Czego potrzebujemy? - 1 cebula - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 3 średnie cukinie - 2 ząbki czosnku - 10 kotletów sojowych (+ mały garnek wywaru do ich ugotowania) - łyżka octu - przyprawa curry - chilli - sól - pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dusimy powoli na oliwie. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Papryki myjemy(...)miękkości - ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i kroimy na kawałki jak do gulaszu. 5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich łyżkę octu i doprawiamy do smaku curry, chilli, solą i pieprzem. 6. Do garnka dodajemy kotlety sojowe, mieszamy i dajemy im chwilę, aby wchłonęły nieco sosu z warzyw. 7. Leczo podajemy samo lub w towarzystwie ryżu. Leczo
two broke sistersCHLEBEK-BARDZO CZĘSTO ROBIĘ JĄ NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ-POLECAM SERDECZNIE SKŁADNIKI: 3 JAJKA SZCZYPIOREK SEREK KANAPKOWY(NP.MÓJ ULUBIONY MAŁY) ŁYŻKA MAJONEZU,MAŁA ŁYŻECZKA ŚMIETANY 18% SÓL, PIEPRZ CURRY PRZYGOTOWANIE: JAJKA GOTUJEMY NA TWARDO,ROZGNIATAMY WIDELCEM,SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO,DODAJEMY SEREK,MAJONEZ I ŚMIETANĘ,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I CURRY MIESZAMY I GOTOWE-I NAPRAWDĘ PYSZNE SPRÓBUJCIE KONIECZNIE
Swojskie jedzonkopapryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę(...)kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej
ClauditteMissCookingTego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie dodać gruszkę. Dusić jeszcze 5 minut. Zalać całość(...)bulionem i gotować do miękkości. Po tym czasie zblendować na gładką masę. Dodać curry, imbir, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! pozdrawiam, bastalena
bastalenaszklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. W rondelku gotujemy soczewicę w osolonej(...)wodzie- woda musi sięgać ok. 2 cm nad soczewicą. Często mieszamy. Następnie do ostudzonej soczewicy dodajemy podsmażone warzywa, płatki ryżowe, mąką ziemniaczaną, natkę pietruszki, curry, pieprz i sól. Mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (ja używam silikonową, jeśli macie blaszaną to należy wysmarować ją lub wyłożyć papierem do pieczenia). Łyżką wyrównujemy i dociskamy pasztet. Wierzch pasztetu posypujemy siemieniem lnianym, lekko dociskając
Aga w kuchnijeśli chcemy mocno gęstą) 3 szt sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa papryka słodka pół małej łyżeczki cukier oliwa 2-3 łyżki 1 łyżeczka curry śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA : Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia) Cebulę, czosnek kroimy(...)kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy czosnek, cebulę, szklimy, po czym dodajemy kawałki dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną
Basia w kuchniseler 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka zielonego groszku 2 ząbki czosnku 100g sera żółtego (może być parmezan, ale my zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po zdjęciu z patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora(...)następnie pokrojone pieczarki. Następnie podsmażyć ryż z curry i szczyptą pieprzu, podlewać co jakiś czas 0,5 szklanki bulionu, aż ryż wchłonie wszystko. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażyć z przyprawami (można też wcześniej wymoczyć go 1 godzinę w sosie sojowym). Wrzucić wszystko do dużego garnka, dusić razem ok. 10 minut, pod koniec dorzucić groszek. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, polać
Przepysznik - BLW i nie tylkomałe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę(...)lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie
Smaki Przyprawy i Koloryczerwona -papryczka chili - cebula malutka lub 1/5 dużej - ząbek czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki(...)wrzuć: posiekany czosnek, cebulę, pora. Smaż ok 5 minut i dodaj kminek chili, słodką paprykę. Mieszaj i smaż ok 5 minut. Dodaj posiekaną paprykę. 4) Pokrojonego kurczaka wymieszaj z curry. 5) Na patelnię dodaj cytrynę, chilli, maggi i kurczaka. 6) Smaż i mieszaj do miękkiego i gotowego do jedzenia kurczaka :) 7) Podawaj z ryżem SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA OK: 320kcal
fitolarun.blogspot.commała cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 100 ml bulionu, u mnie z kurczaka 50 ml śmietanki szczypiorek i liście bazylii do dekoracji sól, curry i pieprz do smaku Przygotuj spód do tarty. Wymieszaj suche składniki, a jajko,wodę i winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde masło i palcami połącz z suchymi składnikami(...)plasterki. Usmaż na oleju razem z fasolką. Dodaj karmelizowaną cebulę i pokrojonego kurczaka. Posyp mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek spodu wyłóż nadzienie. Zawiń brzegi i wstaw tartę do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 30 minut. Wyjmij, odczekaj
codojedzeniaSKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cebula czerwona 2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 1 płaska łyżeczka chilli cayenne 4 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich. 1/4 papryki zielone, żółtej i czerwonej sok z 1/2 limonki PRZYGOTOWANIE Pierś umyć(...)oczyścić. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać po czym dodać ją do mięsa, wymieszać i następnie doprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę chińską. Zalać to mleczkiem wymieszanym z chilli cayenne i sokiem z limonki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g), puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki(...)oleju i przyprawę curry. Podsmażyć, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu z fasolki odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić na trzy części. Zagotować w garnku wodę, posolić i wsypać makaron. Ugotować do miękkości, od czasu do czasu zamieszać by nie przywarł
W kuchni u Monikifilet drobiowy średni połowa świeżej papryki połowa pomidora 8 listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka maggi płaska łyżeczka czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu oraz sól do smaku por do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Mąkę, wodę, sól i olej łączymy(...)przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażymy ciągle mieszając by warzywa się nie przypaliły, na koniec łączymy z kurczakiem. 4. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętymi
Kuchnia w czekoladziecoś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy: – 1 ogórek wężowy (obrany i z odkrojonymi końcami) – jogurt grecki 10% tłuszczu (ok 500 g) – sól, pieprz – szczypta curry – 2 ząbki czosnku Ogórka ścieramy na tarce, ja zawsze robię to zawsze na dużych oczkach. Odsączamy na sitku i odciskamy nadmiar płynu (możecie w tym celu użyć ściereczki(...)ręcznika kuchennego). W misce umieszczamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, szczyptę curry (nada ona naszym tzatzikom lekko ostry smak) i wyciskamy 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy, dodajemy startego ogórka i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Smacznego
Szybko Tanio Smacznie