wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny Kolorów uzyskałam(...)żółty, różowy, niebieski i zielony (żółty + niebieski) Do likieru nie dodawałam soku z cytryny, bo sam jest mocno pomarańczowy w smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda
W kuchni bez szafekpierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso
Podróż w kulinariaSkładniki: 1 filet z piersi kurczaka 100 g ryżu 1 pomidor 1 cebula carry, pieprz, imbir, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na kawałki, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (carry, papryka -ok. łyżeczka; imbir, pieprz szczypta). Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy. Cebulę kroimy w półksiężyce dorzucamy do kurczaka. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy
Moje-pitraszenieziemniak półtorej szklanki pokrojonej w kostkę dyni pół szklanki czarnej soczewicy SKWORCU 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 2-4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój(...)cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj,dodaj cebulki. Wsyp curry i kurkumę. Zapach będzie obłędny! Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dosmacz solą, spróbuj. Wlej mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw
Z Kuchni Do Kuchnidepresję obniża poziom cholesterolu i glukozy łagodzi niestrawność żołądka może opóźniać procesy starzenia JAK STOSOWAĆ KURKUMĘ ? Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka ugotowane na twardo 1-2 łodygi selera naciowego mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta curry Przygotowanie Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno pokroić lub rozgnieść widelcem. Łodygę selera naciowego przekroić wzdłuż na 2-4 części i drobno posiekać, a szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki dodać do rozgniecionych(...)jajek. Doprawić majonezem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie curry. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawstążek) 1 duża marchewka (około 120 g) 150g cukinii 1 mała cebula 150-200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować wywar na mięsie z kurczaka. Mięso wyjąć i dodać pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię (5 minut później, ze skórką). Cebulę zeszklić(...)zupy zgodnie z opisem na opakowaniu. (Mój powinien się gotować 3 minuty, więc wrzuciłam go tyle czasu przed końcem.) Na końcu wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę uprzednio podsmażyć na patelni
Di gotujeskóry pół brokuła 15 pomidorków koktajlowych 1 puszka mleka kokosowego świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta cynamonu sok z połowy cytryny uprażony sezam sól morska lub himalajska syrop z agawy opcjonalnie ugotowany wcześniej ekologiczny czarny ryż SYMBIO Łososia umyj , pokrój(...)odłóż. Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka .Pomidorki na pół. Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe. Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry ,czosnek a po chwili cebulę. Wrzuć pomidorki i brokuła. Gotuj nie więcej niż 4 minuty. Dosmacz solą, spróbuj. W razie czego dodaj trochę syropu z agawy. Wrzuć łososia
Z Kuchni Do Kuchniszałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy na parze przez 25 minut. PUREE Z MARCHEWKI Z CHILI Składniki: 3 duże marchewki 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 papryczki chili 3 łyżki śmietany sól Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha(...)blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie
Smakowity Blog Kulinarnykrojonych 4 duże marchewki 700 ml wody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy SYMBIO do smażenia Ugotuj kasze jaglaną , zgodnie z zaleceniami producenta.W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy . Następnie wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż(...)dodatkiem curry, jakieś 2-3 minuty. Wrzuć marchewkę oraz pomidory i wlej gorącą wodę. Poziom wody nie powinien przekroczyć poziomu warzyw. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj daktyle i ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj następne 5 minut pod przykryciem. Zblenduj na krem. Inspiracja – "Jaglany Detoks" Marek Zaremba
Z Kuchni Do Kuchnisklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka curry indyjskiego polecamy TheSpiceShop 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj sól morska pieprz czarny Wykonanie: Kmin rzymski podpraż na suchej patelni i utłucz(...)małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę razem z porem. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smaż, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszaj, żeby składniki się połączyły, ściągnij z ognia. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną
Bike By Lifeopakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw
Bike By LifeSkładniki: 3 kawałki boczku surowego przyprawa curry czosnek niedźwiedzi suszony majeranek suszony łyżka jodowanej soli spożywczej łyżka peklosoli Przygotowanie: Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Nie przesadzajmy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już(...)wszędzie. Jest to tzw. peklowanie na sucho. I teraz jeden kawałek boczku obtaczamy w majeranku i czosnku niedźwiedzim. Drugi obsypujemy curry. A trzeci pozostawiamy tylko posolony. Odstawiamy do lodówy na noc. Tym sposobem będziemy mieli trzy smaki za jednym wędzeniem. Wędzenie: 30 minut w temp. 60 stopni bez dymu 2-3 godziny w temp. 55 stopni z dymem (zależy
Karczma Honoriettytakże niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki 1 łyżeczka curry (używam Kamis) 1 łyżeczka kurkumy szczypta cayenne ½ łyżeczki kolendry opcjonalnie ½ łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry
Fabryka pomysłówCurry to danie ulubione me, pyszne, pożywne w lekkim sosiku warzywnym. Polecam każdemu, smaki Indii nadają daniu jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. Wypróbujcie koniecznie. Użyłam tutaj mieszanki przypraw indyjskich która można zrobić samemu. W skład mieszanki wchodzą: po łyżce czerwonego chili, sól, kolendry, kurkumy, ziarna kminu rzymskiego podprażonego, suszonego sproszkowanego mango, suszonego imbiru, mielonej gorczycy, kozieradki w proszku, nasion(...)cebuli oraz po łyżeczce rozgniecionych goździków i cynamonu. Wszystko razem wymieszać i mieszanka gotowa. Indyjskie curry warzywne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie