curry - 8456 przepisów (strona:158/564)

Kiełbasą z grzybami shimeji i kaszą o nucie wędzonej papryki 107

kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny  https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone, kilka sztuk dużych kapary, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Z kiełbasy ściągamy(...)skosie. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się, otrzymamy pojedyncze grzybki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem soli. Dodajemy kiełbasę, podsmażamy i doprawiamy curry. Pod koniec dokładamy grzyby i całość krótko podsmażamy. Doprawiamy chili, pieprzem i solą. Pietruszkę siekamy i mieszamy z kiełbasą, łączymy z kaszą. Przed podaniem całość oprószamy papryką wędzoną i podajemy

Moniki Smakołyki
Pizzerinki -tartaletki 107

świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki  przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Do miski z mąką wlać olej i drożdże z mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić(...)mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Nadmorskie frytki po kenijsku 77

folii aluminiowej, abym mógł je zjeść na ciepło. Ciepłe i ostre, idealne na temperaturę bliską 0, z wiatrem znacznie pogarszającym jej odczuwalność.  Składniki: - ziemniaki - cebula - czosnek - chilli - imbir - curry Curry chwilę podsmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do miękkości i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, chilli i imbir. Chwilę smażymy, ale nie za długo, żeby nie spalić dodatków. Dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron udon z kurczakiem i warzywami 86

Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka (ewentualnie ulubione zioła) 200 g warzyw mieszanki chińskiej łyżeczka imbiru łyżeczka ostrej papryki szczypta curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć) 200 g makaronu udon natka/szczypiorek do dekoracji łyżka oleju Przepis 1 Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze(...)drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy mieszankę chińską i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi. 3 Następnie dodajemy przyprawy: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę ostrej papryki, szczyptę curry, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu słodkiego chili (można pominąć). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie mieszamy. 4 W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek makaron i gotujemy 3 minuty

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka Miś 97

opakowanie makaronu dowolnego ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Curry ·        1 opakowanie Tagliatelle z kurczakiem ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Z mięsa usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w kostkę(...)Prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz curry. 3.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 4.   Fasolki usuwamy końcówki, kroimy na połówki i gotujemy również w osolonej wodzie. 5.   Na makron wykładamy mięso. 6.   Papryki kroimy na połówki, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki. 7.   Prużymy na rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 143

mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone do smaku, pęczek koperku. Przygotowanie: Przygotowujemy dużą patelnię. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się(...)się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy curry i mięso podzielone na małe części. Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy

Moniki Smakołyki
Gulasz z batatami i kurczakiem 129

kurczaka 1 batat 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz koperek, natka pietruszki papryka ostra, papryka wędzona 1/2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 1/2 puszki kukurydzy olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, pięć łyżek oleju i odstawiam w marynacie(...)Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym ogniu duszę aż warzywa będą miękkie. Dodaję kurczaka, doprawiam według uznania, dodaję natkę, koperek

wesoła kuchnia
Krem z dyni ze smażonymi klopsikami 75

zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia klopsików zupa : 1 dynia Hokkaido, średniej wielkości 2 niezbyt duże ,ziemniaki 1 cebula , średniej wielkości 1,5 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej ,mielonej papryki 2 litry bulionu cielęcego ( może być z kostki lub dowolny inny wywar , byle o delikatnym smaku ) 4 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego cynamonu(...)wyciśniętym praską czosnkiem , mieloną papryką , smażymy na maśle , także do momentu aż się mocno zrumienią . Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią . Dodajemy obrane pokrojone , ziemniaki , chilli , cynamon, curry , koncentrat pomidorowy i bulion . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż warzywa zaczną się rozpadać . Blendujemy , doprawiamy śmietaną , solą do smaku . Serwujemy na gorąco wymieszaną ze smażonymi klopsikami , posypana

Ogrodnik w podróży
Zupa pietruszkowo – gruszkowa 91

kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym curry 1 łyżeczka papryka w proszku 1 łyżeczka sól, pieprz 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych natka pietruszki ,posiekana grzanki z chleba razowego, opcjonalnie Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra(...)pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy rozdrobnione orzechy i dekorujemy wierzch zupy w miseczce. Posypujemy natką pietruszki. Doskonale sprawdzają się grzanki, opcjonalnie można podać do zupy. Smacznego

gotuj ze mną
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 65

warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka.  Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę(...)miąższ z dyni.  Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni.  Zalać rosołem, zagotować.  Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem na papkę.  Podawać z prażonymi orzechami

Wymiar Zdrowia
Rozgrzewająca i zdrowa wegańska zupa jarzynowa z soczewicą. PRZEPIS 104

cebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2-3 garście zielonej soczewicy, 2 ziemniaki, 1 marchewka, mała papryka czerwona, około 10 brukselek, mała cukinia, łyżeczka proszku curry, sól, pieprz, oliwa lub olej. Zrób tak: cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż w średnim garnku na oliwie, dodaj curry, wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około

Kulinarna Polska
Humus z dynią 104

niemal tak samo, jak klasyczny – najpierw trzeba zmiksować ciecierzycę z tahiną i cytryną, a na koniec dodać dyniowe purée, wtedy uzyskamy gładką kremową kosystencję. Piękny słoneczny kolor zawdzięczamy dyni, curry i kurkumie. Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka puree z pieczonej dyni hokkaido 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżka tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczony kalafior z hummusem 124

każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki: 1 mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól i pieprz(...)łyżki wody Dodatki: pomidorki koktajlowe świeże zioła Przygotowanie: Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, papryką i curry i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy miksturą kalafior. Kalafior przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 69

warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka.  Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę(...)miąższ z dyni.  Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni.  Zalać rosołem, zagotować.  Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu.  Następnie zmiksować blenderem na papkę.  Podawać z prażonymi orzechami

Wymiar Zdrowia
Zupa krem z dyni 133

dyni 120 gramów marchewki 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła sól szczypta chili po dużej szczypcie imbiru w proszku, gałki muszkatołowej i curry Śmietanka słodka 30 % ok 50 ml. Obraną i wypestkowaną dynię pokroić w dużą kostkę.( Dyni Hokkaido nie musimy obierać) Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaka i marchewkę obieramy(...)wraz z ziemniakami i ząbkiem czosnku, zalewamy ok. 3 szklankami wody. Tyle aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Zupę zmiksować na jednolity krem. Doprawiamy solą, imbirem, gałką muszkatołową curry i chili. Wlać śmietankę i całość wymieszać. (Śmietankę można zastąpić np. mlekiem kokosowym).  Podawać z prażonymi pestkami dyni, grzankami, lub groszkiem ptysiowym Smacznego

Andzia Pichci