curry - 8456 przepisów (strona:238/564)

Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 112

tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i blenderem robimy z tego paćkę. Znaczy(...)się kremik :) Znów stawiamy na ogień, dodajemy mleko kokosowe, sporą (nie wiem niestety jak bardzo sporą) ilość curry, kurkumy i słodkiej papryki w proszku. I jeszcze dajemy - to już wedle ostrości jaką lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze wymieszały, gotujemy przez moment i już :) Jeszcze grzanki

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 151

też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu

Marder&Marder Manufacture
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 112

sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na  ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki(...)troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 203

pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser  Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka

ChilliJemy
Pikantna zupa z ciecierzycy 136

Bardzo aromatyczna, sycąca i smaczna :) Mnie przyciąga samym zapachem curry, ciecierzycy i pomidorów. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 500g ciecierzycy puszka pomidorów krojonych 2 łyźki koncentratu pomidorowego 5 ziemniaków 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz po pół łyżki papryki słodkiej i ostrej 2 łyżeczki curry 3 ziarnka ziela angielskiego      Przygotowanie: Ciecierzycę

ChilliJemy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym 178

Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz curry bazylia kucharek 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy(...)kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. 4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy

Kuchnia u Bietki
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 495

Fantastyczny, szybki i smaczny obiad! Pierś kurczaka zawsze smakuje świetnie, a w tym zestawieniu jest dość wyjątkowa i niecodzienna... , chyba, że każdego dnia używacie curry. ;) U mnie ta przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki curry 199

potrzebują chwilę postać aby wszystkie składniki się przegryzły :) Inspiracja: klik Składniki: 1,5 kg ogórków 2 litry wody 200 ml octu 2 łyżki soli 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki(...)kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć do słoików. Dodać przyprawy i koper. Wodę zagotować z solą, cukrem, octem papryką i curry. Wystudzić. Zalewą zalać ogórki w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 7-10 minut

My simple kitchen
Gofry brokułowe 252

gofry brokułowe wykorzystuję często, a same gofry podaję z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję tuńczyka w towarzystwie awokado, zieleniny, czarnych oliwek, pomidorów i domowego majonezu, u mnie o smaku curry. Gofry brokułowe Składniki: na 3 gofry 150 g świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2 łyżki śmietanki lub oleju 2 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz(...)Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego! Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry drożdżowe lub gofry tradycyjne takie jak nad morzem

codojedzenia
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 93

mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego  kminku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem, 250 g kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego(...)himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku. Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości. Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg

Moniki Smakołyki
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 160

filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć(...)cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się

Ugotować
Naleśniki ze szpiankiem! 177

Naleśniki ze szpinakiem! Moje ulubione! ;-) Te naleśniki są jednymi z tych ulubionych, tych do których wracam najczęściej. Ciasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki(...)mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka W/w składniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników.  Nadzienie: -  3 posiekanych garści świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożony) - 2 ząbki czosnku - 1/2 opakowania serka ricotta - 2 żółtka

SMYKWKUCHNI
Kotlety owsiane faszerowane mięsem 110

Pyszne kotleciki owsiane z mięsnym farszem- to świetna alternatywa tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać(...)curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku  razem z natką pietruszki.  Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Duszone pory o smaku curry 63

Idealny dodatek do obiadu. Znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 2 duże pory 2 cebule 2 jabłka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka curry ½ szklanki białego wina wytrawnego sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku skórka cytrynowa natka pietruszki Wykonanie: Pory pokroić i dokładnie wypłukać, następnie udusić na oleju razem z pokrojoną cebulą i startymi jabłkami. Wlać(...)wino, dodać curry, przyprawić do smaku, wymieszać i posypać natką pietruszki i skórką cytrynową. Podawać do potraw wszelkiego rodzaju na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 157

rabarbaru 2 łyżki miodu 30 dag marchewki 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej śmietany ¼  litra rosołu z kostki ½ łyżeczki imbiru 2 łyżki natki pietruszki curry sól do smaku pieprz Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko(...)poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania