curry - 8456 przepisów (strona:273/564)

BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 173

znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree

Ostra na Słodko
Sałatka z selera naciowego i kurczaka 155

naciowego 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka 1/3 ananasa 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych prażone płatki migdałowe Składniki na sos: 6 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu   1 łyżeczka curry 1 łyżka ketchupu   Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERSI KURCZAKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z CURRY 189

PODSMAŻAM NAJLEPIEJ W ŻELIWNYM GARNKU  DWIE POKROJONE W KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST TROCHĘ OSTRA. DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY 306

Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka. Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem - wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia

potrawyregionalne
KREWETKI Z MAKARONEM RYŻOWYM 202

Małe koktajlowe krewetki smażyłam na maśle z dodatkiem startych  paru ząbków czosnku. Dodałam makaron ryżowy bądź można jakikolwiek inny np. z fasoli mung bądź sojowy. Posypałam wszystko curry, kurkumą, solą i pieprzem. Na koniec dodałam koperek. Danie lekkie i szybkie.Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM 175

Składniki: różyczki kalafiora pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka i/lub seler 3-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru pomidory/przecier pomidorowy mleczko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce

potrawyregionalne
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 138

pora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich

potrawyregionalne
GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY 201

ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków.   Smażyłam

potrawyregionalne
Curry z burakami i ciecierzycą 123

Czasami czuję się jak czarownica – wrzucam do bulgoczącego garnka różne składniki i czekam na efekt, jaki osiągnę. Czy będzie magiczny napój miłości czy może trucizna. Przygotowując to curry przygotowałam swoją własną mieszankę

Szybko Tanio Smacznie
Curry z orzechami nerkowca 121

Dziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Curry kokosowe z łososiem 107

Wspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i  świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam

Codzienne Gotowanie
Curry z klopsikami z ananasem i groszkiem 126

czyszczenia lodówki i to efekt bardzo smaczny. A skąd to wiem, bo w daniu jest ananas i groszek, obie rzeczy których unika w daniach obiadowych mąż, a tymczasem zjadł curry i poprosił o dokładkę. Tak więc nic się nie zmarnowało, a wręcz przeciwnie, powstało coś co będę powtarzać, bo lubię takie dania, takie smaki i wychodzi na to, że rodzina

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP – warto pomagać! 129

licytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego własnoręcznie wypiekane

Ostra na Słodko
Rozgrzewające risotto dyniowe z curry 170

odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 118

średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika  2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa 1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania