kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla ok. 450 g - mrożony i zmielony szpinak ze śmietaną z Lidla pakowany w kartonowe pudełeczko - 2 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 1 cebula - garść groszku mrożonego - 2 serki duże topione ze szczypiorkiem - 1 liść laurowy - 3 ziela(...)camembert Zaczynamy od bulionu - opiekamy na palniku cebulę z każdej strony - dla lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę
dlaSmaQracji zbyt długiej kąpieli? ;) Moja mama była pełna rozterek, więc pospieszyłam jej z pomocą i tak powstał dzisiejszy obiad :) Składniki: (na 2 porcje) 1/4 główki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby(...)przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko będzie przyjemnie podsmażone, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem
Spektrum Smakuniemal zawsze! Wymyślam smak i po prostu CIACH! smak się materializuje :) Dziś zapraszam na lekkie zielone smoothie! Wielka bomba witaminowa, idealna na wzmocnienie przed nadchodzącą jesienią :) Składniki: 300g szpinaku baby 1/2 avokado 1 obrana cytryna 4 łodygi selera naciowego 1 duży pęczek natki pietruszki ok. 300ml wody dodatkowo: jeśli macie ochotę na coś słodszego i bardziej owocowego - dodajcie jednego banana(...)dzieła: Jeśli chcecie zobaczyć jak powstawał mój koktajl - na Instagram'ie znajdziecie krótki filmik :) Sprawa jest banalnie prosta. Do miksera wrzucamy szpinak, wlewamy wodę i miksujemy. Następnie seler, miksujemy, pietruszka, miksujemy i tak dalej z awokado i pokrojoną w plastry cytryną (wyjmijcie pestki aby nie było goryczki!). Gotowe! Najlepiej smakuje mocno schłodzone. RECIPE IN ENGLISH Hello folks
Spektrum Smakuprzypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli(...)wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręką. Zagniataj przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Być może nie będziesz potrzebować całej
Chilli Czosnek i OliwaDziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie(...)wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki, wrzucamy na patelnie. Dodajemy mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak gotowy farsz nakładamy do muszelek. Muszelki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem żółtym. Wkładamy makaron do nagrzanego piekarnika 150 stopni na ok 25 min. Smacznego
Panda i jej światkozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem
Moja smaczna kuchniabiała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem(...)mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy
R'n'G KitchenJeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę
R'n'G Kitchendanie można przygotować na grillu (nie możemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem do mięsa nacinamy filety wzdłuż (nie rozcinamy całej. Nacieramy solą i oliwą z oliwek. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet
R'n'G Kitchenłyżek oliwy z oliwek 400 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 młode marchewki 800 g wołowiny 3 l gorącej wody 400 g pomidorów 150 g ryżu 750 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól ,pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek .marchewkę pokrojoną(...)cebuli i smażymy jeszcze 10 min. Wlewamy gorącą wodę i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) ,zmniejszamy płomień i gotujemy 90 min. Następnie wsypujemy ryż ,gotujemy go al dente ,wrzucamy szpinak i cynamon. Razem gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenowoców morza i makaronów wymarzone danie. Składniki 1 kg muli 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 pomidory pół łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które(...)otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem 4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem
R'n'G KitchenLekkie i smaczne danie, w sam raz na upalne dni. Składniki 250 g makaronu fusilli (świderki) 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki bulionu warzywnego 70 ml śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy(...)Masło roztapiamy, dodajemy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Do cebuli wrzucamy posiekany szpinak, dolewamy 4 łyżki bulionu warzywnego i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, chwilę razem dusimy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z sosem. Podajemy ciepłe. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenpesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) Wykonanie: Makaron gotujemy(...)dente. Odcedzamy. Szpinak, bazylię, orzechy, pokrojony czosnek oraz starty ser blendujemy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Pesto przekładamy do garnka z makaronem, dokładnie mieszamy
Walijskie Pichceniekolorem czerwonym. Porzeczki same w sobie nie są słodkie, a połączone z jagodami dają fajny posmak. Składniki: pół kubka jagód i czerwonych porzeczek garść świeżego szpinaku 400ml zimnego mleka łyżeczka miodu- opcjonalnie Przygotowanie : Jagody i porzeczki umyć zmiksować blenderem - jeśli nie chcemy czuć porzeczek wystarczy przetrzeć przez sitko. Garść szpinaku opłukać. Wszystko umieścić w blenderze
Garnkowe fanaberieZdrowe czy bardzo zdrowe? Oto jest pytanie. Sorbet truskawkowy z szpinakiem którego nie wyczuje nawet najwybredniejszy smakosz. To jest propozycja szczególnie dla dzieci, które nie lubią zieleniny. Próbujcie i delektujcie się smakiem. Deser w 3 minuty. Healthy or very healthy? That is the question. A strawberry sorbet with spinach which you don’t taste. It is great especially for kids(...)like this vegetable. Try and enjoy the taste. This dessert takes only 3 minutes to make. Porcja: 4 osoby Składniki: 200g liści szpinaku 200g truskawek mrożonych 2 banany 3 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus. Podajemy od razu do zjedzenia. Smacznego!!! Ingredients: 200g of frozen strawberries 200g of spinacanas 2 bananas 3 spoons
Apetyt na Zielone