warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę(...)miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami
Wymiar Zdrowiacebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2-3 garście zielonej soczewicy, 2 ziemniaki, 1 marchewka, mała papryka czerwona, około 10 brukselek, mała cukinia, łyżeczka proszku curry, sól, pieprz, oliwa lub olej. Zrób tak: cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż w średnim garnku na oliwie, dodaj curry, wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około
Kulinarna Polskaniemal tak samo, jak klasyczny – najpierw trzeba zmiksować ciecierzycę z tahiną i cytryną, a na koniec dodać dyniowe purée, wtedy uzyskamy gładką kremową kosystencję. Piękny słoneczny kolor zawdzięczamy dyni, curry i kurkumie. Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka puree z pieczonej dyni hokkaido 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżka tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry
Życie zaczyna się w kuchnikażdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki: 1 mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól i pieprz(...)łyżki wody Dodatki: pomidorki koktajlowe świeże zioła Przygotowanie: Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, papryką i curry i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy miksturą kalafior. Kalafior przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy
Smakowity Blog Kulinarnywarzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę(...)miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami
Wymiar Zdrowiadyni 120 gramów marchewki 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła sól szczypta chili po dużej szczypcie imbiru w proszku, gałki muszkatołowej i curry Śmietanka słodka 30 % ok 50 ml. Obraną i wypestkowaną dynię pokroić w dużą kostkę.( Dyni Hokkaido nie musimy obierać) Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaka i marchewkę obieramy(...)wraz z ziemniakami i ząbkiem czosnku, zalewamy ok. 3 szklankami wody. Tyle aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Zupę zmiksować na jednolity krem. Doprawiamy solą, imbirem, gałką muszkatołową curry i chili. Wlać śmietankę i całość wymieszać. (Śmietankę można zastąpić np. mlekiem kokosowym). Podawać z prażonymi pestkami dyni, grzankami, lub groszkiem ptysiowym Smacznego
Andzia PichciRadość jest podwójna. zupa: 50 dkg podgrzybków 5 grzybów kani 1 cebula 2 marchewki 1 por biała część 1 kawałek selera 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki oregano świeże 200 ml śmietanki 30 % sól, pieprz kulki z kaszy: 1 woreczek kaszy 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka parmezanu(...)rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w talarki, i chwilę smażę. Dodaję curry, liść laurowy, ziele, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję grzyby, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, dodaję natkę
wesoła kuchniaZapraszam Was na wegetariańskie pulpety z cukinii i ziemniaków, duszone w pysznym sosie curry na bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe
Smaczny zeszytDoskonały smak mięsa podkreślony esencją Knorr do duszonych mięs Co potrzeba: 1 kg udźca z indyka bez kości, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, ½ płaskiej łyżeczki curry, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1 duża, czerwona, mięsista papryka, 1 średnia cukinia (500 g) sól Wykonanie: Indyka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paseczki(...)cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię dajemy 5 łyżek oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, pokrojonego indyka, pieprz, curry, słodką paprykę, smażymy na dużym płomieniu ciągle mieszając 5-6 minut, aż płyn się wysmaży, a będzie widoczny tylko tłuszcz. Mięso powinno być soczyste, usmażone, ale nie spieczone. Mięso przekładamy bez tłuszczu
Bułka z Chlebemwspólnego z „koszmarem z dzieciństwa” Co potrzeba: Makaron tagliatelle, 800 g piersi z kurczaka, 500 g świeżych liści szpinaku, 4 średnie cebule, 6 średnich ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, 1 czubata łyżka masła, Olej rzepakowy, Sól Co potrzeba na sos: 330 g kwaśnej śmietany 18%, 1/3 szklanki wody, Szczypta soli, Szczypta bazylii(...)rozgrzanymi 4 łyżkami oleju. Smażymy na średnim płomieniu rozkładając kurczaka równomiernie na patelni. Kiedy spód plasterków zacznie się ścinać, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy 3-4 minuty, żeby druga strona również się ścięła. Po tym czasie odwracamy jeszcze raz i smażymy 1 minutę. Mięso
Bułka z Chlebemziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone z puszki z ziołami 100 ml wywaru warzywnego, może być z kostki posiekana natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej lub masło klarowane Filety pokroić(...)posypać pieprzem odstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, zeszklić posiekane warzywa. Dodać pomidory z puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec
gotuj ze mnąśniadania. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 400g fileta z kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa (320g) 1 por 2 łyżeczki przyprawy curry 4 łyżki majonezu olej rzepakowy pieprz cytrynowy sól morska Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości(...)Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. 3. Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew. 4. Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszki korzeń (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 płaskie łyżeczki curry, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki kaszy kuskus, pęczek świeżego koperku. Przygotowanie: Rada: czas(...)gulasz szybko przygotujemy. Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie plasterki o równej grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy do pojemnika, solimy, oprószamy pieprzem, curry, wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Przygotowujemy warzywa: pora kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, czosnek w drobna kostkę, a marchew i pietruszkę w grubsze pół plasterki. Przygotowujemy garnek
Moniki Smakołykilanguage:#0400;} Sałatkę makaronową z tuńczykiem robimy dość często, w wielu wariantach smakowych. Dodatek owoców przyjemnie komponuje się z rybą, a całość świetnie uzupełnia wegański majonez z mango i curry. Składniki: 250 g makaronu risoni 10 sztuk liczi 1 kiwano 1 mała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka 2 puszki tuńczyka w oleju 250 ml majonezu wegańskiego mango(...)curry Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font
R'n'G KitchenNiskokaloryczne danie stworzone na pyszną przekąskę lub jako doskonały zamiennik kanapki pakowanej do pracy na lunch. Przygotowanie sajgonek wymaga trochę precyzji, ale wysiłek się opłaci. Zobacz przepis Błyskawiczne curry z małż i kurczaka Bardzo aromatyczne danie, pachnące korzennymi przyprawami, które zrobicie w 25 minut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł
Niedzielny kucharz