piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy
Pasja Smakugrama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104. Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż i bez tego pasztet po upieczeniu jest ścisły i nie rozpada
Pasja Smakumoje jest toporne ;) Składniki: 50 g ryżu 1/2 filetów z kurczaka 1 łyżka oleju zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy garść pokrojonych kolorowych papryk (u mnie mrożone) sól, pieprz curry chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i chili. Odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ryż (nalać(...)powyżej). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć paprykę. Doprawić curry i chili, dodać ryż i wymieszać. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmażyć kurczaka (nie dodawać tłuszczu!). Po kilka minut z każdej strony w przypadku, gdy mięso nie było wcześniej rozbite. Smacznego
Pasja Smakumrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa(...)minut). Lekko posolić i odstawić do przestudzenia. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, odstawić. W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek
Smaczne Zdrowejuż od najmłodszych lat. Składniki : 7 dag suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier do doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie : Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki(...)cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam na drobniejsze kawałki. Cebulę należy zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać i dodać skrojone warzywa i żurawinę, całość wymieszać i chwilkę podusić po czym całość zalać bulionem. Całość gotuję aż warzywa zmiękną. Blenderem miksuję aż do jednolitej konsystencji. Śmietanę hartuję i dodaję do wywaru ciągle
Mechanik w kuchnimarchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla(...)kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem
Symfonia SmakówSkładniki: 1/2 kg miąższu z dyni, 1litr drobiowego rosołu, 3 duże ziemniaki, 2 marchewki, cebula, łyżka masła, szczypta kurkumy, szczypta curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany 18, grzanki, natka pietruszki. Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany(...)skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać
Z miłości do słodkościmało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie , 1/2 pomarańczy, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Przygotowanie Kapustę drobno poszatkować, pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić(...)małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościpuszka groszku, cebula, sól ziołowa (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki curry indyjskiego (użyłam Kamis), 3 ziarna jałowca (użyłam Kamis), łyżeczka mąki, 1/2 łyżeczki oregano, tymianek. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą ziołową(...)odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba
Z miłości do słodkościszaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki(...)kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz z 1 pomaranczy 2 lyzki oleju odrobina curry wykonanie: Cebule obrac i podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez okolo 10 minut. Jesli cebulki sa duze to przed nadzianiem ich na patyczki mozna pokroic je w cwiartki
Przysmaki Karolkimnie chyba bardziej jest to zupa fasolowa. Zwal jak zwal, najwazniejsze jednak jest to, ze zupa zasmakowala nam wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie
Przysmaki Karolkisoczyste miesko z dodatkiem slodkawego ananasa i stopionego sera, ktory doskonale komponuje sie z cala potrawa. skladniki: 300g piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo 80g sera gouda sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie: Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora(...)kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac mieso i odstawic na okolo pol godziny. Ananasa kroimy na kawalki i nabijamy na szpatulki do szaszlykow na przemian z miesem. Maslo rozgrzac na patelni, obsmazyc na nim szaszlyki, a nastepnie przelozyc na blaszke, posypac startym serem i zapiekac w piekarnku nagrzanym
Przysmaki Karolkigesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla do smazenia curry galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone w kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora(...)dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry, galka muszkatalowa i pieprzem. Dolewamy odrobine smietamy. Nalewamy do talerzy, na wierzchu ukladmy odlozonego wczesniej kalafiora i posypujemy swiezym koperkiem. Smacznego
Przysmaki Karolkizmykam do mych obowiazkow. Zatrzymam sie pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze(...)patelni i odstawiamy w cieple miejsce. Do tluszczu pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy
Przysmaki Karolkinieduze pieniazki dorodne i dosc spore przegrzebki, ktore tym razem przygotowalam wedlug przepisu Gordona Ramsaya. Smazone przegrzebki z puree z kalafiora skladniki: okolo 15 duzych przegrzebkow 1 lyzeczka curry sol morska, swiezomielony czarny pieprz maly kalafior lub pol wiekszego 30 g masla 2 lyzki mleka 100ml smietanki ocet winny oliwa z oliwek 100g rodzynek sultanskich 100g kaparow wykonanie: Kalafiora dzielimy(...)gotujemy pod przykryciem 2 minuty, po czym dodajemy smietanke i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kalafior az do chwili gdy bedzie miekki. Miksujemy na puree. Doprawiamy do samku. Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na teflonowej patelni. Ukladamy przegrzebki zgodnie ze wskazowkami zegara. Smazymy je 2 minuty z kazdej strony. Przewracamy je na druga strone w takiej
Przysmaki Karolki