łyżeczki curry - kawałek cukinii - sól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki(...)kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek - Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę - Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól - Dusić pod przykryciem przez 6 minut; po tym czasie sprawdzić, czy są już miękkie, i ewentualnie dogotować parę minut - Gotowe warzywa wymieszać z kaszą i przełożyć na talerz - Całość
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki curry madras - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki cynamonu - 50g brokuła(...)połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić
Wegańska kuchnia orientalnazapraszam do ... przepisu Składniki: 2 woreczki kaszy b ulgur (po 100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu(...)czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane
Walijskie Pichceniełączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki – 200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga(...)sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno mieć miękką ale zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami (jeśli używacie
Pociąg Do Kuchnipół puszki mleczka kokosowego 500 g piersi z kurczaka 2 marchwie 1 mały brokuł 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy garść fasolki szparagowej 1 szkl bulionu pasta curry - zielona ostra Wykonanie: Marchew obieramy, brokuła dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok 10 minut. Odcedzamy. Na niewielkiej ilosci oleju obsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oprószone solą, pieprzem(...)warzywa ( marchew kroimy w plastry, paprykę również). Obsmażamy ok 5 minut, dolewamy bulion. Po ok 5 minutach dokładamy makaron, kiedy wchłonie płyn dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy niewielką ilością pasty curry
Z Majeczką w kuchnizainteresowany taką kuchnią, to taki zbiór warto mieć pod ręką na przyszłość. Książkę Kuchnia dla Odważnych Podroby można kupić na stronie: walentykania.pl Autor sprzedaje również przyprawy, między innymi curry angloindyjskie i curry chińskie, które używałem w ostatnich moich przepisach :) Pozdrawiam i polecam zakup Adam
Parowar Facetapapryczki pikantne 1/2 marchewki 5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze szczypiorek 10 szt papieru ryżowego Przyprawy : papryka wędzona pieprz czosnkowy curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy(...)pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa
Parowar Facetaoliwek garść mix sałat kilka pomidorków cherry listki bazylii czerwonej listki rukwi wodnej świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka słodka curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie(...)obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim. Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę
Parowar FacetaSkładniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)dorzucamy do pieczarek. Dodajemy trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki
Weganka gotujeroku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 2 łyżki(...)soli 1/2 ostrej papryczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do pomidorów. Gotować razem przez godzinę na średnim
My simple kitchenPyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż(...)Delicious! In the photo: wild beans, Polish raw cucumber salad with cream, millet nuggets (got the idea from a Polish blogger ), zucchini in curry, potatoes in a Hungarian way (without peppers). How to prepare millet nuggets? Ingredients: 1 cup millet 2 tbs oil 2 tbs corn flour 1 tbs chicken seasoning mix or kebeb-gyros seasoning 2 cloves garlic
Qlinarnie i QlinarnieKurczak curry z ryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej - 1/3 łyżeczki chilli Habanero - kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego - 5 sztuk moreli suszonych - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - woreczek ugotowanego ryżu białego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroję
Kuchnia co dniaJajka jak kurczaki Składniki: - jajka - majonez stołowy - sól - curry dodatki/dekoracja: - ziele angielskie - pomidor - szczypior Przygotowanie: Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę z żółtek
Kuchnia co dnia