fileta z kurczaka Pół dużego dojrzałego mango 2 średnie cebule czerwone 1 duża papryka czerwona Patyczki do szaszłyków Marynata 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka miodu szczypta soli odrobina pieprzu cayenne Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Kurczaka kroimy w dużą kostkę tak ok 2 cm, przekładamy do marynaty i wstawiamy
Andzia Pichcibardzo lubią ją dzieci. Składniki: Czerwona soczewica, Puszka mleczka kokosowego (dobrej jakości) Ząbek czosnku, Masło klarowane 2 łyżki, Przyprawy po łyżce stołowej: Kurkuma, Kumin, Cynamon, Garam masala, Imbir, Pasta curry (opcjonalnie) Szczypta soli. Oliwa Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę 1-2 łyżki, oraz wszystkie przyprawy. Kiedy poczujemy aromat przypraw dodajemy trochę wody, mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy
Smaki Przyprawy i Kolorygłównie smażony pod bułką tartą. A czy może smakować on inaczej, może nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdania bez mięsa, a to z uwagi jak słaba jest ostatnio jakość mięsa :( Na pewno nie zostanę weganką ale od czasu do czasu jem wege :) Polecam Ci moją wersję curry z ciecierzycą, z tofu i chipsami jarmużu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worlddania bez mięsa, a to z uwagi jak słaba jest ostatnio jakość mięsa :( Na pewno nie zostanę weganką ale od czasu do czasu jem wege :) Polecam Ci moją wersję curry z ciecierzycą, z tofu i chipsami jarmużu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsoli różowej himalajskiej po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej (ja użyłam świeżo tartej) pieprzu mielonego czarnego imbiru po jednej łyżeczce: ostrej papryki czosnku suszonego mielonego kurkumy kminku mielonego suszonej pietruszki curry Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeżeli chcemy zrobić marynatę możemy dodać niewielką ilość oleju i zamarynować, dowolne mięso. Artykuł Domowa przyprawa do kurczaka
Podstawy Gotowaniajogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania
Kulinarne Przebojejogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania
Kulinarne Przebojełopatki wieprzowej, - 800g pomidorów krojonych z puszki, - 200g marchwi, - 200g cebuli, - 250g pieczarek, - 400g brokułów, - 40g szczypiorku, - 180g sera, - 100g koncentaru pomidorowego 30%, - 500ml bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka curry, - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, - 0,5 pieprzu cayenne, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, cebulę oraz szczypiorek, a pieczarki kroimy w półplasterki. Ser trzemy
Przepisy MikołajaCurrrrrrrrrrrry me :) Lubicie kuchnię azjatycką? Jeżeli tak - ten przepis pokochacie! Idealnie kremowe curry, wyraziste i mega zdrowe. W ten zimowy wieczór przenieśmy się do gorrrącej Azji... Składniki na 3 porcje: 100 g surowej ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 puszki mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli Kumin Papryka słodka Papryka ostra Sól Kolendra Kurkuma
Czarnawisienkapożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka – w sosie sojowym, również z odrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie
Moja DelicjaSkładniki: 1 mały jogurt naturalny (165 g) 2 łyżki majonezu 4 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek zmiażdżonego czosnku sól, ostra papryka w proszku do smaku Sposób wykonania: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce. Doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Podajemy jako dodatek do domowych frytek
Qchnia po prostutaki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie te uprzedzenia opadną z Was jak łuski
Niedzielny kucharzsamych różyczek (bez twardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku Składniki na sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być
Kulinarne Przebojeczosnku 1 cebula kilka cienkich plasterków imbiru w korzeniu (opcjonalnie) 2 marchewki (około 250 g) 2 średnie ziemniaki 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki Dodatkowo: pestki z dyni lub ugotowana ciecierzyca płatki chilli (dla dorosłych, do smaku) Wykonanie: Cebulę i czosnek
Lamarida.pl