Kurczak w sosie tikka masala

Kurczak w sosie tikka masala

Przepis na : obiad

Kurczak tikka masala to danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej, nie wywodzi się jednak bezpośrednio z tych rejonów. Choć geneza tej potrawy wciąż jest kwestią sporną, najczęściej uznaje się, że powstała ona nie w Azji, a w Glasgow pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Ponoć jeden z klientów tamtejszej restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tikka, który wydawał mu się zbyt suchy. Kucharz miał wtedy zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurt i przypraw. Wiele restauracji bryt...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.