Składniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, curry Liście suszone Royal Brand 2 łyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek(...)przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć dobrze udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara dodać 1 łyżkę masła i zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięrzepakowy 1/4 szklanki, kminek cały 1 łyżeczka, papryka słodka mielona Royal Brand 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, liście curry Royal Brand 1 łyżka, woda 2 szklanki z podanych składników bez wody przygotować marynatę a liście suszone curry palcami rozkruszyć na drobno, natrzeć dokładnie całą karkówkę, zwinąć w roladę
W Mojej Kuchni Lubięciężkie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu Sól, pieprz, curry i czosnek granulowany do doprawienia kurczaka Sól i pieprz Brokuł podzielić na cząstki i ugotować w lekko posolonej wodzie. Filet umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 cienkie(...)plastry. Oprószyć go solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i odrobiną curry. Usmażyć, ostudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt i majonez doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i polać sosem jogurtowo-majonezowym
Trzeci talerzmuszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku. Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia(...)dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby
KucharzycaŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir. Podsmaż minutkę i wsyp kurkumę oraz(...)curry. Dodaj żeberka, obsmaż po kilka minut z każdej strony. Następnie pokrój mięso na kilka części. Zalej dwoma butelkami pomidorów z butelki Łowicz oraz jedną butelką wody filtrowanej. Zamieszaj, dosmacz solą. Po chwili dodaj daktyle pokrojone w paseczki oraz listki bazylii. Przykryj i duś do momentu, kiedy zupa zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie ugotowane. W całej kuchni poczujecie zapach wakacji
Z Kuchni Do Kuchnicebula pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną(...)już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła
Piekielna Kuchnia Patioliwek 1 łyżka oliwy z oliwek exstra vergin 30g ryżu czerwonego kawałki kolorowych papryk garść sałata mix family 1 rzodkiewka Przyprawy : curry pieprz czarny pieprz czosnkowy kmin rzymski Z większego kawałka schabu kroimy 2 plastry. Rozbijamy plastry jak na schabowe. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron(...)pieprzem czarnym oraz czosnkowym, kminem rzymskim i curry. Papryki myjemy i kroimy na paski, nadziewamy nimi schab, zwijamy go w roladki i spinamy wykałaczkami. Mięso odkładamy na minimum godzinę. Ryż czerwony wsypujemy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze, zalewamy wrzątkiem i układamy na 1 poziomie urządzenia. Roladki na folii aluminiowej układamy na 2 poziom i włączamy urządzenie
Parowar Facetazimnymi sosami, surówkami, czy sałatkami. Pasują również do frytek. (5 sztuk) 200g paluszków surimi 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie) 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki curry 1 szczypta gałki muszkatołowej papryka ostra do smaku sól, pieprz 30-40g mozzarelli Dodatkowo: mąka do obtaczania (opcjonalnie) masło/olej do smażenia Paluszki surimi dokładnie podusić widelcem. Dodać jajko, posiekany(...)szczypiorek, opcjonalnie odrobinę mąki oraz curry i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na pięć równych porcji. Z każdej uformować kotlet nadziewając go kawałkiem mozzarelli. Kotleciki można obtoczyć w mące (nie jest to konieczne) i smażyć z obu stron na złoty kolor. (Masło powinno być mocno rozgrzane, a ogień średni.) Można podawać z dowolnym sosem
Di gotujeSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie(...)oleju, rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wycisnąć sok z 2 pomarańczy i polać nią pałk w marynacie, piec pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 5 - 7 minut, pałki będą bardziej
W Mojej Kuchni Lubiępodałam kąski z sosem czosnkowym i mówię Wam, pycha!!! Bardzo polecam! Składniki na chrupiące kąski kurczaka: podwójny filet z kurczaka 100 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka musztardy szczypta kardamonu szczypta chilli 2-3 garści płatków kukurydzianych sól pieprz olej do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy w ściereczce, kroimy na niewielkie (około 2 cm) kawałki(...)następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku
Rozpustne gotowanieZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego. Składniki -kilka ziemniaków curry i pietruszka PROECO vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek najwyższej jakości sól i pieprz do smaku Zimniaki obierz, umyj , pokrój na cząstki. Wsyp do miski(...)lekko dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj trochę oliwy z oliwek. dodaj łyżeczkę curry i 2 łyżeczki pietruszki Proeco. Następnie dodaj vinaigrette. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wsyp ziemniaki. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę dodałem(...)śmietany, wymieszałem, doprawiłem sola, pieprzem i curry. Wstawiłem do lodówki na godzinę
R'n'G Kitchenosób Składniki: 600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na suchej patelni, rozgrzanej prażymy skruszony liść laurowy, kolendre i kmin następnie należy wszystko zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw
Niezły MłynekPostanowiłam że będę proponowała Wam filmy z domieszką kulinarną w tle. Specjalna zakładka na górze strony usprawni poszukiwania ulubionego filmu. Zakładka "Kuchnia i film". Dziś proponuję hinduski film "Smak curry" ( The Lunchbox) w reżyserii Ritesh Batra. Życie w Indiach jest jak hinduskie jedzenie - bogate w aromaty, smaki i kolory. Gdy wskutek kulinarnej pomyłki losy dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie(...)sprawa indywidualna co kto lubi. Ponieważ film budzi wiele kontrowersji warto go obejrzeć aby wyrobić sobie swoje zdanie. W tle przewijają się dania: Paneer do pyaza, wiosenne jabłka, Pasanda curry czy chlebek indyjski Paratha. Życzę miłych i smakowitych wrażeń. Motto: "I zły pociąg może dowieść na właściwą stację
Moje Małe Czarowaniepomidorowa. Kochają ją wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku(...)wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki 0 jednak namawiam do wykonania samemu Po pół łyżeczki : kurkumy kolendry kozieradki kminu rzymskiego gorczycy białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej gałki muszkatołowej mielonego ziela angielskiego szczypta chili szczypta cynamonu 1 goździk Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp
AZgotuj!