jakości za b. niską cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno ma imię.... Składniki: 20 dag mortadeli 10 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie świeżego szpinaku 2 garści zielonej fasolki 2 garści bobu pół czerwonej cebuli 2 rzodkiewki szczypiorek sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka naturalnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatyczosnku 1 łyżka masła Składniki dodatkowe: 4 oscypki 1 kiszony ogórek 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 razowe bułki kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry wędzonego boczku 2 garści świeżego szpinaku dżem z żurawiny ze słoiczka Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy(...)czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym
Bon Appetit Małgorzatydelikatny od dzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. Składniki: włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por) 1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa(...)będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit Małgorzatyłodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu 2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście(...)krążki i wyrzucamy pestki, a tofu kroimy w drobną kostkę. Do zupy dodajemy brokuł, marchewkę, cukinię i grzybki słomiane. Gotujemy ok. 5 minut. 3. Do zupy dodajemy garść liści szpinaku, gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i cukrem, wrzucamy papryczki i tofu. Mieszamy, przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakitłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa 500 g zielonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego 1 ziemnak obrany i grubo pokrojony 6 kaczych nóg confit 200 g młodego szpinaku sól morska, pieprz czerwony ocet winny jogurt naturalny bukiet ziół: 1 łodyga selera naciowego pęczek tymianku pęczek natki pietruszki liść laurowy 1/2 pora przygotowanie pokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić(...)wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku oliwą , octem solą i pieprzem. Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik Soczewicę
Stare Garynasiona słonecznika 90 ml syropu klonowego 4 łyżki octu sherry 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku , rozgniecione 20g listków trybuli (nie miałam, zastąpiłam piertuszką) 60g listków młodego szpinaku lub rukoli gruba sól morska i czarny pieprz przygotowanie: podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć(...)przypalić. Kiedy buraczki przestygną obrać je ze skórki ( najlepiej w rękawiczkach) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać ocet z oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem,syropem klonowym. Do miski nałożyć listki szpinaku, pokrojone buraczki, posypać ziarnami słonecznika, pietruszką , polać sosem , wymieszać. W razie potrzeby dosolić
Stare Garyslowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak,jarmuz),kaszy gryczanej,roslinach staczkowych (np.soi),herbacie i czerwonym winie. Substancje te czesto sa kolorowe i nadaja owocom jagodowym czerwone i granatowe zabarwienie,a cytrusowym pomaranczowe i zolte.Gromadza sie zazwyczaj(...)zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja degeneracji plamki zoltej,sa rowniez antyoksydantami..Do dobrych zrodel tych skladnikow zaliczamy:jarmuz,szpinak,brukiew i brokuly. kwercetyna- zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidory 2 blanszowane różyczki brokuła 1 garść świeżego szpinaku 1/4 pęczka szczypiorku 1/2 małej czerwonej cebuli 1 czubata łyżeczka majonezu' sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Pomidory umyć i odciąć część pomidora na 2/3 wysokości pomidora. Z pomidorów wydrążyć środek i zużyć go np. do zupy. Odcięte kapelusiki bez miąższu pokroić w kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno
Ewa w kuchniRoladki z grillowanej cukinii Składniki: cukinia 50g sera feta świeża bazylia 50g świeżego szpinaku sól pieprz natka pietruszki sok z cytryny Sposób przygotowania: Aby móc delektować się smakiem roladek z rusztu, należy grillować cukinię z dwóch stron przez około 5 minut do momentu, aż stanie się delikatnie brązowa. Następnie trzeba pokroić warzywo w cienkie plastry. Pokruszony ser feta i drobno(...)posiekaną natkę pietruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać. Plastry cukinii należy posmarować przygotowaną pastą oraz dodać liście świeżego szpinaku i bazylii. Doprawić do smaku cukinię szczyptą pieprzu i soli, zrolować plastry i danie gotowe do degustacji Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/25875/#sthash.fuSbZJf6.dpuf
WojnaNaSmaki.plnatki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę(...)podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę. Kasza: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy. Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym
Smakowity Blog Kulinarnyoliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego 100 g 200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki(...)minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić
SzczyptaSmaQocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny 1 łyżkę - woda 1,5 łyżki - sól - biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY - szpinak świeży 3 garście - owoc sharon 2 szt - nektar bananowy 1 szklankę SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam od przygotowania sosu holenderskiego do garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę(...)gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od wody. - rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry boczku oraz prażę orzechy włoskie - do większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy układam na talerzu polewam sosem i podaje wraz z sokiem
Basia w kuchniPyszna i lekka. Idealna do podania na imprezie domowej czy tez do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Polecam spróbować, bo kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Do tego szpinak, warzywa i pyszny dressing na bazie oleju z pestek dyni. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanej kaszy gryczanej * szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej * 6-7 pomidorków koktajlowych * 12 czarnych oliwek * 50g dobrej jakościowo(...)podsuszanej kiełbasy - u mnie papieska * garść świeżego szpinaku * dressing : 4 łyżki oleju z pestek dyni, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu lipowego, sól, pieprz do smaku * opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania Przygotowanie : Składniki dressingu połączyć. Pomidorki przekroić na połówki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i podawać. Polecam sałatkę posypać sezamem i czarnuszką
Magiczne Życie Marty