curry - 8456 przepisów (strona:214/564)

Placki ziemniaczane z curry i oregano 124

się ogarnę to zamieszczę kilka fotek. Szkoda, że to co dobre tak szybko mija :(. Tak dziś prosto, ale daaaawno nie było, nie pamiętam kiedy ostatnio jedliśmy. Takie z dodatkiem curry i oregano, żeby smak był ciekawszy :)) Miłego dzionka :)) Składniki: ziemniaki mąka jajko oregano curry Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję do nich mąkę, jajko i przyprawy

kruche babeczki
Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem 200

Uwielbiam tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące

Snejkusiowe Przepisy
Kapusta pekińska z kurczakiem, fetą i pomidorkami 543

Pyszna i szybka sałatka. Pachnie ziołami i aromatycznym kurczakiem w curry. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek puszka kukurydzy 3 suszone pomidory pół kostki fety 1 średnia kapusta pekińska przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie i curry oliwa z oliwek do przesmażenia kurczaka Wykonanie: Pierś myjemy, kroimy na średnią

Zasmakuj Kuchni
Pogacze twarogowe z żółtym serem 207

solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone... Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało się w całokształt bułeczki. Polecam, bo są naprawdę bardzo proste i pyszne! (24 sztuki)  200g mąki pszennej (użyłam typu 405 )  200g twarogu 150g masła(...)jajko (można pominąć) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka curry (płaska) Dodatkowo: jajko do posmarowania 60g żółtego sera (startego) Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać

Di gotuje
Rybne curry 164

otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :) 4 filety tilapii lub dorsza cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju łyżka soku z cytryny lub limonki łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie) 2 woreczki ryżu szczypior do posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem(...)cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą

Smakołyki Asi
Żółty dip 159

dań z grilla Składniki 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz Sposób przygotowania Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać curry … Czytaj dalej Żółty

czarrna od kuchni
Kasza jęczmienna z warzywami – danie fit 297

wychodzą dwie naprawdę duże porcje, a każda ma tylko 359 kcal. Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej perłowej duża marchew 1/2 czerwonej papryki cebula cukinia puszka groszku łyżeczka curry sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju Przygotowanie Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, cukinię w cząstki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę olej, wrzucamy marchew i cebulę(...)cukinię i paprykę. Mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, curry, sól i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i cukinią w sosie orientalnym 273

SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka oliwa 500 g białych szparagów 1 łyżeczka cukru 1 cukinia 200 g śmietany 30% 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię

Passions hobbies life
Ogniste zielone curry z dorszem 215

Piekielnie ostre i aromatyczne Składniki filet z dorsza 0,5 kg mleko kokosowe 1 puszka pasta curry zielona 50 g cebula 2 szt czosnek 3 ząbki brokuły ok. 30 dkg mielona … Czytaj dalej Ogniste zielone curry z dorszem

czarrna od kuchni
Curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami :) 137

Moje pierwsze curry z TEGO przepisu tak bardzo mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować je ponownie, jednak w nieco innej wersji. Dodałam puszkę pomidorów i tym razem wybrałam ryż biały, a dokładnie paraboliczny. Ponownie miałam się czym zachwycać, bo danie wyszło przepyszne! Coś czuję, że teraz zamiast mlek kokosowych używać do dań słodkich, jak to robiłam dotychczas przerzucę się na wytrawne(...)pierś z kurczaka  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  1 puszka pomidorów (u mnie koktajlowe) 150 ml mleczka kokosowego 3 czubate łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli himalajskiej  Przygotowanie: Ryż paraboliczny ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.  Rozgrzej olej

Zdrowie na języku :P
PRAŻONE PESTKI Z DYNI 77

Pestki z dyni to zdrowa alternatywa dla chipsów i paluszków. Można je przyprawić dowolnymi przyprawami. Ja wybrałam sól czosnkową i curry.   Składniki pestki z dyni sól czosnkowa  curry oliwa Przygotowania  Wybierz pestki z miąższu, umyj i  osusz na ręczniku papierowym.   Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza  Wsyp pestki na papier do pieczenia skrop oliwą

Kukuleczki
Zdrowa żywność od eSłoneczko :) 146

gotowania tylko ich struktura nadal pozostaje prawie nienaruszona. Płatki są miększe, ale nie rozwalają się! Co uważam za duży plus, bo takie w śniadaniowej owsiance smakują mi najbardziej :)  CURRY  Curry uwielbiam, co pewnie niektórzy z Was już wiedzą :D Bardzo lubię jak skład jest podobny do tego powyżej. Same przyprawy i dodatek soli, występujący na końcu składu

Zdrowie na języku :P
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 178

pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie człowieka pierwotnego. Pojawił się ogień(...)oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i całość obsmażamy ok. 5 min. Jeżeli kasza jest już miękka dodajemy ją do zawartości na patelni, doprawiamy curry i chili i na małym ogniu chwilkę jeszcze podsmażamy, dokładamy przeciśnięty czosnek i mieszamy wszystkie składniki. Następnie w przygotowane liście zawijamy farsz z patelni, a dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi

Markowy smak
Jajka sadzone w cukinii curry 328

Zielona cukinia smażona z pomidorem, aromatyczna dzięki przyprawie curry. Całość dopełniają posadzone w warzywach jajka, których stopień wysmażenia zależy od upodobań. To szybkie i smaczne danie można podać na śniadanie lub kolację dla jednej, dwóch osób. 1 cukinia zielona 1 pomidor 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny 3 jajka świeży szczypiorek oliwa z oliwek do smażenia Cukinię zetrzeć

https:KKuchniaMniam
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 217

kuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci(...)Następnie wrzucamy obie soczewice i fasolkę, pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Starannie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś ma chęć może dodał łyżeczkę przyprawy curry. Potrawę gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż wszystko zmięknie, a dahl zgęstnieje. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można podlać ją bulionem lub gorącą wodą. Zajadamy gorący, posypany wielka

Naturalna Kuchnia