Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki
Ala piecze i gotujeCiasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki(...)orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie
Ala piecze i gotujeporcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny(...)kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich
Pyry na Gaz500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę(...)rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów
Pyry na Gazcharakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka(...)maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach
Pyry na Gazciasto udaje się gdy się nie udaje :) Składniki : 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy) 200 g masła 220 g cukru 100 g mąki pszennej 6 jajek garść orzechów włoskich Przygotowanie : Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając po czym studzę. Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem. Do całości(...)trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC. Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście
Mechanik w kuchniśrodku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Wykonanie: Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka(...)szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego
kgwjanczewonajlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków
Na słodko lub wytrawniepół łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu 1 cukier waniliowy 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić(...)godziny ( do podwojenia objętości ). Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie. Do masy makowej dodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć
Na słodko lub wytrawniemargaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 50 g orzechów lub migdałów Dodatkowo na polewę: 60 g gorzkiej czekolady Bakalie Sposób wykonania: Masło i miód podgrzać na małym ogniu, gdy się rozpuszczą dodać, powidła i przyprawę do piernika i dalej podgrzewać(...)proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać. Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli
Na słodko lub wytrawniepieczenia 200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej 4 jajka rozmącone 250 g cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy 1 gorzka czekolada na polewę 1 łyżka orzechów do przybrania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Całość wstawić do piekarnika(...)piec 40 - 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Udekorować orzechami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepowideł śliwkowych ¾ szklanki oleju. Składniki na polewę: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy 2 łyżki bułki tartej orzechy, migdały do przybrania Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę(...)dodać mleko i kakao i cukier puder. Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemargaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Składniki na poncz: 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Dodatkowo: ½ szklanki drobno pokrojonych migdałów lub orzechów. Sposób wykonania ciasta: Białka ubić na sztywno. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo cukier, nie przerywając ubijać a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia(...)cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści a składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotową polewę wylać na ciasto. Posypać orzechami lub migdałami. Całość przechowywać w lodówce, Smacznego
Na słodko lub wytrawnietorebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić(...)lodówki, żeby piernik zmiękł. Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować piernik. Wierzch można posypać orzechami, migdałami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieinnych kaw. Uzyskały go dzięki lżejszemu paleniu, co pozwala odkryć ich wyjątkowy i ciekawy smak. Przeglądając zasoby Internetu możemy natknąć się na różne odczuwane aromaty m.in.: koniaku, miodu, orzechów, ziół, przypraw itd. Po zmieleniu ziaren jeszcze bardziej uderzył we mnie fenomenalny bukiet zapachów! Po prostu obłędny :) Z racji tego, że nie posiadam ekspresu wybrałam formę parzenia kawy(...)jaśniejszy kolor niż zwykle, jest delikatnie kremowa, aromatyczna i pasuje idealnie do słodkich wypieków - co widać na załączonym obrazku! :)Już po pierwszym łyku wyczuwałam intensywny aromat orzechów i delikatniejszy miodu. Rozkoszowałam się każdą chwilą z tą kawą i ciągle mi mało! Jednym słowem pyszności! Gorąco Wam polecam tę kawę
Emcia Pichci