Składniki: różyczki kalafiora pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka i/lub seler 3-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru pomidory/przecier pomidorowy mleczko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce
potrawyregionalnepora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich
potrawyregionalneANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam
potrawyregionalneCzasami czuję się jak czarownica – wrzucam do bulgoczącego garnka różne składniki i czekam na efekt, jaki osiągnę. Czy będzie magiczny napój miłości czy może trucizna. Przygotowując to curry przygotowałam swoją własną mieszankę
Szybko Tanio SmacznieDziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku
Codzienne GotowanieWspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam
Codzienne Gotowanieczyszczenia lodówki i to efekt bardzo smaczny. A skąd to wiem, bo w daniu jest ananas i groszek, obie rzeczy których unika w daniach obiadowych mąż, a tymczasem zjadł curry i poprosił o dokładkę. Tak więc nic się nie zmarnowało, a wręcz przeciwnie, powstało coś co będę powtarzać, bo lubię takie dania, takie smaki i wychodzi na to, że rodzina
Bernika - moj kulinarny pamietniklicytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego własnoręcznie wypiekane
Ostra na Słodkoodmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's worldśrednie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa 1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość
Bananowe Polebłąd zakupiłam ostatnio kilka świeżych makreli. Bardzo lubię te rybę nie tylko jak wędzoną, ale świeża dobrze upieczona to naprawdę pyszny obiad. Wykorzystałam pomysł Kasi doprawiając rybę mieszanką curry. Polecam wszystkim rybożercom. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem. Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro. Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło. Gwarantuję
Ostra na Słodkoporcje) 2 podwójne piersi z kurczaka 8 plastrów świeżego ananasa lub w lekkim syropie 1 kula mozarelli 4 plastru cheddara lub innego sera o intensywnym smaku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej
DefinicjaSmakuTEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh kroimy w plastry, posypujemy solą i wybranymi przyprawami, a następnie
chili & sugarząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku ~1/2 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich ~1/2 łyżeczki curry ~1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ~1/2 łyżeczki kurkumy Dynię obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec
chili & sugar