także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak
Przepysznik - BLW i nie tylkosię na nic skomplikowanego. Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Składniki : około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej glazurze 5-6 dag szpinaku kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia, sok z cytryny Przygotowanie : Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie(...)pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz
Proste PotrawyUwielbiam proste i smaczne przepisy :) Składniki: placki tortilli (u mnie była pełnoziarnista), serek śmietankowy kanapkowy, świeży szpinak ( można zastąpić sałatą), cienkie plastry wędliny, rzodkiewki, żółta papryka (mogą to być również inne warzywa), sól, pieprz. Przygotowanie: Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym i poukładać na nim szpinak. Zaczynając od prawej strony, ułożyć wędlinę, rzodzkiewki i paprykę - warzywa pokroić
W kuchni u MonikiSkładniki: 200g świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól
W kuchni u MonikiSałatka ze szpinakiem, gruszką, jajkiem, warzywami i smażonymi śliwkami z migdałami. Moja wyobraźnia dzisiaj poszalała. Ale się opłacało! Wyszła obłędnie! Idealne połączenie aromatu śliwki z migdałem, gruszki, i świeżej i chrupiącej sałaty. Polecam! SKŁADNIKI: - sałata masłowa - szpinak świeży - gruszka - borówka amerykańska - pomidorki koktajlowe - pomidory malinowe - jajka ugotowane na pół miękko - śliwki - migdały - masło - oliwa z oliwek - ocet morelowy
SMYKWKUCHNIzawiedziecie, tym bardziej, że sezon na grillowy trwa w najlepsze ;-) Składniki : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżkę miodu sól pieprz szpinak baby (drobne, młode liście) 1 awokado 125 g oscypek ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia : do większej miski wlewamy 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, łyżkę miodu, doprawiamy sola i pieprzem(...)następnie wszystko razem mieszamy z świeżymi, wcześniej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek oraz pokrojone awokado ser smarujemy oliwą z oliwek i układamy na rozgrzanej patelni lub najlepiej na grillu kiedy ser będzie miał złocistobrązowy kolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy
zobacz ich smakkanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana(...)szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 50 dag piersi z kurczaka * 3 jajka * 3 bułki * 4 garście szpinaku * 3 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 laska kiełbasy * oliwa * sól, pieprz Sposób przygotowania: Bułki moczymy w wodzie, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy 2 bułki, 2 starte na tarce cebule i 2 jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mięso z kurczaka mielimy(...)koniec mielenia wrzucamy do maszynki także czosnek i 1 cebulę. Dodajemy do mięsa szpinak i 1 namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy
Pobite gary Barbaryskładniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) ok. 140 g kostek lodu wykonanie: Kostki lodu wkładamy do Thermomixa i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, paczka liściastego szpinaku mrożonego, 250 g krewetek dowolnego rozmiaru (wiadomo, im większe tym lepsze), sól, pieprz, olej słonecznikowy, natka pietruszki (może być także suszona). Przygotowanie: Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wrzucamy szpinak. Polecam mrożony w brykietach. W sezonie oczywiście lepiej użyć świeżego. Na koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
Karczma Honoriettypowiedział, że kopytka są nudne i pracochłonne? Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko* 3 papryczki chili 250 g świeżego szpinaku lub jarmużu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej - nestorzy rodu tak doradzają, i jeszcze ciepłe ugniatamy, czy jak wolimy rozgniatamy praską. Honorietta nie miała czasu i pomyślunku dzień wcześniej więc ziemniory gotowała tego samego dnia(...)wcinała kopytka. Szpinak mieć najlepiej świeży i liściasty. Jeśli nie mamy do takiego dostępu, to możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym. Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki chili pozbawione nasion. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z których tworzymy wałeczek
Karczma HonoriettyRozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia Sos beszamelowy: 4 ząbki czosnku mąka pszenna olej roślinny mleko suszony koperek suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa pieprz(...)trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika. Czas zapiekania zależy
Karczma Honoriettyzdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli ktoś woli samemu zrobić kluchawki, to przypominam przepis na kopytka ze szpinakiem , w których zieleninę można śmiało pominąć. Chociaż...szpinak też tu pasuje! Grzyby oczyścić i osuszyć. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucamy kolejno tymianek, boczek i cebulę. Czekamy
Karczma Honoriettykolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło(...)dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże
Kuchnia w opałachpropozycje obiadowe, choć gofry można zjeść i na kolacje i na śniadanie.. w sumie to zawsze :D Miłego dnia :) Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem
More food, love and dreams