curry - 8456 przepisów (strona:161/564)

Zupa krem z kurek i prawdziwków 128

Składniki: ok. 300 g świeżych kurek, 200 g świeżych prawdziwków, 1 łyżka masła,  1 duży ząbek czosnku, 90 g serka topionego np. emmentaler, ½ łyżeczki curry, ok. 800 ml bulionu drobiowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Rada: kilka najmniejszych grzybków odkładamy, przesmażamy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i skórki(...)drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby. Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna z nich odparować. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy curry i gotujemy ok. 20 min. Rada: czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych grzybów, dlatego lepiej pokroić je na niewielkie kawałki. Całość miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem serka topionego

Moniki Smakołyki
Sos pomidorowy z kurczakiem, ciecierzycą i mlekiem kokosowym 109

przecieru pomidorowego 500-600g piersi z kurczaka 3/4 szklanki ciecierzycy 1 żółta papryka 200ml mleka kokosowego 100ml śmietanki łyżka soku z cytryny lub limonki do mięsa:  przyprawa curry, majeranek, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona chilli mielone, PRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości w świeżej(...)osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przyprawami (curry, majeranek, pieprz, papryka i chilli - przypraw dodajemy w zależności od mięsa - każdy kawałek powinien być nimi pokryty ), dodajemy trochę oliwy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie mięso podsmażamy w WOKu. Paprykę kroimy i dorzucamy do mięsa. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy

Gotowanie jest łatwe
Pieczone nuggetsy na pure ziemniaczanym z sałatką i sosem czosnkowym 77

mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. 2. Kurczaka marnujemy w maślance, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli i pieprzu. 3. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kolorowa sałatka bowl – przepis krok po kroku 136

dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie.     Składniki:     Grillowany kurczak:   1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek sól, szczypta pieprzu cayenne     Ciecierzyca z patelni:   1 puszka ciecierzycy(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz     Warzywa:   1 papryka 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe 1 średni ogórek zielony garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli) garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego

kuron.com.pl
Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ananasem 146

papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 puszka ananasa 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki ostrej papryki (ja nie dałam) 1/2 łyżeczki curry 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3/4 szklanki passaty pomidorowej sok (syrop) z ananasa około 80 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz sól 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem(...)papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jak będzie usmażony to przełożyć na talerzyk.  2. Na pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, później dodać paprykę pokrojoną w paski, marchewkę pokrojoną w plasterki albo paski, czosnek przepuszczony przez praskę

kruche babeczki
Zielone naleśniki 144

będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni.   Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra, czosnek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju kokosowego (oleju rzepakowego) Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku wg uznania pieprzem(...)curry, papryką, czosnkiem. Do usmażonego kurczaka dodajemy posiekany na paski szpinak i chwilkę dusimy. Dosypujemy gałkę muszkatołowej i ściągamy patelnię z palnika. Ser kroimy w kostkę i dodajemy go do farszu. Aby ułatwić sobie krojenie wystarczy posmarować ostrze noża odrobiną oliwy. Całość delikatnie mieszamy. Celowo nie dodaję soli do kurczaka, bo serek idealnie równoważy ten smak. Naleśniki możemy składać

Emskie Smaki
Kotlety z soczewicy 118

czerwonej soczewicy 1 szklanka wody 1 marchewka 1 mała czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 garść świeżej bazylii 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy na wolnym ogniu w jednej szklance wody z solą ok 20 minut – tak aby była miękka. W czasie gotowania marchewkę ścieramy(...)ugotowaną soczewicę, odsączamy wodę, która nie odparowała i połowę dodajemy do warzyw na patelni, a drugą część blendujemy. Powstałą masę mieszamy z zawartością patelni. Całość doprawiamy pieprzem, papryką i curry. Formujemy 4 kotleciki i kładziemy je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy 25 – 30 minut w 200 o C. Możemy podawać je z warzywami lub jako zamiennik

Emskie Smaki
Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z  ryżem z kalafiora 77

Szybki przepis na niecodzienne szaszłyki, macerowane w zaprawie z masła orzechowego, mleka kokosowego, soku z limonki i curry. Czas przygotowania : Godzina marynowania Czas smażenia : 12-15 minut Liczba porcji : 2 Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów(...)proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie

Niedzielny kucharz
Środa: Niskokaloryczny hinduski kebab 133

kcal, a cały obiad około 300 kcal. Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Obiad na 300 kalorii Przepis pochodzi z bloga Kevina Curry, bardzo popularnego nowojorskiego blogera, autora FitmenCook. Kevin jest faktycznie szczupły i nieźle przypakowany. Stosuje dietę keto i robi jedzenie na cały tydzień, stosując metodę mix&match. Polega(...)cieszący się ogromną popularnością przepis na domowy kebab Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ szklanki ryżu 1 łyżka masła lub oliwy ½ łyżeczki kuminu 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego) 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź

Niedzielny kucharz
Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką 137

życzę :-) Składniki na 4 porcje: średni bakłażan średnia cukinia papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnki 200 g kaszy gryczanej  1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki curry   olej rzepakowy do smażenia 1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie(...)minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.  3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego

kruche babeczki
Kuskus perłowy w grzybami leśnymi 183

temu niepowtarzalny smak uzyskałam. Kuskus wyszedł bardzo grzybowy, pyszny, kremowy.   Składniki: ok. 350 oczyszczonych grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki), 1 duża biała cebula, 2 łyżki masła, 1 płaska łyżeczka curry, na czubek łyżeczki kurkumy z chili i kardamonem ( Kotanyi ), 3 duże łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (na 1 l wody) ( Winiary ),   240 g kuskusu perłowego z warzywami (w woreczkach(...)patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Całość smażymy. W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l). Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę,  sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu. Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą

Moniki Smakołyki
Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim 79

marchewka oraz obowiązkowo mozzarella. około 500 g piersi kurczaka 1 duży por 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 200 g tartej mozzarelli 1 op. ciasta francuskiego majonez szczypta curry sól, pieprz opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą. Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju, wrzucamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Na samym końcu dodajemy posiekaną kapustę, smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu. Wykładamy przygotowany farsz

Smaki Na Talerzu
Leczo z boczkiem po mojemu 117

cebule średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a   cebulę(...)kostkę ok. 1 cm na 1cm. W dużym garnku o szerokim dnie podsmażamy boczek. Następnie dodajemy olej, czosnek, cebulę i całość podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pomidorki, sos sojowy, curry,   seler i paprykę słodką. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy cukinię i kilka min dusimy pod przykryciem. Cukinia powinna być

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania