Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity!Składniki:250 gram suchego maku niebieskiego2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej własnej roboty)4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich5 łyżek płatków migdałów3/4 szklanki rodzynek1/4 szklanki suszonej żurawiny1 laska wanilii2 krople aromatu waniliowegoMak zalewam gorącą wodą (1 cm powyżej maku) i odstawiam na 24 godziny(...)kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce.Gotowe
Mango Papajajest naprawdę rewelacyjny!* bakalie- 600 g* jajka- 3 szt.* miód- 2 łyżki (lub cukier)* wanilia- 1 laskaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec
Kraina Miodem Płynącakrajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :)))* dynia- 250 g * mleko- 350 ml* kasza manna- 1/2 szklanki* cukier(...)miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu.Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również masło i wymieszać.Ostudzić na tyle, by masa była lekko ciepła.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można pominąć) ułożyć warstwę herbatników, wylać masę dyniowa, przykryć kolejną warstwą
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto(...)ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone
Ciastkozercymasła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki(...)około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie on stanowi o wyjątkowości tych ciasteczek! Po duńsku nazywają się pebernødder, czyli dosłownie orzeszki z pieprzem. Orzeszki - ze względu na swój kulisty kształt, wielkością zbliżony do orzecha laskowego. Z pieprzem - wiadomo. Moje wyszły trochę za duże - oryginalne są mniej więcej o połowę mniejsze. Niemniej, smakują wyśmienicie. I nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu! Jeśli więc szukacie(...)składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie).Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Dziś pierwsza część dwudniowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeItalii południowej, rewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne.Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów.Dla dwóch osób:- jedna cytryna, wymyta i wyszorowana- garść rukoli- anchois 60 g- spora garść orzechów włoskich- 3 duże ząbki czosnku- 15-20 sztuk oliwek zielonych- 4 łyżki oliwy z oliwek- sól, szczypta mielonego peperoncino- 400 g makaronu, szerokie wstążkiDo blendera lub miksera wrzuć anchois, orzechy
Pasje Jolkimakiem.Bogate w bakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy(...)należy często mieszać, aby się nie przypaliła.Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować. W międzyczasie sparzamy mak oraz kroimy orzechy i morele. Mak odsączamy i mielimy. Pszenica gotowa. Do gorącej pszenicy dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i mieszamy.Odstawiamy do lekkiego
Maminek kulinarnyustach.Mysle ,ze to zasluga dodatku maki ziemniaczanej.Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego kajecika z przepisami.Podana porcja jest na tortownice o srednicy 20 cm.Szarlotka jest bardzo aromatyczna,a rodzynki i orzechy jeszcze dodatkowo go wzbogacaja. Skladniki na spod(...)rondla,zasypac cukrem i podgrzewac,zeby puscily sok.Pogotowac kilka minut.W 150-200 ml zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia.Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem.2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec(...)pulchna mase.Porcjami wmieszac make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac,pozostawic do ostudzenia.Truskawki umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.°Jablka obrac.podzielic na cwiartki,nastepnie pokroic w cienkie plasterki.Skropic sokiem z cytryny.°Na patelni rozpuscic 1 lyzke cukru pudru,dorzucic orzechy wloskie i podprazyc.Odlozyc do wystudzenia.°Wystudzone orzechy i zurawine posiekac.Wymieszac razem z jablkami,cynamonem i cukrem.°Rozkruszyc amerettini.°Nastawic piekarnik na 180°C.°Na omaczonym blacie rozwalkowac ciasto na prostokat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gorgonzola ma odpowiednią gęstość,łatwo się rozpuszcza,dlatego idealnie nadaje sie na szybki sos.Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą,delikatną w smaku dynią ,a dodatek włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję.Użylam zielonego makaronu szpinakowego,choć oczywiście nadaje się każdy inny.Bardzo pyszne,bardzo syte,polecam Składniki na 2 porcje:400 g dyni(...)pokroić w poprzek w wąskie paseczkiorzechy włoskie posiekaćszałwię i pokruszoną gorgonzole dodać do dyni,mieszajac do rozpuszczeniaodcedzić makaron ,ułożyć na talerzach z przygotowanym sosem dyniowo-serowym .Posypać posiekanymi orzechami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:2 średnie jabłkasok z 1/2 cytryny20 g orzechów włoskich160 g miękkiego masła100 g brązowego cukru1 jajko120 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia40 g zarodków owsianychWykonanie:jabłka umyć,przkroić,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.Skropić sokiem(...)drobno posiekaćwłączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C) Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skosztował szybko poprosił o dokładkę.Składniki:200 g soczewicy Beluga (o czarnej soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj)1 cukinia1 cebula3 łyżki oliwy,oleju1 mały granat50 g suszonych daktyli30 g orzechów nerkowca-Cashew4 łyżki soku z limonki1 łyżka miodu1/4 łyżeczki Garam Masalasól morskapieprz z młynka200 g jogurtu1 gałązka miętyWykonanie:ugotować soczewicę w podwójnej ilości wody około 20 minut.Wodę posolić(...)razem przesmażyć.Dołożyć do soczewicyuwolnić pestki z gratnata.Pokroić daktyle.Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki,są jeszcze bardziej chrupkie).Pestki granatu,pokrojone daktyle i podprażone orzechy dodac do soczewicysok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami oliwy,miodem i garam-masala oraz solą i pieprzem.Dodać do sałatki i wymieszać,skosztować i ewentualnie dodać jeszcze sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g masła1 żółtko50 g maku20 g orzechów włoskich20 g rodzynek35 g gęstej pomarańczowej marmoladyZaczynamy od przygotowania maku. Poprzedniego dnia, wieczorem zagotować 125 ml mleka i 125 ml wody. Wsypać 1 szklankę maku. Gotować przez 40 minut. Przykryć(...)dwie nierówne części. Jedną, mniejszą, o wadze 100 g i drugą większą. Większą część odłożyć na bok. Do mniejszej natomiast, dodać mak, posiekane drobniutko lub roztarte w moździerzu orzechy, marmoladę i pokrojone na drobno rodzynki. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.Jasną masę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić
Świat Ciasta