mleczko to świetnie się łączy z krewetkami :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry(...)mleczkiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotoujemy i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły
Zawsze głodna!limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki na orzechy w bezie: 2-3 orzechy pekan lub włoskie 1 białko z dużego jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od musu(...)się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem
My Culinary Artgęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone(...)żołądki, przesmażyć. Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje
królestwo garówrustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców morza. Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu. Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego Hotelu REGENT Marcina Suchenka(...)między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma
królestwo garówtrawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć(...)cebulę aż będzie szklista. Dodać mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać
królestwo garówfilet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny 3 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka oleju, Na sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzu pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Seler należy opłukać, odciąć liście i końcówki, pokroić w drobną kostkę. Dodać suszoną żurawinę. Pierś z kurczak opłukać, pokroić(...)woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie szklisty. Podsmażone mięso dodać do sałatki wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni również połączyć ze składnikami sałatki. Z jogurtu soli pieprzu, curry , czosnku i musztardy przygotować sos dodać do sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewylatin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 ml mleczka kokosowego filet z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki imbiru ½ cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego 4 czubate łyżki masła orzechowego Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić
kulinarnyswiatdomiTakie warzywne curry to raj dla smakoszy. Do garnka wkładamy nasze ulubione warzywa, ja w tym przypadku wzbogaciłam je grzybami i pyszne danie gotowe. Aromatyczne i bogate w witaminy, zachęcam do gotowania. Warzywne curry z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie: 1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez(...)chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około
KreatywnePinySałatka jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Przepis warty wypróbowania i zapamiętania! Sałatka indyjska Składniki: opakowanie makaronu, podwójna pierś z kurczaka, puszka ananasa, 4 łyżki majonezu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka curry, sól, pieprz. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i curry i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami
paapilotkaasztuki - pomidor - 1 sztuka - mango - 1/2 sztuki - papryka - 1 sztuka - sałata (dowolny rodzaj) - 50 g - świeża bazylia - 10 listków - miód - 1 łyżeczka - curry, pieprz - oliwa - 2 łyżki Sos: - mango-1/2 sztuki - miód - 1 łyżeczka - musztarda - 1 łyżeczka - chilli - sok z cytryny - 2 łyżki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka(...)oczyścić, pokroić w paski, a następnie obtoczyć w marynacie z miodu, curry, pieprzu i oliwy, pozostawić na 30 minut. Mango, miód, musztardę, sok z cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone
Fit-aminaSkładniki: 6-8 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kolendry 1 ½ łyżki curry w proszku 3 łyżki octu jabłkowego 1 ½ łyżki cukru 2 pomidory, posiekane 3 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry 2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby(...)cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na drugiej patelni podgrzej olej .Rybę
w mojej kuchnismaki są bardziej intensywne, a po drugie, co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali. Bataty z dynią i curry dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej 450 g batatów 1 czerwona cebula 1 puszka pomidorów(...)ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący 1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie śmietana, szczypiorek do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. Wszystkie
Stare Garyłyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku mielonego posiekana świeża papryczka chilli - do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki anyżu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki curry w proszku Przygotowanie Ciasto: Mąkę zagnieść z zimnym masłem i solą. Dodać jogurt i wodę, aby ciasto było elastyczne. Włożyć zagniecione ciasto na 10 minut do lodówki(...)dużą filiżanką, albo miseczką koła średnicy ok 10 cm. Każde kółko przekroić na pół. Nadzienie: Warzywa ugotować, wystudzic i pokroić. Kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć, żeby wydobyć smak
Kulinarne Inspiracjeszparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić(...)pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać pokrojone szparagi i obgotowaną fasolkę. Podsmażać na wolnym ogniu często mieszając, aż fasolka trochę zmięknie, a szparagi będą "al dente". Zalać
Kulinarne Inspiracje