curry - 8456 przepisów (strona:233/564)

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 88

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati                          - 1 łyżeczka curry - 40g żółtej soczewicy                       - ½ łyżeczki kuminu - 130g dyni hokkaido(...)dodatkiem soli, następnie zostawić na 5 minut pod przykryciem, by ziarna maksymalnie się wydłużyły - Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund - Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować - Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 133

tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung                 - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung,  sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby - Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić - Tofu posiekać w kostkę i dodać

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat 136

LunchBox:  Zielona soczewica w curry i batat Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później  wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po  sałatach  czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również zamierza(...)kreatywność ;) Składniki: - 40g zielonej soczewicy                      - 1 łyżeczka curry - 1 duży batat

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem 118

łyżeczki curry - 150g brokuła                                            - ¼ łyżeczki oregano - kawałek pora                                            - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kilka pomidorków typu(...)kostkę - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty - Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 158

Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego                               - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu                                                    - ½ łyżeczki(...)misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon,  cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć  na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką 178

łyżeczki curry - kawałek cukinii                                          - sól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki(...)kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek - Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę - Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól - Dusić pod przykryciem przez 6 minut; po tym czasie sprawdzić, czy są już miękkie, i ewentualnie dogotować parę minut - Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i przełożyć na talerz - Całość

Wegańska kuchnia orientalna
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 229

łyżeczki curry madras - 100g tofu naturalnego                            - ¼ łyżeczki cynamonu - 50g brokuła(...)połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić

Wegańska kuchnia orientalna
KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI 203

zapraszam do ... przepisu Składniki: 2 woreczki kaszy b ulgur (po 100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie:  Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu(...)czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane

Walijskie Pichcenie
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 146

łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki – 200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga(...)sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno mieć miękką ale zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie

Pociąg Do Kuchni
TYDZIEŃ KUCHNI AZJATYCKIEJ: POTRAWKA Z KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 201

pół puszki mleczka kokosowego 500 g piersi z kurczaka 2 marchwie 1 mały brokuł 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy garść fasolki szparagowej 1 szkl bulionu pasta curry - zielona ostra Wykonanie: Marchew obieramy, brokuła dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy. Na niewielkiej ilosci oleju obsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oprószone solą, pieprzem(...)warzywa ( marchew kroimy w plastry, paprykę również). Obsmażamy ok 5 minut, dolewamy bulion. Po ok 5 minutach dokładamy makaron, kiedy wchłonie płyn dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy niewielką ilością pasty curry

Z Majeczką w kuchni
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 225

zainteresowany taką kuchnią, to taki zbiór warto mieć pod ręką na przyszłość. Książkę Kuchnia dla Odważnych  Podroby można kupić na stronie: walentykania.pl Autor sprzedaje również przyprawy, między innymi curry angloindyjskie i curry chińskie, które używałem w ostatnich moich przepisach :) Pozdrawiam i polecam zakup Adam

Parowar Faceta
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 383

papryczki pikantne  1/2 marchewki  5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy(...)pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy.  Na 8 minut przed końcem parowania mięsa

Parowar Faceta
Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat 216

oliwek  garść mix sałat  kilka pomidorków cherry  listki bazylii czerwonej  listki rukwi wodnej  świeży tymianek Przyprawy :  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie(...)obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.   Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę

Parowar Faceta
Bakłażan z ryżem i pieczarkami 130

Składniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy  (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)dorzucamy do pieczarek. Dodajemy trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki

Weganka gotuje

Proponowane wyszukiwania