curry - 8456 przepisów (strona:158/564)

PROSTY KURCZAK PO TAJSKU 128

nierafinowany, o smaku kokosa) - przyprawa do dań tajskich (u mnie Kotanyi- same zioła bez zbędnych dodatków) - sól, świeżo mielony pieprz - chili (u mnie z młynka) - czosnek mielony (nie trzeba) - curry (opcjonalnie, nie jest to mus) dodatkowo: - ryż (u mnie 300g surowego) ugotowany wg tego przepisu   lub makaron chiński, itp. Kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki. Obsmażamy z każdej strony(...)oleju kokosowym. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, posypujemy ziołami tajskimi i czosnkiem mielonym oraz curry (gdy dajemy). Usmażone mięso przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni smażymy mieszankę warzyw chińskich, doprawiamy solą oraz ziołami. Gdy odparuje z warzyw woda dorzucamy kawałki kurczaka. Dodajemy mleczko kokosowe. Całość zagotowujemy. Posypujemy chili (ja daję kilka przekręceń młynka), doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku

Smaczne Zdrowe
Salatka warstwowa z kurczakiem i brokułem 166

dużą szklaną salaterkę lub 2 mniejsze 35 dag piersi z kurczaka - pojedyncza  2 łyżki oleju sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 3 szczypty curry  6 łyżek jogurtu naturalnego - gęstego 5 łyżki majonezu  3 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej brokuł  170 g sera fety lub cała(...)parboiled 80 g żółtego sera 2 garści słonecznika garść pestek z dyni Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.  Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  W kubku mieszamy jogurt, majonez oraz

Gotuj z Agnes
Zupa krem z dyni piżmowej 84

bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku. Aby podkreślić jej walory smakowe doprawiamy imbirem, wędzoną sproszkowaną papryką, opcjonalnie można dodać curry. Dynia to źródło witaminy E, B , kwasu foliowego, manganu. Możemy z niej przygotowywać dania zarówno słodkie jak i słone. Posiada dużo miąższu i stosunkowo mało nasion. Jako ciekawostka, nie Wiem(...)ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego imbir świeży lub sproszkowany papryka wędzona w proszku śmietana 12% mały kubek 1 szt (kostka), serek topiony śmietankowy curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka kromek chleba na grzanki opcjonalnie ocet balsamiczny Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni

gotuj ze mną
Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni 121

oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Z cytryny wyciśnij(...)wcześniej upieczonej w plastrach jak w tym przepisie ) 5 marchewek 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku kawałek 3 cm świeżego imbiru 2 szczypty mieszanki curry 2 szczypty kurkumy 2 szczypty kardamonu 1 szczypta papryczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1/2 litra

Eat me! Fit me!
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 78

pieczarek 1 l bulionu warzywnego 1 filet z kurczaka ((200 g)) 1 papryka czerwona 1 limonka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania) Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę na łyżce oleju. Kurczaka pokrój w drobne kawałki i dodaj do czosnku. Smaż do momentu, gdy kurczak(...)zmieni kolor na jasny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a pieczarki w małe kawałki. Do kurczaka dodaj paprykę, pieczarki oraz łyżeczkę imbiru, curry oraz łyżkę sosu sojowego. Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj. Gotuj zupę 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty sok z limonki i ponownie dokładnie wymieszaj. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją

Przepisy na widelcu
Kiełbasą z grzybami shimeji i kaszą o nucie wędzonej papryki 102

kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny  https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone, kilka sztuk dużych kapary, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Z kiełbasy ściągamy(...)skosie. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się, otrzymamy pojedyncze grzybki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem soli. Dodajemy kiełbasę, podsmażamy i doprawiamy curry. Pod koniec dokładamy grzyby i całość krótko podsmażamy. Doprawiamy chili, pieprzem i solą. Pietruszkę siekamy i mieszamy z kiełbasą, łączymy z kaszą. Przed podaniem całość oprószamy papryką wędzoną i podajemy

Moniki Smakołyki
Pizzerinki -tartaletki 105

świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki  przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Do miski z mąką wlać olej i drożdże z mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić(...)mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Nadmorskie frytki po kenijsku 74

folii aluminiowej, abym mógł je zjeść na ciepło. Ciepłe i ostre, idealne na temperaturę bliską 0, z wiatrem znacznie pogarszającym jej odczuwalność.  Składniki: - ziemniaki - cebula - czosnek - chilli - imbir - curry Curry chwilę podsmażamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do miękkości i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, chilli i imbir. Chwilę smażymy, ale nie za długo, żeby nie spalić dodatków. Dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron udon z kurczakiem i warzywami 83

Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka (ewentualnie ulubione zioła) 200 g warzyw mieszanki chińskiej łyżeczka imbiru łyżeczka ostrej papryki szczypta curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć) 200 g makaronu udon natka/szczypiorek do dekoracji łyżka oleju Przepis 1 Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze(...)drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy mieszankę chińską i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi. 3 Następnie dodajemy przyprawy: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę ostrej papryki, szczyptę curry, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu słodkiego chili (można pominąć). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie mieszamy. 4 W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek makaron i gotujemy 3 minuty

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka Miś 93

opakowanie makaronu dowolnego ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Curry ·        1 opakowanie Tagliatelle z kurczakiem ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Z mięsa usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w kostkę(...)Prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz curry. 3.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 4.   Fasolki usuwamy końcówki, kroimy na połówki i gotujemy również w osolonej wodzie. 5.   Na makron wykładamy mięso. 6.   Papryki kroimy na połówki, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki. 7.   Prużymy na rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 137

mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone do smaku, pęczek koperku. Przygotowanie: Przygotowujemy dużą patelnię. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się(...)się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy curry i mięso podzielone na małe części. Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy

Moniki Smakołyki
Gulasz z batatami i kurczakiem 126

kurczaka 1 batat 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz koperek, natka pietruszki papryka ostra, papryka wędzona 1/2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 1/2 puszki kukurydzy olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, pięć łyżek oleju i odstawiam w marynacie(...)Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym ogniu duszę aż warzywa będą miękkie. Dodaję kurczaka, doprawiam według uznania, dodaję natkę, koperek

wesoła kuchnia
Krem z dyni ze smażonymi klopsikami 73

zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia klopsików zupa : 1 dynia Hokkaido, średniej wielkości 2 niezbyt duże ,ziemniaki 1 cebula , średniej wielkości 1,5 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej ,mielonej papryki 2 litry bulionu cielęcego ( może być z kostki lub dowolny inny wywar , byle o delikatnym smaku ) 4 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego cynamonu(...)wyciśniętym praską czosnkiem , mieloną papryką , smażymy na maśle , także do momentu aż się mocno zrumienią . Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią . Dodajemy obrane pokrojone , ziemniaki , chilli , cynamon, curry , koncentrat pomidorowy i bulion . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż warzywa zaczną się rozpadać . Blendujemy , doprawiamy śmietaną , solą do smaku . Serwujemy na gorąco wymieszaną ze smażonymi klopsikami , posypana

Ogrodnik w podróży
Zupa pietruszkowo – gruszkowa 89

kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym curry 1 łyżeczka papryka w proszku 1 łyżeczka sól, pieprz 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych natka pietruszki ,posiekana grzanki z chleba razowego, opcjonalnie Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra(...)pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy rozdrobnione orzechy i dekorujemy wierzch zupy w miseczce. Posypujemy natką pietruszki. Doskonale sprawdzają się grzanki, opcjonalnie można podać do zupy. Smacznego

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania