curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy) Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem posypane dymką lub kolendrą. Smacznego
Mango Papajapowiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku(...)momentu zarumienienia. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę
VioletoweKucharzeniePrzepisy na Kieszonki schabowe ze szpinakiem i Curry wurszt dostępne są po kilknięciu w nazwę :) Zobaczcie, może i Was do czegoś zainspirują :) Śniadanie nr 1 Kanapki upieczone w tosterze, z serem, pomidorkiem i czerwoną cebulą z prawdopodobnie najlepszych tostów na świecie, bo z samych naturalnych składników- wyprodukował je dla mnie mój teść, stąd ta pewność :) A do picia tradycyjnie zielona(...)herbatka, żeby się dobrze obudzić :) Śniadanie nr 2 Budyń waniliowy z czekoladowymi kropelkami Obiad: Kieszonki schabowe faszerowane serem goudą i szpinakiem z frytkami. Do picia woda z listkami mięty. Deser: Banan + jabłko + mandarynka Kolacja: Curry wurszt z keczupem i tostami Do picia herbatka z 7 ziół R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy RajChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna PasjiKolejną zupą przegotowaną dla Młodego jest zupka szpinakowa. Bardzo mu taka smakuje. Składniki: 1 średni ziemniak kawałek korzenia pietruszki 1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet) 1 łyżka masła / oleju / oliwy kasza manna (opcjonalnie) woda Sposób wykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy pietruszka i ziemniak są miękkie, to dorzucamy 1 brykiet(...)szpinaku. Zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz. 3. Do zupy można pod koniec dodać kaszy manny. 4. Gotową zupkę miksujemy
Kuchnia domowa AniWspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację Składniki: 1 opakowanie makaronu świderek 400 g szpinaku mrożonego 1 serek topiony o dowolnym smaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 Mozzarella sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: S zpinak wkładamy do rondla i na wolnym ogniu odmrażamy(...)rozmrożeniu dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i serek topiony przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, do naczynia żaroodpornego wkładamy masło układamy warstwami makaron na przemian ze szpinakiem zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zapiekania układamy na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i wkładamy na parę minut do piekarnika. Gdy ser się rozpuści
kgwjanczewoziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo 4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami, wbić jajka, dodać bułkę tartą(...)patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy - do miseczki wlać jogurt, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać. Górę i dół bułek posmarować sosem. Układać szpinak, burger z buraków, pomidor, cukinia i cebula
pink envelopepłatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić
Qlinarnie i Qlinarniefamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu penne (400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Ugotuj makaron al dente. Przełóż do garnka i przykryj pokrywką. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż(...)rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw z ognia i dodaj śmietanę, sól, pieprz. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Przed podaniem posyp dużą ilością startego żółtego sera. Pycha! Porcje: 3-4. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałam Hair (1979, Miloš Forman). Klasyka kina, świetny musical (choć raczej takowych nie oglądam). Lata 70-te XX wieku
Qlinarnie i Qlinarnieminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1 opakowanie szpinaku liściastego 1 opakowanie sera feta sól, pieprz 1 opakowanie canelloni (24 szt.) 10 dag startego żółtego sera Sos: 2 ząbki czosnku olej 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej papryki(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek, dodaj szpinak i duś kilka minut. Zestaw z ognia. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki canelloni farszem (przyda
Qlinarnie i QlinarnieSpecjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła obsługa. Bardzo przystępne ceny i duże lub przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane(...)przystało na Matryoshkę, dostajemy w … matrioszce. Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made
Qlinarnie i Qlinarniewarzyw i owoców! Smakuje genialnie! Jeśli nie boisz się eksperymentów kulinarnych, musisz koniecznie wypróbować. Sałatka pochodzi z Hiszpanii. Przepis z książki Kuchnia wegetariańska świata . Składniki: 4 pomarańcze 200 g szpinaku 1/2 czerwonej cebuli 150g czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki, zbierz wyciekający sok do miseczki. Umyj szpinak
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak
Qlinarnie i QlinarnieTaki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa 1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki(...)kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru dodać wszystkie warzywne składniki
Jadło i czytadłociasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek(...)potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadło