Bataty mam zawsze w spiżarni, -3 sztuki, ale zawsze. Moje już trochę się należakowały, więc czas był je ograć. Zrobiła, tak pyszne curry (dzień wcześniej), że sama musiałam się karcić, żeby nie wyżreć wszystkiego na obiad następnego dnia. Wyjątkowo dodatkiem był pieczony kalafior. Składniki na 4 porcje: 1 porcja: 380 kcal/10 g białka/52 g węglowodanów/14 g tłuszczu
greenscarfKuchnia indyjska od dawna jest mi bliska – kiedy kilkanaście... Artykuł NIE TYLKO CURRY – KUCHNIA INDYJSKA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcebula lekko zmięknie. Mięso oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować
Kuchnia PokoleńSkładniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI jedna podwójna pierś z kurczaka 10 dag ryżu puszka kukurydzy puszka ananasów kilka łyżek majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnekolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet dla starszych dzieci. Składników na liście mnóstwo – bo kuchnia indyjska to multum przypraw – ale żadna z nich nie jest nieosiągalna. Wszystkie znajdziecie w dużych
Karo in the Kitchenpamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż. Składniki na duże porcje: około 1 batat litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) 200 g suchego ryżu puszka ciecierzycy 1 rzodkiew (opcjonalnie) 1 cebula 200 g posiekanego jarmużu 2 ząbki czosnku
greenscarftofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka WYKONANIE: paprykę, pomidora i cukinię kroimy w kostkę, mieszamy razem z botwinką i przyprawami - przekładamy
healthy dreamspysznie pachnie! dyniowe pulpeciki z ciecierzycy, tofu i płatków jęczmiennych SKŁADNIKI: 3 łyżki ciecierzycy 30g tofu 100g dyni hokkaido 4 łyżki płatków jęczmiennych przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: cieciorkę moczymy, gotujemy do miękkości dynię parujemy ok 8 min gotową dynię blendujemy z tofu, płatkami, ciecierzycą i przyprawami formujemy malutkie kuleczki (ok 1 łyżka na 1 kulkę), układamy na papierze
healthy dreamssobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pęczek posiekanej kolendry 2-3 plasterki ostrej papryczki chilli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól.pieprz duża cebula 1,5 szklanki wody 3 ząbki
ChilliJemyDzisiaj mamy dla Was propozycję grilowanego łososia w curry w towarzystwie kuskusu i świeżej sałtki pomidorowej z kolendrą. Tak marynowanego łososia wspólnie
Kuchenne WariacjeDzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że
slodkokwasnaplPropozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldodmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's worldsosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą, 3 cm powyżej poziomu
moj przepis na