zamiar zajrzeć tam w najbliższym czasie, mam nadzieję, że niewiele się tam zmieniło ;) Jak już przygotujecie sałatkę, nie zapomnijcie o dodaniu łososia! :P Składniki (1-2 porcje) : Sałatka: garść szpinaku baby 8-10 sztuk fasolki szparagowej 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek pół czerwonej cebuli jajko na twardo łosoś wędzony Sos: 3 łyżki oleju łyżka octu pół ząbka(...)czosnku "duże pół" łyżeczki miodu sól, pieprz Fasolkę gotujemy i studzimy. Szpinak mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i fasolką. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszane wcześniej składniki zalewamy sosem. Wszystko razem mieszamy, tak aby sos rozłożył się równomiernie. Sałatkę wykładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Na wierzchu układamy pokrojone
Czerwona PorzeczkaPyszny, zdrowy, mocno zielony koktajl. Znakomita przekąska. Bardzo łatwy do przygotowania. SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI 2 garści świeżego szpinaku pół banana kiwi pomarańcz pół szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Szpinak myjemy, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie blendujemy, pod koniec dodajemy wodę (ilość zależy od tego
Zdrowo i kolorowoSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna Pasjiakcji postaram się napisać w oddzielnym poście. A teraz zapraszam na mój przepis ;) Składniki: Naleśniki: 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka wody lekko gazowanej około 1/3 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (całe opakowanie 450g) 2 duże jajka sól, pieprz Farsz: 100g łososia wędzonego na zimno serek naturalny do smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej(...)zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron. Studzimy. Farsz: Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar wody odsączamy. Dodajemy serek i koperek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy
Czerwona PorzeczkaBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjinadzienie: 300 g szpinaku 1/2 ząbku czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 g gorgonzoli lub sera Lazur 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy(...)pokrojony drobno czosnek, kawałek papryczki chili, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone. Piekarni nagrzewamy do 210 stopni. Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy
KuchcikoweLovetylko pozwala na uzupełnienie niedoborów, ale także hamuje uczucie głodu i pomaga walczyć z dodatkowymi kilogramami. Zauważcie, że bardzo trudno jest przesadzić z kaloriami objadając się jarmużem czy szpinakiem :) W przypadku frytek czy chipsów jest to dużo, dużo prostsze. Jak wzbogacić dietę w gęste odżywczo produkty? Z tabeli wynika, że prawdziwe bomby odżywcze to warzywa zielonolistne, takie jak jarmuż, szpinak
Powiedz dietom niesyropem klonowym czy obsypać cukrem. Jeżeli lubicie kanapki podawane na gorąco to spróbujcie także grillowanej kanapki z kurczakiem , kanapki z grillowanym łososiem lub niepozornych ale jakże pysznych grzanek ze szpinakiem i serkiem topionym (albo z czosnkowym szpinakiem i jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennapewne potrawy, które wiele osób znienawidziło w czasach dzieciństwa i unika ich nadal. Szpinak w postaci zielonej papy, smażona wątróbka czy brukselka z wody. Pewnie każdy z nas je zna, prawda? A może zamiast ich unikać zróbmy je na nowo? Inaczej, smaczniej, ciekawiej. Ja do szpinaku przekonałam się już dawno. Lubię go w sałatkach
Simple DishKasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Gulasz z kurczaka
Moja smaczna kuchniamusztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion z czarną fasolką i jarmużem, cannelloni ze szpinakiem i gałką muszkatołową (ja szpinak zastąpię jarmużem, bo mam go na tony w ogródku). Jest też genialny przewodnik po strączkach, gdzie nie dość, że pokazano jak dokładnie wyglądają
greenscarfricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka(...)bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico
Moja smaczna kuchniaprzekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę Odczarowany szpinak w ciepłej przekąsce Sakiewki z omleta
Weekendy w domu i ogrodzieobiad. Będziemy lepiej jeść tak żeby wyszło nam na zdrowie :) 6 porcji Składniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie
Niezły Młynekmagiczną noc! Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku, 2 cebule 60 dkg sera mozarella 1 laska kiełbasy sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik(...)mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy
Podróż w kulinaria