kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję(...)dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości z mięsa, dodaj do zupy. Gotowe ! Pyszne danie, gęste i naturalne. Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje sił
Z Kuchni Do Kuchnisię uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka :) Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczka curry, 50 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki(...)fasolki szparagowej żółtej i zielonej, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 100 g makaronu kolorowego świderki, zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy. Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka
Moniki Smakołykiwspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry (u mnie oryginalne indyjskie) szczypta płatków chili solidna szczypta liści lubczyku (u mnie mrożony) 1 kostka rosołowa drobiowa ok 1 l wody 1 łyżka śmietany do zupy Przygotowanie: Dynię(...)czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne porcje zupy. Fakt, że dynia, którą dostałam
Kuchnia po mojemusztuki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, liście laurowe 1 sztuka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 nieduży, makaron 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa curry 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, natka pietruszki 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku udko kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać "szumy" cedzakiem, dodać ziele i liść laurowy(...)dodać kawałki kalafiora i gotować z 15 minut, wsypać makaron kokardki, gotować do miękkości makaronu wlać mleko, użyłam chude 0,5%, zagotować zupę wsypać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną, curry i zagotować zupę można przyprawić do smaku przyprawą w płynie - zupa jest smaczna, aromatyczna i syta..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPorcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą być różne kolory) 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżki przyprawy garam masala 1/2 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżki wody pieprz, sól Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego(...)pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie
Apetyt na Zielonegotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, danie z mięsa mielonego z cieniutkim makaronem. Składniki : 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu(...)ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać
Codzienne Gotowaniefetę i całość zwijamy w pakieciki. Paluszki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry, tymiankiem, solą
Kuchnia Pani Wiosnyprzyprawy i dodatki, które stanowią jej bazę idealnie pasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się(...)niż masz ciecierzycy. Po tym czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej wodzie, również w dwa razy większej jej ilości. Ciecierzycę z puszki można dodać do curry bez dodatkowej obróbki. Najpierw przygotujemy pastę, tak by wszystkie składniki miały czas się połączyć przed dalszą obróbką. W moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż w paście
Bazując na smakumąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy(...)Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu
sierotka maRysia w kuchniCEBULĄ I RYŻOWYMI KULKAMI 1h dla 2 osób (chodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz curry papryka słodka pieprz cayenne - na czubku noża 2 łyżki natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce(...)mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki - do środka każdej kulki wkładamy kosteczkę sera żółtego i obtaczamy w bułce. Smażymy
sierotka maRysia w kuchniswoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy i przecieramy przez sito(...)miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy z kostką rosołową i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Dodajemy curry. Przed podaniem dodajemy śmietanę i parmezan. Chleb nacieramy czosnkiem i smażymy delikatnie - do zarumienienia na oliwie. Podajemy do gorącej zupy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipomidory sparzone bez skóry 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę 1 batat pokrojony w kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę. Marynujemy kurczaka(...)cebulę i czosnek oraz wlewamy wino. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu. Posypujemy kolendrą lub natką. Smacznego! Masz jakieś życzenie na przepis? Napisz w komentarzu
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam(...)kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli. startej mozzarelli, pokruszonego sera pleśniowego np.lazur Polałam sosem warstwę z pora. I ponownie warstwa ziemniaków,kiełbasy i pora. Na wierzch polałam pozostały sos serowy. Wstawiłam
potrawyregionalnepasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam(...)ogórki, sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ
potrawyregionalneAztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi z indyka pokroiłam na drobne paseczki. Wymieszałam(...)czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem,ostra papryką i oliwą z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy z chili. Tak zamarynowane mięso odstawiłam na około 30 minut do lodówki. W czasie gdy indyk się marynował, zabrałam się za warzywka. Wszystkie po prostu pokroiłam (jak widać na zdjęciu). Na koniec wymieszałam w miseczce majonez z ketchupem
potrawyregionalne