przepis musiał trafić na bloga.składniki:500 g piersi z kurczaka1 jajkosezam do panierowaniasól prowansalskaolej do smażenia1 nieduża sałata lodowa1 długi ogórek250 g pomidorków cherry2 garście słonecznika2 garście orzechów piniowychprzyprawa do sałatekolej słonecznikowyPierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać(...)małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna słonecznika i orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek. Całośc skropić olejem słnecznikowym i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujekocykiem z książką czy dobrym filmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"Składniki:kostka margaryny5 łyżek cukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3,5 szklanki mąkizmielone orzechy włoskie - duża garśćsuszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika
Słodkie Przyjemnościmożna je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kto się skusi? "Składniki:100g masłapół szklanki cukru5 łyżek mocnego espresso2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki mąki + ewentualnie trochę do dosypaniazmielone orzechy włoskie - duża garśćpół szklanki suszonych wiśni50g czekolady mlecznej Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę(...)proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć
Słodkie Przyjemnościpraca, praca, praca.. Jak to mówią - chciałam to mam :) Pysznego dnia! (Ja chcę lato!) "Składniki:200g masła4 łyżki miodu80g brązowego cukru150 g płatków osianych100g mąki pszennejSzczypta soliGarść orzechów laskowych około 30gDwie garstki migdałów 45g + 10gGarść żurawinyŁyżka sezamuŁyżka maku150g białej czekolady Sposób przygotowania:Masło, miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając(...)szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami.Pieczemy 25 minut w 180`C.Białą czekoladę łamiemy
Słodkie Przyjemnościręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek
Słodkie Przyjemnościcoraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych czereśni4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej30 g orzechów włoskich30 g orzechów laskowych70 g suszonej żurawinykilka sztuk suszonej moreli50 g kolorowego suszonego ananasa4 kosteczki suszonego imbiruSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CWszystkie bakalie kroimy na małe kawałki, albo wrzucamy
Słodkie Przyjemnościjeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić w kosteczkę. Zapraszam na sałatkę owocową. "Składniki:jabłkopomarańcz2 kiwi1/2 grejpfruta2 bananyananaskilka sztuk orzechów włoskichSposób przygotowania:Owoce myjemy i obieramy ze skórki.Aby nadać urok sałatce, przydadzą się nam małe foremki do wycinania z owoców fajnych kształtów.Jabłko wydrążamy i kroimy na plasterki - foremkami wycinamy(...)sałatki. Kiwi i ananasa kroimy na plasterki i wycinamy trójkąciki.Oczywiście, dla tych którzy się spieszą - można dowolnie pokroić owoce, będą równie dobrze smakować :)Sałatkę mieszamy, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na 20-30 minut aby połączyły się smaki.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościIdealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się!Składniki:3/4 szklanki otrąb owsianych1/2 szklanki otrąb pszennych1/3 szklanki słonecznikaszklanka ryżu preparowanego1/2 szklanki orzechów ziemnychłyżka mąkiłyżka maku1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków ryżowychgarść suszonej żurawinyszklanka mleka + 100 g cukru3 łyżki olejuSposób przygotowania:Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy do jego(...)roztopienia, następnie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.Do dużej miski wsypujemy pokrojone orzechy i ryż preparowany, następnie resztę składników i mieszamy. Jeżeli korzystacie w kuchni z blendera, możecie za jego pomocą ( lub za pomocą malaksera) wszystko zmiksować na drobniejsze kawałki.Do suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka masła śmietankowego145 g cukru210 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia150 g świeżej żurawiny50 g orzechów arachidowych2 łyżki miodu naciowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą(...)pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościochotę na kawałek?Składniki:660 ml śmietany 18%3 żółtka3 białkaekstrakt waniliowy150 g cukrutabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie biszkoptów2 tabliczki mlecznej czekolady1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowychSposób przygotowania:Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.Białka ubijamy na sztywno. Żółtka(...)następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w 175`C.Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem z bakaliami - mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie: Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę
Aga w kuchnistycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy.Działamy:-gruszka-rokpol ew. gorgonzola-olej lniany-rukola-orzechy włoskie -pomidorki cherry-limonkaGruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu(...)orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje
BaRepasoctu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. wykładamy
BaRepas