proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ser grana padano pieprz kolorowy sól ziołowa olej rzepakowy A jak to zrobić: Makaron zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Różyczki(...)patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachzapiekałam w piekarniku, ale i tak było smacznie i aromatycznie. Polecam szczególnie na "leniwe" poranki. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek do smażenia 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 garść świeżego szpinaku 1 mięsisty pomidor 1 łyżka startego ostrego sera żółtego sól pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie(...)długo, żeby czosnek się nie przypalił). Szpinak umyć i drobno pokroić. Wrzucić do podsmażonej cebuli i dusić, aż siądzie. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć około 10 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Posypać startym serem. Usmażyć (ja to zrobiłam na tej samej patelni) jajko sadzone, złożyć je na pół i ułożyć na wierzchu
Kuchnia w opałachczasu na przesilenie jesienne :) Obowiązków sporo, czasu mniej. Mimo wszystko trwaj chwilo, trwaj.... SKŁADNIKI: 200 g makaronu (dowolnego) 300-400 g mielonego mięsa z łopatki 1 opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól pieprz szczypta chilli szczypta kolendry i lubczyku (użyłam suszonych) żółty ser (w moim przypadku gouda) słodka, mielona papryka masło do posmarowania naczynia(...)przełożyć na spód, wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć, doprawiając przyprawami do smaku. Szpinak zblanszować i przełożyć do mięsa. Przy pomocy blendera, zmiksować wszystko na jednolitą masę, którą wyłożyć na przygotowany makaron. Na wierzch ułożyć plastry sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 170 stopni
Kuchnia w opałachszczypta mieszanki ulubionych ziół szczypta soli 1/2 dojrzałej gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 20 g orzechów włoskich 50 g pokruszonego sera pleśniowego z niebieską nitką 1 garść młodego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz A jak to zrobić: Do rondelka wlać wodę i zagotować. Dodać pierś(...)wystygnięcia. Pokroić ostudzonego kurczaka na plasterki o grubości 1 cm. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i obtoczyć w soku z cytryny. W salaterce wymieszać kurczaka z serem, gruszką, szpinakiem i orzechami. Przygotować dressing: zmieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz, polać dressingiem i podawać
Kuchnia w opałachzmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię ? Na pewno nie dziś ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1 garść świeżego szpinaku 3 pomidory śliwkowe 100 g wędzonego łososia 1 kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki 30% sól pieprz(...)zrobić: Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem. Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na przygotowaną tartę. Na wierzchu ułożyć łososia i plastry mozzarelli. Piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachsmakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie(...)Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy
IMPRESJA SMAKUjest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól(...)pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej
IMPRESJA SMAKUupiecze. Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 1 pojedyncza piers z kurczaka Garść oliwek czarnych i zielonych 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 mały słoik pomidorow suszonych Kawałek sera pleśniowego typy "lazur" (moze byc tez feta) 1 opakowanie mozzarelli 2 łyżki świeżej mięty i bazylii 1 jajko 1 łyżeczka gałki muszkatowej(...)Przygotowanie: Piers z kurczaka kroimy na bardzo drobna kostkę, przyprawiamy ziołami do drobiu, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 min, a następnie smażymy. Szpinak wrzucamy do garnka i czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatalowej i 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty. Następnie
Zainspiruj się kuchniąChciałam Wam dzisiaj zaproponować ryż z warzywami oraz kurczakiem. Moim zdaniem pycha:) Składniki ok. 250g. ryżu, pierś z kurczaka, 1 papryka, ok 8 oliwek, 2 pomidory
Kuchnia Pełna PasjiJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo
Kuchnia Pełna PasjiZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna PasjiTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2
Kuchnia Pełna PasjiPo kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków
Kuchnia Pełna PasjiSałatka idealna na imprezę, coś dla miłośników makaronów;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu, np. kokardki, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki wężowe, papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli
Kuchnia Pełna Pasji