kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/rabaton-gnudi-czyli-woskie-kluski.html Składniki: 400 g liści szpinaku 200 g sera ricotta 50 g świeżo startego Parmezanu 1 jajko ok. 80-100 g mąki pszennej 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej-lub bez gałki sól i pieprz do smaku do podania: 40 g masła i ok. 15 listków świeżej szałwi(...)Opis przygotowania: Szpinak umyć, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i gotować ok. 2-3 minut. Następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody i drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać ricottę, parmezan, jajko, gałkę muszkatołową i mąkę - mąkę należy dodawać stopniowo. Masa będzie dosyć miękka, ale w żadnym razie nie powinna być płynna. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić
w mojej kuchniszklance listków mlecza, szczytowych listków młodych pokrzyw i szpinaku(...)stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs lub wegetariańską przekąskę
w mojej kuchniSKŁADNIKI 0,5 kg bobu 1-1,5 szklanki pokrojonego szpinaku świezego sól, pieprz(...)szarych łupin. Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom
w mojej kuchnizdrowie-zielony sok ! Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie(...)połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów. Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Jest 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, najbardziej całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy
w mojej kuchniszybki przepis na obiad na raz! Świeże składniki, proste przygotowanie i danie główne gotowe :) Składniki (1 porcja): 30 g makaronu pełnoziarnistego 150 g piersi z kurczaka duża garść świeżego szpinaku 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, chilli Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulkę(...)wyciśnięty czosnek. Dodać obraną i cieniutko pokrojoną marchewkę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 15 minut. Dodawać wody w razie potrzeby. Następnie dodać szpinak i dusić 10 minut. Przyprawić. Wymieszać. Chwilkę poddusić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Smacznego
Zdrowie na języku :Pproszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania). Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz) (sama średnio toleruje sery w ogóle, dlatego od jakiegoś czasu jeśli już używać sera(...)właściwej konsystencji (jak już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można go podsmażyć zanim wrzucimy na patelnie szpinak - ma inny aromat. Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp. 200 stopni (trochę ciasta zostawiamy na wierzch), następnie wykładamy farsz, na górze robimy kratkę
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisygodzin biologicznego ciągu. Oczywiście z przerwą na obiad. Super :) ~ Jajka sadzone w warzywach z chlebem żytnim i masłem ~ Składniki: 2 jajka 1/2 małej cukinii 1 duży pomidor 100g szpinaku łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obieramy i kroimy na kawałeczki. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, szpinak siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Gdy woda z warzyw w większości
Kuchenny Skrawek Niebawszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona(...)absolutnie do wszystkiego. A do twarogu to już obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania
Życie na widelcuflądrę do tygodniowego menu obiadowego!. Zapraszam do polubienia bloga i komentowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania 25 minut Składniki: 1 lub 2 flądry 4 ziemniaki Olej rzepakowy Szpinak świeży Sos winegret Masło Zioła prowansalskie Czosnek granulowany Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Ziemniaki kroimy w słupki na frytki, smażymy we frytownicy aż będą miękkie i chrupkie(...)smażymy na patelni z 2 stron 3/ Łyżkę miękkiego masła łączymy z odrobiną czosnku granulowanego i ziół prowansalskich oraz solą himalajską i formujemy mały kwadrat 4/ Na talerz wykładamy szpinak i polewamy sosem winegret. Układamy usmażone, odsączone z tłuszczu frytki które posypujemy solą i pieprzem oraz dobrze wysmażoną flądre. Podajemy z masełkiem i plastrem cytryny. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna PasjiKasze, moja wielka miłość, mogę jeść bardzo często. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na obiad, bardzo syty, ale bezmięsny. Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Składniki: 2 garście szponaku baby 1/2 brokuła 2 ząbki czosnku 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 łyżki ricotty oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy czosnek pokrojony na plasterki, po chwili dodajemy(...)brokuła podzielonego na małe różyczki. Podsmażamy, aż będą miękkie. Do czosnku z brokułami dodajemy szpinak, as gdy zmienjszy swą objętość wsypujemy kaszę, całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z ricottą na wierzchu
Moja smaczna kuchniatego zielona herbata lub sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy. Jem zdrowo: sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Składniki 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 garści mix sałat z szpinak baby 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki oliwek 0,5 kulki mozzarelli 1 łyżeczka siemia lnianego 3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego listonic(...)name = "Jem zdrowo: sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 łyżeczka suszonego tymianku 2 garści mix sałat z szpinak baby 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki oliwek 0,5 kulki mozzarelli 1 łyżeczka siemia lnianego 3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok
CoolinarniePLwiśni, aronii czy jagód. Pomarańczowy lukier: dodatek soku z marchwi. Żółty lukier : jasnożółty - sok z cytryny, intensywnie żółty - kurkuma, żółtko jajka Zielony lukier : zmiksowane liści mięty, łyżki gotowanego szpinaku lub sok ze szpinaku
Pyry na Gazśląskie. Mała zmiana a cieszy oko i kubki smakowe:) Składniki: ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka mąki pszennej 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego) 2 jajka sól,pieprz Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć(...)równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony z nadmiaru wody, podduszony i przestudzony szpinak. Dosypać trochę maki ziemniaczanej i wyrobić ciasto. Z gotowych mas odrywać równe kawałki i formować kulki, układać je na oprószonej mąką stolnicy/blacie. Można je delikatnie spłaszczyć i koniecznie palcem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagotowego ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 10-12 średniej wielkości pieczarek ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy) 1/2 czerwonej papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka oliwy 1 żółtko do posmarowania warkoczy A jak to zrobić: Płat ciasta francuskiego dzielimy(...)oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej płatów ciasta (jak na powyższym zdjęciu). Dodajemy szpinak, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posypujemy żółtym serem. Teraz już można zacząć zaplatanie, na przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz. Wygląda
Kuchnia w opałach