wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach 0,5 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki przyprawy curry Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, śmietankę kokosową i kolendrę. Dokładnie wymieszać(...)przez około 20 minut lub do czasu aż marchwka będzie miękka. W międzyczasie możemy przygotować migdały.W niewielkiej miseczce wymieszać 0,5 łyżeczki cukrtu, sól, pieprz, kolendrę i przyprawę curry. Masło, wodę i cukier roztopić na niewielkiej patelni, zagotować aby wszytkie składniki się połączyły. Na patelnię wsypać migdały i smażyć przez około minutę aż ładnie się przyrumienią. Następnie dodać mieszankę
Codzienne Gotowaniejuż taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Słodka marchewka z dodatkiem czerwonej soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku(...)rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wyciśnięty prez praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut
Codzienne Gotowanierozgrzewające. Postanowiłam udusić dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka. Przepis na tak ą dynie pochodzi z kuchni tajskiej. Składniki : 200ml mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki brązowego cukru 4 ząbki czosnku 2,5cm kawałek swieżego imbiru 700g dyni sól, pieprz papryczka chili swieża kolendra do dekoracji oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszaj mleko(...)kokosowe z czerwoną pastą curry i cukrem. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na nim czosnek wycisnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrazowieją. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę dynię, chwilę przesmaż. Wlej mleko kokosowe, zmiejsz ogień i duś przez 20 minut aż dynia lekko zmieknię, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej aż sos zgęstnieje. Dopraw
Codzienne GotowanieBartoldzik . Składniki : świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana(...)olej do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe
Codzienne Gotowaniełyżka świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki przyprawy curry 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz oliwa do smazenia Przygotowanie : Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać przyprawy: imbir, kolendre, pieprz kajeński, cynamon, curry
Codzienne GotowanieNapiszemy wprost...Pycha! Składniki 500 g filetów śledziowych 2 cebule 150 ml śmietany 18 % 2 łyżki majonezu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka curry 1 jabłko sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (ok. 3 godz) kilka razy zmieniając wodę. Obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy(...)godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenproszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i słodka papryka w proszku - lub świeżo mielone chili - lub kawałek świeżej papryczki chili - lub świeże listki kolendry(...)nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane lub oliwę, dodać starty imbir, zmiażdżone (lub drobno pokrojone) ząbki czosnku, pastę curry, oraz papryczkę chili, gdy dodajemy, Mieszając smażymy przez ok.1-2 minuty, aż składniki zaczną się rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez ok.1-2 minuty, mieszając, aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy
Smaczne ZdroweSkładniki: pierś z kurczaka 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa curry Royal Brand 1 łyżeczka, sól morska - do smaku, przyprawa do zup i potraw w płynie 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk SOS: prawdziwki 3/4 kg, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, śmietana gęsta(...)szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka pierś podzielić na 2 porcje, delikatnie rozbić, olej wymieszać z curry Royal Brand, solą, pieprzem, przyprawą w płynie i odstawić na 1 godzinę do lodówki do zamarynowania patelnię grillową na sucho mocno rozgrzać, położyć na ruszcie piersi z marynatą z każdej strony grillować z 10 minut na rumiano pokrojone prawdziwki zagotować i wylać na sito
W Mojej Kuchni Lubięmusicie mi uwierzyć na słowo, było pysznie. Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (krojonych) 3 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru sól pieprz Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup, olej, curry, cukier, sól i pieprz wymieszać w miseczce, a następnie wlać
O kuchni z uczuciemcałości ze skórką, 2 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr, 3 średnie t warde jabłka, 50 g masła, 30 g cukru brązowego, 20 g curry, 2 ząbki czosnku, 20 g świeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny(...)wycinając przy tym gniazda nasienne. 4. Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka m inut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek , gdy będą już miękkie . Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem
SzczyptaSmaQświeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;))) Przepis na zupę z dyni: - 2 małe dynie Hokkaido - oliwa z oliwek - 1 puszka mleka kokosowego - pasta curry kokosowa - chili świeże - imbir świeży - woda Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem(...)zalewamy 3 kubkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i mleko kokosowe. Wszytko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą. Kluseczki z dyni: - 1 szkl zmiksowanego puree z dyni - 1 żółtko - sól - łyżka czubata mąki ziemniaczanej - łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone) Wszystko
SMYKWKUCHNIduże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny, zdrowy posiłek łączący w sobie wyśmienitą kompozycję(...)smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :) Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego. Można podsmażyć ją od razu w dużym garnku, aby później nie przekładać. Dodać piersi z kurczaka pokrojone
Świat Domowej KuchniKotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku(...)drobno kroimy, trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Dymki drobno kroimy. Soczewicę wkładamy do miski. Dodajemy warzywa: marchewki, dymki oraz paprykę. Wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy kurkumę i curry. Przyprawiamy sporą ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Próbujemy czy masa nie jest mdła i czy nie potrzebuje więcej przypraw. Gdy jest dobra
Poezja smakudyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie(...)wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
paapilotkaagustu. Składniki: Opakowanie makaronu ,,Baronia’’ 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając(...)niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzony makaron wypełniamy wymieszaną i doprawioną sałatą. Sałaty spełniają w odżywianiu ważną rolę zarówno ze względów zdrowotnych, a także smakowych. Wystarczy je skomponować kolorystycznie i uszlachetnić ich rozmaitymi przyprawami, użyć odrobinę fantazji i gotowe
Podróż w kulinaria