świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati. Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego
Plate of Joyidealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami
Panda i jej światkuchnią indyjską. Niesamowicie smaczny … niesamowicie aromatyczny … bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana
Ostra na SłodkoSezon na jarmuż trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświeżych drożdży 25 dkg mąki 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sos curry dowolne nadzienie ser żółty Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, olej, resztę wody
Moje domowe kucharzeniekilka dużych liści jarmużu 4 pomidory 150 g wędzonego tofu 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego w butelkach lub domowego) ¾ szkl. mleka kokosowego ½ łyżeczki mielonego kuminu 1 czubata łyżeczka curry ½ łyżeczki papryki odrobina bulionu lub oliwy garść uprażonych płatków migdałowych Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej bulion/oliwę i wrzuć cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli i po chwili dodaj
Roślinna - blog wegańskikaloryczne, niestety gotowe wyroby drobiowe jakoś nie do końca lubię. A właściwie wcale mi nie smakują. Zdecydowałam się więc zrobić domową kiełbasę drobiową. Znalazłam przepis na taką o smaku curry. Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa
Stare Garykubek mleka 0,5 kubka mąki kukurydzianej 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe dymka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie: kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy jajka mieszamy z przyprawami i mąką
Luźna Kuchniarozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć na nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj. Do gorącego sosu dodaj wcześniej podsmażone kuleczki z indyka, gotuj około 10 minut. Podawaj z brązowym ryżem i świeżą
Kredowe Menunigdzie nie czułam się tak dobrze jak tam, i nigdy od obcych ludzi nie zaznałam tyle szczerej serdeczności. I w tym domu po raz pierwszy zajadałam się sałatką curry z ryżem :) Czytaj więcej
bistro mamaPropozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldwielki marzeniem jest podróż do Indii. Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole. W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku. Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej , a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa
Ostra na Słodkociepło :) 1 pierś z kurczaka 1 szklanka ryżu suchego 1 puszka ananasa majonez przyprawy 1 szklankę ryżu gotuję na 2 szklankach wody. Na koniec solę i dodaję kurkumę oraz curry. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i smażę na patelni, na koniec solę i dodaję garam masala (w proszku nie w słoiku). Mieszam wszystko w garnku, dodaję pokrojonego w kawałki
Z butelką mleczka w tlepatelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (4 min) Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się, że pierś może być jeszcze w środku
Nerds Kitchenopakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i curry po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru
Symfonia Smaków