pomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe masło, niż żeby wyszło nam za słone).Jeżeli natomiast używamy orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę soli.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food-procesor) i siekamy do momentu powstania gładkiej masy. Trwa to zwykle
Słodka Stronazabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta.Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe, ule orzechowe, ule wytrawne. Składniki :* 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie* 200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne(...)cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem
Magiczne Życie Martymój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżek cukru100 g masłajajkoszklanka mleka (ciepłego)40 g drożdżyszczypta solipłaska łyżeczka kurkumyDodatkowo:gotowa masa makowagarść orzechów laskowychok. 6 kostek mlecznej czekoladyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski.Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca(...)ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy. Tak samo robimy s drugą częścią. Wykładamy na blachę i znów
Moje pyszne gotowanieprzepis :)Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekBeza:6 białek1,5 łyżki cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu wiśniowegopół szklanki posiekanych orzechów laskowychMasa:3 szklanki mleka5 łyżek mąki ziemniaczanej3 jajkacukier waniliowy3/4 kostki margaryny1/2 szklanki cukru4 łyżki mąkiWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło(...)Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem
Moje pyszne gotowanielodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam(...)taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa
Codzienna kuchnia niecodziennasposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :)No to zapraszam na pączusia. A może(...)istnieje ryzyko, że środek pozostanie surowy. Do dekoracji lekko przestudzonych pączków użyłam:opakowanie mieszanki skórek Gold Pack,otrzymane od firmy VOG,posiekane drobno i uprażone na suchej patelni orzechy,kolorowa posypka do dekoracji,polewa czekoladowa,kolorowy lukier, cukier puder.biały lukier + kolorowa posypkaczekoladowa polewa + uprażone orzeszkicukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdkibiały lukier + mieszanka
Codzienna kuchnia niecodziennanazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta z orzechów laskowych,olej,E 202.Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam(...)przekona mnie, ze w takich produktach nie ma żadnych konserwantów :) Podsumowując: krem jest pyszny i polecam go każdemu łasuchowi. Wyczuwa się smak i czekolady, i orzechów. Jeśli o mnie chodzi, to ma jedną wadę: jak już zaczniesz jeść to trudno przestać ;) Wiem wiem, moje zdanie w tej kwestii nie liczy się, bo jestem za dużym łasuchem ;) Zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennajajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych śliwek100 g suszonych moreli100 g rodzynek100 g orzechów włoskich1 duże jabłkoPRZYGOTOWANIE: 90 MINWYRASTANIE: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto
My Culinary Artjedno całe jajko-2 łyżki zimnej wody-szczypta soli Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść rodzynek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotowujemy mleko.Dosypujemy(...)małym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy do smaku miód. Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka. Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut.Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej.Dokładnie mieszamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki:szklanka mąki1,5 szklanki cukru6 jajek20 dag masła2 tabliczki gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczenia10 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag rodzynektabliczka białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy
Gorący kąsekPyszne bułeczki dla miłośników ciasta drożdżowego i cynamonu. Dzięki dodatkowi karmelowej glazury są właśnie sticky (lepkie), a cudownie podpieczone orzechy radośnie chrupią przy jedzeniu. To wspaniała alternatywa dla popularnych amerykańskich ślimaczków. Ich zapach unosi się w całym domu i nie sposób im się oprzeć!Składniki na ciasto drożdżowe:4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki cukru30 g świeżych drożdży3/4 szklanki ciepłego(...)ciepłym miejscu.Bułeczki po upieczeniuSkładniki na glazurę karmelową:80 g masła1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)50 ml mlekaszczypta soli morskiej20 dag orzechów włoskich lub pekanMasło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Wysypać orzechami.Bu
Food Squareinspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega.Kruchy spód:350 g mąki pszennej200 g zimnego masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy(...)przez około 5 minut pod przykryciem aż do uzyskania owocowej pulpy. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeszcze ciepły (lecz nie gorący) mus wylać na kruchy spód. Mazurka ozdobić orzechami i suszonymi owocami według własnych upodobań
Food Squaresmakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka
Maminek kulinarnySkładniki masy wiórkowej:-20 dkg wiórków kokosowych-3/4 szklanki mleka-1/2 oraz 3/4 szklanki cukru-4 jajka-3 łyżki mąki Składniki masy orzechowej:-30 dkg orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe(...)szklanki cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką. Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy,np. wałkiem do ciasta ). Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania: Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu. Na dżem wylewamy masę wiórkową
Maminek kulinarny