manu. SKŁADNIKI 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa, ser żółty również kroimy w kostkę(...)Seler i kukurydzę odcedzamy dodajemy do pozostałych składników. Z majonezu , jogurtu i curry robimy sos, dodajemy do sałatki mieszamy. sałatka gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu
Poezja smakuzrodził się pomysł na "Indios Bananos" :) czyli tradycyjne u nas już chlebki bananowe w odsłonie indyjskiej z udziałem Arla Apetina - Serek Kremowy India czyli papaja, nasiona czarnuszki, czerwone curry i chili w połączeniu z dojrzałymi bananami. Wytrawność z nutką słodyczy upieczona w słoiku to coś więcej niż podróż do Indii. My ten kraj zaprosiłyśmy do domu i trzeba przyznać(...)prezent... od serca. DLACZEGO ARLA O SMAKU INDII? Chlebek bananowy zwykle pachnie wanilią, bananem i słodkością. Dodając Arla Apetina India odkrywamy nietuzinkowe połączenie smaków. Słodki banan i chili z curry, przełamane papają i czarnuszką. Zakochacie się :) W domu pachnie nieziemsko. W zasadzie nie potrafimy określić, czy pachnie słodkim czy wytrawnym wypiekiem i tak też smakuje. Idealne rozwiązanie, gdy nie wiecie
Wypisz WymalujSkładniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć(...)cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 2 piersi z kurczaka 1 duży brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki(...)maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami
Bon Appetit Małgorzatyświętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :) Składniki: 1 duży kalafior 3 duże marchwie 1 cebula świeży imbir - 2 plastry szczypta gałki muszkatołowa łyżeczka curry sól, pieprz zioła do dekoracji pół szklanki mleczka kokosowego oliwa do smażenia Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy(...)obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatypodałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki . Składniki: 2 piersi z kurczaka Marynata: 150-200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki curry chilli do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy. 2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry
Kuchnia domowa Anijakiej strony. Polecam te kotlety, choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :) Składniki: 4 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta sól, pieprz przyprawa curry 1 cebula tarty ser żółty keczup majonez olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron(...)Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut. 3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!!! Tym przepisem żegnam się z Wami
Kuchnia domowa Aniinny. Sałatka ta idealnie spisze się jako sałatka na Sylwestra. Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Składniki: Zupki chińskie Vifon- 1 opak. złoty kurczak i 1 opak. kurczak curry ostry Tuńczyk w kawałkach w oleju – 2 puszki Kapusta pekińska – 1 średnia główka Kukurydza konserwowa – 1 puszka Ogórek świeży – 1 duży Papryka czerwona – 2 sztuki(...)czubate łyżki szczypiorek – 1 mały pęczek Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – Wykonanie: Zupki chińskie pokruszyć drobno, wsypać do nich sypkie przyprawy z paczki (przyprawę curry + przyprawę złoty kurczak), zalać 100ml wrzątku i przykryć pokrywką na kilka minut, by makaron nieco napęczniał. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć dokładnie z zalewy. Kapustę pekińską poszatkować dość drobno. Paprykę oraz ogórka
Kulinarne Przebojeszklanki wody lub bulionu 3 średnie cebule 3 pomidory ( miałam zielone) 6 ząbków czosnku 1 papryczka jalapeno lub inna ostra 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki płatków chili sól pieprz do smaku Przygotowanie. fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym ogniu ok 40 minut(...)pestek i pokroić na bardzo male kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać przyprawy (kumin, imbir, curry, kurkurmę, chili) chwilę przesmażać. Dodać czosnek i papryczkę , podsmażać jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, smażyć jeszcze parę minut. Do wywaru z miękka fasolą dodać pomidory z cebulą - jeżeli
Stare Garymięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min. Dodajemy pastę curry, sos sojowy
Smaki EdytyKetchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido(...)soku z pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy) 2 lyzki octu 50 g cukru 1/2 lyzeczka curry 1/4 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa) sol-2 szczypty Wykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree. Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie z harissa,jest naprawde
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem. wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymaga tacki,badz uzycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb.Lososia mozemy przyrzadzic na grillu ogrodowym lub w kuchni na patelni grillowej. Proponuje jako marynate do lososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie smakowo laczy sie z lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana(...)mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 4 filety z lososia norweskiego -700-800 g sol sok z limonki lub cytryny 2 plaskie lyzeczki pasty curry olej Salatka truskawkowo-melonowa przepis tutaj: klik Wykonanie: swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic) rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inne dodatki sprawia,ze otrzymasz kolejny klasyczne polaczenie,tak ze beszamel moze byc podstawa kolejnych sosow. sos chrzanowy -do sosu beszamelowego dodj lyzke chrzanu.Swietny do gotowanych mies sos curry- do sosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzu sos musztardowy- do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!