bardzo pożywne, łatwo dostępne i niedrogie. Można z nich przyrządzić wiele pysznych potraw. Aż dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie: Płatki zmielić(...)zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniauwagi, że skończyła mi się stewia do słodzenia ;( wczoraj dla odmiany zrobiłam muffinki wytrawne z mocnym akcentem curry, a że w lodówce zalegało opakowanie pieczarek też zostały wykorzystane ;) Dziś plan dnia podobny do wczorajszego, za to jutro planuję świętować zakończenie sesji! z tej okazji upiekę coś mocno czekoladowego (niedietetycznego:)) Składniki (na 9 muffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów(...)pszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku sezam do posypania olej ryżowy firmy Oleofarm do posmarowania gotowych sajgonek Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę,a ząbek czosnku(...)rozduszamy rozgrzewamy głęboką patelnię teflonową i na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, czosnek oraz około 1 łyżeczki curry dodajemy odcedzonego tuńczyka, mieszamy po kilku minutach dorzucamy chińską mieszankę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćudało mi się dostać wszystkich produktów (Biedronka mnie zawiodła;p) i też chciałam go lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy(...)tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę pozbywając się tłuszczu i innych nieprzyjemnych dla oka rzeczy ;) obtaczamy go w przyprawie curry, soli i pieprzu, odstawiamy na około godzinkę do lodówki smażymy kurczaka na rozgrzanej teflonowej patelni, aż się ładnie zrumieni seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćktórego użyłam kalafiora ;) jak dla mnie wyszły pyszneeee ;) Składniki (5-6 naleśników): naleśniki wg. tego przepisu farsz: opakowanie mrożonego kalafiora (nie jestem pewna ile wagowo było, ale chyba 450g) curry 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wędzona pierś z kurczaka, lub wędzona szynka z indyka (z 10 plastrów powinno starczyć) serek wiejski (gęstsza część na wierzch) Sposób przygotowania(...)Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku, aż się rozmrozi, ale pozostanie twardy ugotowanego kalafiora, odcedzamy i czekamy, aż się osuszy do kalafiora dodajemy łyżkę oleju, sporo curry, sól, pieprz i wszystko mieszamy, żeby oblepić kalafiora wszystkimi przyprawami tak przygotowanego kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy, aż ładnie się ze złoci (polecam również przygotowanie takiego kalafiora jako słoną przekąskę, bo już
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepis podaję bez zbędnych wstępów, chyba teraz tak zacznę robić ;) Składniki (2 porcje): 100g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 450g mrożonych brokuł curry, sól i pieprz wg. smaku 100g koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy obficie curry, solą i pieprzem (najlepiej odstawić na minimum 30 minut do lodówki) kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki(...)Rabarbar myjemy i kroimy na 3 cm kawałki. W żaroodpornym naczyniu obok pulpetów układamy plasterki ananasa i kawałki rabarbaru. Natomiast na pulpetach układamy podsmażoną cebulę. W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, śwież pietruszka, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy(...)różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu
Moniki Smakołykistarty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć(...)pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki
Kulinarna Patilogiasmaczne danie obiadowe. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju(...)cytryną i bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzeniedodatkiem mozzarelli i oliwek jest szybka, smaczna, lekka i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 2 garście rukoli kulka mozzarelli kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście oliwek sól pieprz curry oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka przekrawamy w poprzek na dwa cienkie kotlety (możemy lekko rozbić). Przyprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Grillujemy na złoto z obu stron
Moje Kuchenne RewelacjeCentrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów włoskich 2 szalotki 50 g sera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili 50 g jabłka 10 g cukru pudru kwiaty i zioła do dekoracji sól, pieprz Przygotowanie: Seler obieramy, myjemy i wkładamy do worka barierowego(...)doprawiamy solą i pieprzem. Myjemy i obieramy, a następnie gotujemy w mleku pokrojoną drobno marchewkę. Jak marchewka będzie miękka odlewamy mleko i blendujemy ją na puree. Dodajemy do smaku curry, sól, musztardę i chili. Mieszamy. Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cukrem pudrem, układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 80 stopni
Smakowity Blog Kulinarnycurry jest wyjątkowe i wyjątkowo zdrowe bo nie na bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości
Sztuka gotowania w/g Samiryręką. Ten pomysł przyszedł mi do głowy w przypływie chwili, tylko pieczarek mi brakowało, ale akurat miał kto mi kupić :) Często łączę ryż lub kurczaka z przyprawą curry, więc i tu postawiłam na te smaki - dzięki temu stworzyłam pyszne danie. Dlaczego tak uważam? A dlatego, że Mąż uznał, że od teraz to są jego ulubione kotleciki! :) muszę przyznać(...)marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja: świeża natka pietruszki snacki
Kolorowy Przepisownikgram filetu z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 1/2 wody do gotowania kaszy 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, ziół prowansalskich, kuminu i carry 1 cebulka 1 jajo 2-3 łyżki mąki jaglanej oliwa z oliwek 2 łyżki płatów migdałów Prosta sałatka: 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 awokado 1 pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego(...)gałązek i drobno siekamy. Na łyżce masła smażymy posiekaną botwinę oraz cebulkę. Mieszamy posiekane mięso, usmażone warzywa, ugotowaną kaszę, jajo, mąkę jaglaną oraz przyprawy: paprykę, zioła, kumin i carry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery, najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy do formowania burgerów
Mango Papaja