curry - 8456 przepisów (strona:236/564)

Papryka faszerowana kaszą kuskus 160

ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę(...)czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki

Jemy Pijemy
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 242

morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom  Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza(...)coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki. Sushi Wiele rodzajów curry :) Każdy znajdzie coś dla siebie. Grillowane kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli.  Krewetki tygrysie Sushi Pyszne pomelo, ku naszemu zdziwieniu

Jemy Pijemy
Warsztaty Kukbuk z Beatą Sadowską 209

sobie we dwójkę :) Robiliśmy przepisy z książki Beaty Sadowskiej "I jak tu nie jeść" : imbirowo - kokosowe lody z czarnym sezamem  hummus z pieczoną papryką  burakowy krem zielone curry z mango i nerkowcami Było bardzo smacznie i panowała świetna atmosfera. Przy zielonym curry postałem przy patelni chyba za cały rok :D , ale było świetnie :) Po gotowaniu usiedliśmy wszyscy przy

Parowar Faceta
Egzotycznie i pikantnie 211

łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm(...)przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę i ponownie duszę

Kuchnia Prezydentowej
Tom Kha Gai 158

mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi     (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry •  1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego(...)cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę! :)  Zupa bierze udział w akcji  Peli

Kuchnia Prezydentowej
Ryż indyjski pulao 147

restauracji Taj Mahal w Bochum. Zaproponowano nam go za dodatkowe 1 EUR do zamówienia, jako ryż z dodatkiem przypraw i warzyw. ;) Warto było zainwestować tę kwotę! Zawsze kiedy robię curry, przygotowuję także ten ryż.   Warzywno-korzenne pulao  Składniki:  I  Do gotowania ryżu:  1 niecała szklanka ryżu basmati (ok. 200 ml) 2-3 ziarna kardamonu(...)przyprawy sypkie oraz utłuczone warzywa z moździerza. Dodaję łyżkę masła, sól, mieszam delikatnie, ale dokładnie, szczelnie zamykam garnek i zostawiam na gorącym palniku ok. 10 minut. Podaję do wszelkich curry

Kuchnia Prezydentowej
Laksa 187

sobie! Składniki   Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy  1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning

Kuchnia Prezydentowej
Jamajska zupa dyniowa 166

oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych natka pietruszki spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kurkumy 125 ml mleczka kokosowego  Pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Warzywa oraz cebulę ugotowałam do miękkości w bulionie, dorzuciłam dynię(...)ognia, żeby lekko ostygło. Zmiksowałam na gładko. postawiłam z powrotem na lekki ogień (uwaga - może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem, dodałam imbir, kurkumę, curry, wiórki kokosowe, paprykę w proszku i przesmażałam wszystko razem kilka minut. Dodałam do zupy, doprawiłam solą i gałką muszkatołową. Podawałam z kwaśną, gęstą śmietaną, pietruszką i grzankami ziołowymi.   Zupa

Kuchnia Prezydentowej
Pulao kardamonowe 166

bardzo proste danie idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego curry. Ja zrobiłam je do klasycznego chicken tikka masala. Jest delikatnie korzenne, z nutką słodyczy z warzyw i aromatem ryżu basmati. A kardamon wspaniale wpisał się w smak chicken tikka masala. Post z tą potrawą będzie następny, a powiem Wam, że to było coś fantastycznego! :) Składniki: 1 filiżanka ryżu basmati(...)sól, pieprz, masło i delikatnie, ale dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Garnek przykrywam szczelnie pokrywką i stawiam am na ciepłym palniku na ok. 10-15 minut. Podaję jako dodatek do curry

Kuchnia Prezydentowej
Rybne Vindaloo 177

Vindaloo to kolejna potrawa indyjska, podobno jedno z ostrzejszych curry, choć moim zdaniem jakieś strasznie ostre to ono nie jest. Za to z pewnością jest to najlepsze curry jakie w życiu jadłam. Nie potrafię Wam opisać tego smaku, albo sobie zamówcie w dobrej restauracji, albo sobie zróbcie, albo po prostu musicie mi wierzyć na słowo... :)  Moja receptura powstała

Kuchnia Prezydentowej
Pulao pomarańczowe 134

wszelkich curry lub innych mięsno-warzywnych dań indyjskich bardzo lubię przygotowywać (i jeść oczywiście też!) pulao. Staram się zawsze tak dobrać przyprawy i dodatki do ryżu, żeby harmonijnie skomponowały się z charakterem potrawy, do której je podam. Tak było i tym razem, pomyślałam, że do tego intensywnego, ostrego i pełnego w smaku vindaloo doskonale nada się delikatny, ale aromatyczny ryż(...)łyżką. Solimy do smaku. Odstawiamy na 10 minut na ciepły palnik.             Podajemy lekko posypane natką pietruszki do rybnych curry i vindaloo

Kuchnia Prezydentowej
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 171

Korma curry to kolejna pozycja kuchni indyjskiej, która obowiązkowo musiała się u mnie pojawić. Oryginalnie, w Indiach i Pakistanie korma to danie, którego nie jada się na co dzień, to potrawa robiona rzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia(...)pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 170

porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego(...)smażyć na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki, odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać

Kuchnia Prezydentowej
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 251

sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę

pyszne zdrowości
Curry z botwiną i ciecierzycą 136

Cześć ! Przyszła wiosna, pojawiła się botwina, wreszcie można z nią eksperymentować ! O curry z jej dodatkiem, śniłam od dawna ! Danie wegańskie, pyszne i niezwykle aromatyczne. Jadłabym codziennie ! A Wy ?? Składniki (2 duże porcje): 1/2 pęczka botwiny 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka(...)gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania