curry - 8956 przepisów (strona:253/598)

Smażone jajka w panierce 180

bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć na głębokim oleju, porządnie rozgrzanym. Podawać z ulubionymi sosami - u nas czosnkowy i słodko-kwaśny. Sos słodko-kwaśny: - dżem ananasowy lub brzoskwiniowy - ketchup - curry Dżem wymieszać z ketchupem w proporcji 2:1 (czyli na 2 łyżki dżemu dodać 1 łyżkę ketchupu), dodać max.1 płaską łyżeczkę curry (najlepiej zacząć od 0,5 łyżeczki i dodawać

CookYourself
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 223

surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz,  sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy(...)kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane

SzczyptaSmaQ
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 333

sosie miodowo-musztardowym.  Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka  - musztarda - 2 łyżki - miód - 1 łyżka  - Sok z 1 pomarańcza  - Świeża mięta - 5 listków  - kurkuma - curry - pieprz, sól  Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę soli dokładnie razem wymieszać, dodać drobno posiekaną miętę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w podłużne

Fit-amina
Krem z batatów 213

dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry  400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz  olej  świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę(...)Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek  zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Piersi z kurczaka z cytryną i oliwkami 131

Składniki: 4 piersi z kurczaka, curry, 1 cytryna, 2 – 3 cebule, sól, pieprz, pół szklanki oliwek,1 główka czosnku, 2 – 3 łyżki brązowego cukru, masło lub olej do smażenia.  Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem i curry. Na patelni rozpuścić tłuszcz. Położyć mięso i podsmażyć na rumiano. Cebulę pokroić w cienkie krążki, cytrynę w plasterki

kulinarnajamka.blogspot.com
Piersi kurczaka w jogurtowej marynacie z curry (lekko pikantne) 459

będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki). Składniki: 4 pojedynczych piersi kurczaka 400 g jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku suszony imbir przyprawa curry chili sól, pieprz Wykonanie: Piersi kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy do smaku curry, sól, pieprz, imbir i chili. Wszystkie przyprawy dodajemy według gustu

IMPRESJA SMAKU
Pikantne curry jagnięce z pomidorami 228

Pikantne curry jagnięce z pomidorami Mam nadzieję, że już niedługo zacznie się prawdziwa, odczuwalna wiosna. Zanim to jednak nastąpi rozgrzewam się miseczką konkretnego i zniewalającego curry. Intensywnie pachnącego mieszanką bardzo aromatycznych przypraw: kolendry, kuminu, pieprzu, kozieradki, kardamonu, goździków i cynamonu. Nie mogło tu zabraknąć także chili i pomidorów. Jeżeli lubicie ostre smaki, to danie przypadnie Wam do gustu. Można

Pełny talerz
925. Gofry z nutellą & Kilka pomysłów na... 248

orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły)   troszkę inna wersja, z makaronem noodle    tortellini z grzybami w maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem    curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż

More food, love and dreams
Talerz przekąsek Wielkanocnych 222

jajka nadziewane: 8 jajek 3/4 szklanki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka keczupu 3 łyżki mrożonego groszku papryka wędzona słodka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz curry Składanki na ziołowe kulki: 15 dag pleśniowego sera 15 dag twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku posiekane zioła: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, rukola pół szklanki jogurtu naturalnego sól, świeżo zmielony pieprz(...)gotujemy 5 minut, odcedzamy. Żółtka ucieramy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy musztardę oraz curry. Do drugiej części dodajemy zmiksowany groszek, a do trzeciej części dodajemy keczup i paprykę. Połówki jajek układamy na talerzu napełniamy

kgwjanczewo
CURRY Z ŁOSOSIEM I MANGO 194

Dzień jak co dzień. I pyszne curry z mango i łososiem. Mogłabym tak jeść co dzień. W pogoni za uciekającym autobusem, zrywając z wieszaka letni już, dwurzędowy płaszczyk, wciągam w biegu trampki. Dzień jak co dzień. Słońce uśmiecha się do mnie przez szybę stojącego w korkach pojazdu, kiedy to ja próbuję przyswoić sobie to, czego nie zdążyłam w nocy. Dzień(...)lubię. Mieć po uszy roboty, przyswajać mnóstwo wiedzy, dać sobie wycisk na skakance, czuć wieczorem zmęczenie po całym dniu. Wtedy mam pewność, że wykorzystałam go maksymalnie. CURRY Z MANGO I ŁOSOSIEM  /całkowicie własny;/ dla 2 osób 150g filetu z łososia 1 średnie mango 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 biała cebula 1 łyżeczka startego

W kuchni Karmel-itki
Krewetki ze smażonym ryżem 162

marchewka 1/2 sztuki zielonej papryki 1/2 sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa(...)średnim ogniu z dwóch stron około 8-10 minut. 5. Na patelnię wbić roztrzepane jajko i poczekać, aż lekko się zetnie. Następnie dodać ugotowany ryż i odrobinę curry. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sos sojowy (nie żałować;)) i usmażone warzywa. Wymieszać. 6. Na talerz wyłożyć usmażony ryż z warzywami i krewetki. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi

Ugotować
Mini tortilla z piersią kurczaka w cieście naleśnikowym 258

elektrycznym. Podawać z sosem duńskim lub czosnkowym. * SOS DUŃSKI : 3-4 łyżki majonezu 1 mały ogórek konserwowy 1-2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz odrobina curry Ogórka bardzo drobno posiekać. Do miski dodać ogórka, majonez, musztardę, sok z cytryny. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą, pieprzem oraz curry - do smaku. * SOS CZOSNKOWY : 2 ząbki czosnku

Ugotować
Sprośnie faszerowane cukinie 215

mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu salsa 3 garście liści szpinaku 1-2 szklanki bulionu W pierwszej kolejności przygotuj cukinie: umyj, kolejno odkrój czapeczki z ogonkiem, wydrąż środek. Gotowe przełóż do większego naczynia(...)czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj całość 5 minut. Następnie do kolorowej mieszanki dodaj mleko kokosowe, sos salsa oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz

Roślinna - blog wegański
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 153

dobiegła końca i mój mężczyzna znów wyruszył na podbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu w postaci marchewki z groszkiem. A na kolację - zielone curry z grzybami shitake i ostrą papryczką.  Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro. Będzie smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa - krem z kalafiora + film 150

porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta białego pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku przepis Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę w plastry a seler w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło(...)oliwę dodajemy cebulę , pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i  tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania