w kostkę dyni,może być więcej czerwona duża cebula 4 żabki czosnku , duże 2 jabłka łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka kurkumy olej kokosowy ryż ekologiczny czarny olej rzepakowy do skropienia dyni Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia(...)wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry. Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem. Przed podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe! Pyszne
Z Kuchni Do KuchniSałatkę jarzynową każdy zna, ale w każdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku" SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz WYKONANIE
słodki bratekczerwonej papryki 500-750 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku grzanki (czerstwy chleb pokrojony w kostkę podsmażany na maśle ) 1/2 szklanki słonecznika 2 szczypty nasion Chia pieprz, sól, curry, ostra papryka oliwa Wykonanie: Obieramy nasze warzywa: marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, dynie ze zbędnych łupin czy nasion. Kroimy na mniejsze kawałki, zwłaszcza dynie i podsmażamy w wysokim garnku z dodatkiem(...)zapasie 250 gdyby nasz krem na koniec okazał się za gęsty. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, blenderem drobimy wszystko w garnku. Doprawiamy aromatycznym curry i resztą przypraw. podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem, który prażymy na suchej patelni. Można dodać jeszcze kleks śmietany ale to już kwestia gustu :) Tak smaczny krem nas rozgrzeje podczas
W Moim Magicznym Domusałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam sałatkę(...)minut, ponieważ część składników sałatki była surowa. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne sałatka z ogórków na zimę ogórki curry rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
Codziennik Kuchennyplacuszków. Składniki na placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido 150 g serka Almette jogurtowego 3 cienkie cebulki dymki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na dip: 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy(...)dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymkę i pietruszkę drobno pokroić. Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę. Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry. Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała. Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić. Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem. Smacznego
Codziennik Kuchennywarzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa(...)Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery
Codziennik KuchennyTrzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl
Weekendy w domu i ogrodzieTakie udka uwielbiam,pelne są smaku tabasco i curry,dotego pachnąca nuta kminku.Wszystko co nam do rozgrzewki potrzeba w te słotne,ulewne i zimne dni. 4 udka kurczaka Marynata: ************************ 0.5 szkl.soku pomidorowego typu passata 1/2 szkl.pikantnego keczupu 1 łyżeczka przyprawy kuminu 3 łyżki oleju sezamowego 2 Ząbki czosnku drobno posiekanego kilka kropel sosu tabasco Szczypta curry 1 łyżka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipyszny <3 Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego wołowego 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 marchew (średniej wielkości) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę(...)pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki
R'n'G KitchenDziś danie z kuchni indyjskiej czyli curry. Szperałam w internecie i szukałam różnych przepisów i znalazłam prosty i smaczny przepis. Ale muszę przyznać, że dobrze że dałam mniej przypraw bo chyba byśmy tego nie zjedli. Było tak ostre, że w oryginalnej wersji to już nie do przełknięcia. Wiem, że kuchnia indyjska jest ostra, ale że aż tak ? Curry podałam
Ewa w kuchniJeden z moich synów jest fanem wątróbki drobiowej, a drugi jej nie uznaje za to przepada za carry. Jak każda mama szukająca kompromisu w kuchni wymyśliłam danie dzięki któremu wilk będzie syty i owca cała!. Jest to danie za jakieś 7-8 zł dla 4 osób, a smakuję tak wybornie jak obiad w dobrej restauracji. Wypróbujcie jak zabraknie Wam weny(...)obiad, bo robi się go zaledwie w 30 minut. Składniki: - 60 dag wątróbki drobiowej - olej rzepakowy - sól Sos: - 25 dag pieczarek - 1 cebula - 1 szklanka słodkiej śmietanki - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - olej rzepakowy - sól - pieprz - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano wątróbkę, delikatnie solimy pod koniec
Apetyczna babeczka