łyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy(...)garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże
Kulinarne przygody GatityPrzepis na kurczaka curry podpatrzyłam u teściowej, która wykorzystuje je jako szybkie, danie obiadowe. Czas jego przygotowania determinuje czas gotowania makaronu czy ryżu, a składniki na jego przygotowanie niemal każdy ma w domu. Do tego jest po prostu przepyszne! Składniki: 500g piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól, czarny pieprz, curry 200ml śmietanki
Pyry na GazKluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć(...)cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut
Camilla w kuchnipatelnię - grys chili ( fasoli mung, soczewicy, cieciorki) - ½ łyżeczki curry - kawałek papryki chili - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek(...)Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody - Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min - Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili - Przełożyć
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami
Wegańska kuchnia orientalnaKrem curry z dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: - ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry - kawałek pora
Wegańska kuchnia orientalnaTofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry - 35g zielonej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g kalafiora
Wegańska kuchnia orientalnaPomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali - 100g ciecierzycy(...)Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawitaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek, jak i w sałatkach na zimno. Polecam używać go do przygotowywania lunchu na wynos- wchłonie ewentualny nadmiar płynów w sałatce, a nie rozmięknie się jak ryż biały(...)nabrał wyraźniejszego aromatu. Jego ziarna są długie i puszyste, po ugotowaniu mają śnieżno- biały kolor. Ryż ten najlepiej nadaje się do dań kuchni hinduskiej, czyli różnego rodzaju dalów i curry. Bardzo smaczny również w sałatkach na zimno. Do gotowania dodaje się tylko sól, by nie przytłumić jego aromatu. Czas gotowania: 15 minut. - RYŻ CALROSE: jest to ryż
Wegańska kuchnia orientalnaKokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry - 40g żółtej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu - 130g dyni hokkaido(...)dodatkiem soli, następnie zostawić na 5 minut pod przykryciem, by ziarna maksymalnie się wydłużyły - Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund - Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować - Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy
Wegańska kuchnia orientalnatofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung, sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby - Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić - Tofu posiekać w kostkę i dodać
Wegańska kuchnia orientalnaLunchBox: Zielona soczewica w curry i batat Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po sałatach czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również zamierza(...)kreatywność ;) Składniki: - 40g zielonej soczewicy - 1 łyżeczka curry - 1 duży batat
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki curry - 150g brokuła - ¼ łyżeczki oregano - kawałek pora - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kilka pomidorków typu(...)kostkę - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty - Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć
Wegańska kuchnia orientalnaMakaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu - ½ łyżeczki(...)misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie
Wegańska kuchnia orientalna