kuchni będę wytrwale zachęcać do bliższego jej poznania. Aromatyczne przyprawy, cudowne kolory, głębokie i intensywne smaki – to kwintesencja orientalnych potraw. Niemniej, nasze podniebienia nie muszą być tu zdominowane przez curry – bo z tym większości z nas kojarzy się kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się(...)powinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodjakiś czas można zgrzeszyć , raz nie zawsze , smak bardzo fajny . Składniki 200 dag śledzia matias 1 średnia cebulka 1 jabłko średnie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka Wykonanie Na wstępnie nasze śledzie zalewam mlekiem i dostawiam na kilka godzin , aby pozbyć się nadmiaru soli(...)słoność nam odpowiada , kroimy w 3 cm kawałki i przekładamy do miski , następnie jabłko , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładam do śledzia , dodaję nasze przyprawy , curry ,pieprz ziołowy , pieprz czarny , majonez , wszystko razem mieszamy i przekładamy do słoika , pod przykryciem odstawiamy na całą noc do lodówki , na następny dzień są super
Mój Smakłyżka klarowanego masła 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą ) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przypraw ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym(...)maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną kolendrą lub natką pietruszki . Smacznego Post Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżymięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej ) przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia sól do smaku Mięso mielone , mieszamy z jajkiem , startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i wyciśniętym praską czosnkiem oraz solą do smaku . Mięso musi być dobrze(...)wyrobione , inaczej cygara mogą się rozpadać . Nabieramy niewielkie porcje – łyżka , formujemy zgrabne cygara , mocno je dociskając podczas formowania . Muszą być gładkie . Połowę cygar obtaczamy w garam masali ( lub curry ) , a drugą połowę w wędzonej papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco
Ogrodnik w podróżypodwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z 1 łyżki(...)oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami
Prosto i Smacznie z Anetąskosztować wszystkiego, a krewetek to już na pewno. SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 8 dużych krewetek (obranych, oczyszczonych) - 1 fioletowa marchew - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny być delikatnie pokryte marynatą. Odstaw
Kuchnia bezglutenowa LoliZachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też
slodkokwasnaplSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje. Farsz studzę. Do foremek gdzie jest ciasto kładę
Gotowanie Patkiminut a reszta sama się robi :) Składniki: pół papryki czerwonej cebula 1 duża pieczarki 4 duże szt. pół piersi z kurczaka przecier pomidorowy 400-500 ml przyprawy: curry, oregano, sól, pieprz i papryka słodka Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Kroję w cienkie paski paprykę, cebulę w piórka, pieczarki w pół plastry i wszystkie warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego(...)Warzywa polewam przecierem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem i oregano a następnie wszystko mieszam. Kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam obficie curry, solą, papryką słodką (najlepiej jest zostawić na jakiś czas przyprawione mięsko wtedy lepiej smakuje ale nie jest to konieczne) i wykładam na wcześniej przygotowane warzywa. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C z termoobiegiem i piekę przez
Kuchnia VikiSkładniki mięso kurczaka - dowolne kawałki puszka mleczka kokosowego pęczek szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry - Kanokwan 3-4 ząbki czosnku szczypta estragonu sok z mniej więcej połowy cytryny 200 ml bulionu drobiowego Przygotowanie Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Do bulionu dodać pastę curry, mleczko kokosowe, sok z cytryny po czym
Gaździnka warzyłyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 listki laurowe szczypta tymianku sól, pieprz 150 ml bulionu 1-2 filety z kurczaka wędzona papryka estragon, lubczyk dwie łyżeczki pasty curry Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić
Gaździnka warzyfirmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma curry 1 łyżka mąki 1. Bulion podgrzewamy. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyodmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką, curry, chili, kuminem i pieprzem. Dodatkowo do nadzienia wykorzystałam zrumienioną cebulkę z marchewką, a przed podaniem polałam je masłem z chrupiącymi listkami szałwii. Wyszło pysznie:) Składniki (na ok 30 sztuk(...)czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło klarowane szałwia Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć
Obiad gotowybyła chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna, pikantna, z nuta(...)kokosa, curry, rozgrzewająca – prawdziwa feeria smaków. Jak dowiedziałyśmy się, ta zupa ze względu na rozgrzewające właściwości zazwyczaj jest serwowana w sezonie jesienno-zimowym, jednak na specjalne zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem. Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi
Obiad gotowyMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 3 duże pory, 8 średnich ziemniaków, większa cebula, 1 l bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, curry, pieprz cayenne, sól, lubczyk, 100 g kremowego serka topionego. Dodatkowo: 20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach), po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można(...)każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku i soli. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut. Warzywa miksuję na krem. Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam
JejKuchnia