curry - 8956 przepisów (strona:255/598)

Szaszłyki z piersi indyka w curry 145

Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę(...)czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla

Kuchenne zapiski Edyty
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 134

kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam(...)masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior

Kuchenne zapiski Edyty
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 202

przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli, ciecierzycy, kalafiora, cukinii, papryki i pieczarek, podana z chlebem pełnoziarnistym

breakfast of dreams
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 159

wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku

breakfast of dreams
Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 120

tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i blenderem robimy z tego paćkę. Znaczy(...)się kremik :) Znów stawiamy na ogień, dodajemy mleko kokosowe, sporą (nie wiem niestety jak bardzo sporą) ilość curry, kurkumy i słodkiej papryki w proszku. I jeszcze dajemy - to już wedle ostrości jaką lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze wymieszały, gotujemy przez moment i już :) Jeszcze grzanki

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 158

też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu

Marder&Marder Manufacture
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 120

sojowego 4 gałązki rozmarynu 3 gruszki 200 g makaronu chow mein 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g cukinii 2 pory 10 g świeżego imbiru 1 łyżeczka curry 2 łyżki kolendry oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na  ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki(...)troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 211

pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser  Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka

ChilliJemy
Pikantna zupa z ciecierzycy 142

Bardzo aromatyczna, sycąca i smaczna :) Mnie przyciąga samym zapachem curry, ciecierzycy i pomidorów. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 500g ciecierzycy puszka pomidorów krojonych 2 łyźki koncentratu pomidorowego 5 ziemniaków 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz po pół łyżki papryki słodkiej i ostrej 2 łyżeczki curry 3 ziarnka ziela angielskiego      Przygotowanie: Ciecierzycę

ChilliJemy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym 186

Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz curry bazylia kucharek 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą już prawie usmażone to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy(...)kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. 4. Gotujemy makaron Tagliatelle, odcedzamy

Kuchnia u Bietki
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 504

Fantastyczny, szybki i smaczny obiad! Pierś kurczaka zawsze smakuje świetnie, a w tym zestawieniu jest dość wyjątkowa i niecodzienna... , chyba, że każdego dnia używacie curry. ;) U mnie ta przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry

Kuchenna Kontrrewolucya
Ogórki curry 207

potrzebują chwilę postać aby wszystkie składniki się przegryzły :) Inspiracja: klik Składniki: 1,5 kg ogórków 2 litry wody 200 ml octu 2 łyżki soli 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki(...)kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć do słoików. Dodać przyprawy i koper. Wodę zagotować z solą, cukrem, octem papryką i curry. Wystudzić. Zalewą zalać ogórki w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 7-10 minut

My simple kitchen
Gofry brokułowe 262

gofry brokułowe wykorzystuję często, a same gofry podaję z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję tuńczyka w towarzystwie awokado, zieleniny, czarnych oliwek, pomidorów i domowego majonezu, u mnie o smaku curry. Gofry brokułowe Składniki: na 3 gofry 150 g świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2 łyżki śmietanki lub oleju 2 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz(...)Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego! Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry drożdżowe lub gofry tradycyjne takie jak nad morzem

codojedzenia
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 106

mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego  kminku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem, 250 g kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego(...)himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku. Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości. Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg

Moniki Smakołyki
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 166

filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć(...)cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się

Ugotować

Proponowane wyszukiwania