Delikata, pyszna, kremowa zupa szpinakowa. Składniki: ½ kg szpinaku 3/4 litra bulionu ¾ litra mleka 5 dag tłuszczu 4 łyżki mąki ¼ litra śmietanki 18% sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak opłukać, udusić na tłuszczu i zalać bulionem około ¾ litra wody. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i odstawić. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, połączyć z zupą, doprawić do smaku i zagotować. Zaprawić śmietanką i podawać z grzankami.... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com