główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała) 2 łyżki sosu sojowego curry - do smaku Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się(...)krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu. Przyprawiamy sosem sojowym i curry (ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy wg. uznania). Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą bezpośrednio przed zwinięciem. Na dolną część papieru nakładamy farsz i składamy bocznymi stronami papieru do środka
Ze smakiem i z pasjąsmak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior 200 g zielonej fasolki 200 g cieciorki z puszki pęczek koperku łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka masła 100 ml kremówki szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie) czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać(...)zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry
Ze smakiem i z pasjąrosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie) parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze(...)czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej konsystencji można dodać więcej wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową. Następnie dodać parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Następnie na suchej patelni uprażyć pestki dyni
Ze smakiem i z pasjąpodwojna piers z kurczaka sol curry papier do pieczenia Myjemy piers i osuszamy w papierowych recznikach Karzda piers przekrajamy na pol Macerujemy w soli i curry Zoztawiamy na ok 1 godz Pozniej na rozgrzana patelnie kladziemy paipier do pieczenia Na to ukladamy piersi i podsmarzamy na obu stronach Smarzymy
Klaudynkowa kuchniaprawdziwy obiad;) jak rzekła moja rodzina. Zapraszam Was na kurczaka po tajsku , do mojej ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:) Składniki: 4 piersi(...)bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru brazowego 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 4 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie: Na oliwie z oliwek smażymy na średnim gazie cebulę, pokrojoną w półtalarki- około 4 min. Dodajemy paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko
Smaki Edytypysznym pieczarkowym sosie , drobiowe klopsiki w sosie pomidorowo-warzywnym z rodzynkami oraz te same klopsiki w prostym sosie cebulowo-pietruszkowym , a także nieco bardziej niezwykłe klopsiki curry z dodatkiem imbiru w kremowym i delikatnym sosie o tym samym smaku . Te ostatnie niedługo będę musiała powtórzyć, bo są niesamowite. Mówię Wam, pychotka :) Do tej pory nie było jednak(...)blogu mojego nr 2 w tym temacie (nr 1 to zdecydowanie curry). Mianowicie klopsików w sosie bardzo pomidorowym :) Są one nie tylko smaczne, ale i lżejsze od tradycyjnych. Sos przygotowujemy bez dodatku śmietany, masła czy mąki, za to z dużą ilością pomidorów. To na pewno duża zaleta zarówno dla osób na diecie, jak i dla tych, odżywiających się normalnie
Ratunku obiadwersji odchudzonej doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje(...)Ugotowane udko wyjmujemy z bulionu, który przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy śmietanki (lub mleka). Dokładnie wszystko
Ratunku obiadcebuli; pierś z kurczaka; Pomysł na Papirus Winiary - kurczak w ziołach prowansalskich lub 2 łyżki oliwy i łyżka ziół prowansalskich; ok. 80 g sera camembert; sol, pieprz, zioła prowansalskie, carry. Ryż gotujemy na parze - czyli: bardzo dokładnie go płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, carry i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień
MiksturownikPrzyszedł mi smak na jakiś rodzaj potrawki, coś w typie curry, ale bez curry. Za to z białą fasolką, której puszkę miałam w zapasie. Z daniami z dodatkiem strączków jest taki problem, że trzeba je planować z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, żeby strączki zdążyły się odmoczyć (poza soczewicą). I jak przyjdzie nagle na nie ochota, to pozostaje tylko puszka, dlatego
Zdrowa Kuchnia Sowybiałego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę. Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić(...)kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowosię robić obiadów wymagających wielkiego wysiłku. Prostota! Ot, co uwielbiam w kuchni. Ten obiad właśnie taki jest. Składniki: (dla 4 osób) pojedyncza pierś z kurczaka brokuł 4 średnie ziemniaki curry oregano przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Filet podzielić tak, by wyszły 4 kawałki. Lekko je rozbić, posypać oregano i przyprawą do kurczaka. 2. Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić(...)miski. Plasterki ziemniaków posypać curry i oregano, wymieszać. 3. Brokuł podzielić na różyczki. 4. Przy obiedzie dla 4 osób, każdy ze składników parować oddzielnie, gdyż zwyczajnie nie zmieszczą się razem. W wersji dla jednej osoby spokojnie można składniki położyć obok siebie. 5. Parować do miękkości ziemniaków, w tym czasie pozostałe składniki będą już gotowe
Pasja Smakuchce się zjeść coś szybko na ciepło. Nie potrzeb tu też wielkiej wprawy kulinarnej. Składniki: pierś kurczaka 2 torebki ryżu opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieprz, sól curry, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Pierś kurczak podzielić na porcje i lekko rozbić. Obsypać przyprawą. Parować w garnku do gotowania na parze przez ok. 15 min. 2. Ugotować dwie torebki ryżu(...)patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić zamrożone warzywa, przykryć pokrywką i mieszać co jakiś czas, by nie przywarły do dna. Gdy się rozmrożą doprawić solą, pieprzem i curry. 4. Warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z parowanym kurczakiem
Pasja Smakupiersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy
Pasja Smakugrama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104. Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż i bez tego pasztet po upieczeniu jest ścisły i nie rozpada
Pasja Smakumoje jest toporne ;) Składniki: 50 g ryżu 1/2 filetów z kurczaka 1 łyżka oleju zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy garść pokrojonych kolorowych papryk (u mnie mrożone) sól, pieprz curry chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i chili. Odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ryż (nalać(...)powyżej). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć paprykę. Doprawić curry i chili, dodać ryż i wymieszać. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmażyć kurczaka (nie dodawać tłuszczu!). Po kilka minut z każdej strony w przypadku, gdy mięso nie było wcześniej rozbite. Smacznego
Pasja Smaku