działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę z oliwą. Gdy woda stanie się ciepła dorzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem(...)cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCookingpieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska w młynku o smaku azjatyckim(...)około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam
ClauditteMissCookingSkładniki: 400 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka mleczka kokosowego 350 g pieczarek sól, pieprz, curry ziemniaki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i curry. Wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Pieczarki obrać, pokroić i dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, smażyć
Gaździnka warzymnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać(...)nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku
Mix smakuSkładniki: 3 woreczki ryżu 1 podwójna pierś kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 1 litr rosołu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.Ryż podsmażyć na łyżce oleju. Dodawać stopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka
A Ty Smakuj Mniezrobić go sobie samemu. Na pewno będzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę obrać, pokroić(...)paprykę oczyścić z pestek, pokroić dość drobno (ja pokroiłam za grubo) i dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam
Proste Potrawysezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę(...)karmelem. Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska owsianki, curry na obiad, ser do wina i słodka beza na większe lub mniejsze smuteczki to dobrze mi znany zestaw. Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe. Jeden
KUCHARNIAostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić(...)Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc
w mojej kuchniostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. WYKONANIE(...)Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc
w mojej kuchnizioła prowansalskie przyprawa curry sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować. Przestudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na oliwie. Warzywa zetrzeć na tartce jarzynowej dodać do cebuli i dusić pod przykryciem chwilę na wolnym ogniu. Pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej , dodać do warzyw i wszystko dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku(...)wymieszać. Powstałą masę odstawić aby składniki dobrze się połączyły. Podawać z pieczywem. Paprykarz łatwy w wykonaniu a o wiele smaczniejszy niż "puszkowy". Ważne są przyprawy: zioła prowansalskie i przyprawa curry, bo to one nadają smak potrawie, ale jak zwykle wszystko według własnych upodobań. SMACZNEGO
w mojej kuchniPorcja dla 2 osób 0,5 kg wątróbki drobiowej 3 małe cebule 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz, curry natka pietruszki Umytą wątróbkę kroimy na malutkie cząstki. Do wątróbki dodajemy curry, pieprz, sól i zalewamy octem balsamicznym. Cebulę kroimy w talarki podsmażamy, podlewamy wodą, by zmiękła. Dodajemy wątróbkę, którą smażymy do podrumienienia na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień
Humanistka w kuchniJeszcze można kupić dynię, więc poniżej przepis na kremową zupę dyniową curry. To przepis, zdrowy, prosty, bez dziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce. Dynia musi być piękna. Składniki (na dwa duże pełne talerze): - pół dyni, jak na powyższym zdjęciu, - mały korzeń pietruszki, - mała marchewka, - mały ziemniak, - olej rzepakowy - przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisywydają mi się bez sensu. Cieszy mnie natomiast, że największą popularnością cieszyły się wpisy z działu Kuchenne ABC , np. indyjskie chlebki i przepisy na mieszanki curry . O to bowiem w tym dziale chodzi, żeby pod ręką były podstawowe przepisy, których poszukujecie. Z konkretnych dań Waszą uwagę najbardziej przykuło żółte curry z kurczaka z cukinią , chicken
W kuchni wieczoremprzez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie mi, Ona jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić do niej łyżeczkę lub dwie przyprawy curry (łagodne) - dolać łyżkę lub dwie oliwy - całość chwilę przegotować, ewentualnie dosolić do smaku (chociaż w mieszance curry jest już sól) - przelać przez sitko (- jeśli lubicie zagęścić mąką czy coś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEząbki czosnku - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego - świeża kolendra posiekana - świeżo mielony pieprz czarny - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry - łyżka musztardy dijon - łyżka powideł śliwkowych 1. Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną. 2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty(...)czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko
Sajkofanka smaku