curry - 8956 przepisów (strona:215/598)

Śledź z pomarańczami i porem 775

śledziowych (moczymy ok 3h w mleku) jeden por 2 pomarańcze ½ twardego jabłka ½ puszki kukurydzy 1 cebulka dumka 1 i ½ szklanka śmietany (gęstej kwaśnej 18%) 2 łyżki majonezu łyżka przyprawy curry sól i pieprz Filety kroimy na dowolne kawałki. Pora kroimy na półplasterki i przelewamy wrzątkiem, żeby złagodzić trochę ostrość. Przestudzonego pora dodajemy do śledzi. Pomarańcze obieramy i pozbywamy się(...)kawałki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy posiekaną cebulkę dumkę. Pomarańcze i jabłko dodajemy do śledzia, dodajemy też kukurydzę. W miseczce robimy sos – śmietanę, majonez i przyprawę curry mieszamy dokładnie. Zalewamy nim śledzie i dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie najlepsze są na rugi dzień po zrobieniu. Smacznego! Post Śledź z pomarańczami i porem pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Pulpeciki z tajemniczą wkładką 330

ostatecznie nie było co mrozić Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka

Mama z miasta
Szybka zapiekanka ryżowa gyros 871

sera mozzarella – 1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu – 1-2 ząbki czosnku – curry, zioła prowansalskie, przyprawa gyros (ilość zależy od Waszych upodobań) Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawie gyros, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Mięso smażymy krótko, na dość dużym ogniu. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawą curry. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie usmażone mięso i wszystkie warzywa. Jogurt łączymy z majonezem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy

Be Fit Be Strong
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 215

arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy  10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem(...)trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni.  Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj gorczyce, curry i cukier.  Dopraw solą i pieprzem według uznania.  Przełóż boczniaki do sosu i dokładnie wymieszaj.  * Grubsze kawałki boczniaków najlepiej utłuc tłuczkiem. Smacznego

wegujemy
Zimowy obiad wegański IX, Parov Stelar 249

znajdzie się w takim zestawie obiadowym, a czasami zaglądam do lodówki i szafek i na bieżąco wymyślam, co by to ugotować. To danie powstało na sposób drugi. Na zdjęciu: curry dyniowo-cukiniowe z garam masalą, posypane prażonym sezamem, kasza gryczana, zasmażane buraczki z cebulą , ziemniaki po węgiersku (bez papryki), surówka z kiszonej kapusty . Electro swing : Parov Stelar . Winter vegan dinner(...)fridge and cupboards and try to come up with the idea on the spot. This dish has been prepared following the second method. In the photo: pumpkin and zucchini curry with garam masala, sprinkled with roasted sesame seeds, buckwheat, fried beetroots with onion , potatoes in a Hungarian way (without peppers), sauerkraut salad

Qlinarnie i Qlinarnie
MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 227

które zabrałam ze sobą. Może i Wy sobie zrobicie taki do pracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy(...)posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Ostra na Słodko
MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 227

które zabrałam ze sobą. Może i Wy sobie zrobicie taki do pracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy(...)posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Ostra na Słodko
Restauracja indyjska Ganesh 153

tata z okazji swoich urodzin. Ucieszyła nas ta wiadomość, ponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam  http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli(...)niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne curry było tak ostre, że normalnie takich rzeczy nie jem, chociaż lubię ostre jedzenie. Zamówiłam podwójne picie i podwójny ryż, bo to było pyszne i musiałam to zjeść, ale z ostrością

Karola gotuje
Boczniaki z cukinią i kuskusem 130

szklanki kaszy kuskus 250 g boczniaków 20 dkg pieczarek 2 marchewki 2 małe cukinie 1 cebula czerwona duża 100 g tofu sól, pieprz przyprawa garam masala natka pietruszki przyprawa curry olej Kuskus zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem. Boczniaki, pieczarki myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz,  na tej samej patelni przesmażam cukinię(...)grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam jeszcze według uznania, posypuję natką

wesoła kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej 211

owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z ananasa 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przygotowania : Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę łączymy z ananasem, odsączonymi

Pobite gary Barbary
Wizyta w restauracji Moje Curry 178

kilku dni na Kabatach w Warszawie działa hinduska restauracja - Moje Curry . Piękne, industrialne wnętrze, wszechobecne przyprawy i zioła, przeszklona kuchnia to nie jedyne, co zachwyca w restauracji. Największym atutem jest jedzenie, przygotowywane przez hinduskich kucharzy, którzy jak nikt inny potrafią tworzyć mieszkanki przypraw - masale, piec mięso w piecu Tandoor i przygotowywać wyśmienite placki Naan. W menu znajdziemy sezonowe zupy, przystawki(...)zabawy. Sama karta menu również została stworzona dla najmłodszych - ale o tym co mam na myśli przekonacie się odwiedzając restaurację. Serdecznie zachęcam i zapraszam do odwiedzenia restauracji Moje Curry ! Róbcie rezerwacje, bo inaczej goście ustawiają się w kolejce po wolny stolik

Kuchnia Bon Appetit
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 164

garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść  curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka(...)olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 151

mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo wymieszać(...)aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni

Ciastka - domowe słodkości
Krem kokosowo-dyniowy z marchewką i batatem 159

marchewki 1 duży batat- słodki ziemniak pół szklanki gotowanej kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 mała łyżeczka curry  z dobrego źródła szczypta   cejlońskiego cynamonu kilka nasionek   kolendry szczypta  kurkumy sól morska lub  sól himalajska różowa drobna około 20 listków bazylii + kilka do dekoracji(...)noże w kuchni i nie potrzebujemy arsenału . Warzywa gotowe, co dalej? W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy i wsyp imbir i cebulę, obsmaż i po chwili dodaj curry i kurkumę. Następnie wlej pomidory , dodaj czosnek i warzywa. Delikatnie posól. Wlej mleko kokosowe oraz około 2 szklanek wody. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Spróbuj, dopraw. Dodaj ugotowana kaszę

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowa zupa curry z selera 145

Pyszne rozgrzewająca Składniki 2 łyżki masła 1 cebula 800 g selera naciowego 1 łyżka przyprawy curry 800 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany kremówki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, seler drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez ok. 10 min. Następnie dodajemy curry, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania